İbrahim Orçin

Müzik eğitimine ne zaman başlamalıyız?

Merhaba sevgili Hürhaber okurları; Bu haftaki yazımın, “Müzik eğitimine ne zaman başlamalıyız, çocuğumun yetenekli olup olmadığını nasıl anlarım” gibi sorularınıza cevap olacağını düşünüyorum.
Ne zaman başlamalıyız? Ne kadar erken başlarsa o kadar iyidir. Bunun örnekleri, sosyal medyada her geçen gün karşımıza çıkmaktadır. Kendinden büyük enstrümanları profesyonelce çalan çocukları gördükçe birçok kalıp fikrin değişebileceğini de deneyimlemiş olmaktayız. Bu örnekler milyonda bir görünebilecek yeteneklere sahip kişiler tarafından gösterilse de, önemli olan o kişiyi keşfedebilmiş olmak ve ona bir enstrüman çalma fırsatını vermiş olmaktır.
İşin uzmanı tarafından yönlendirilmiş bir çocuk, iyi bir eğitimle gerçekten çok yetenekliyse, kısa zamanda sıradan yetenekli birinin uzun zamanda öğrenebildiği bir çalgıyı, daha çabuk öğrenip çalabilecektir.

ÇOCUĞUMUZUN YETENEKLİ OLUP OLMADIĞINI NASIL ANLARIZ?
Peki, çocuğumuzun yetenekli olup olmadığını nasıl anlarız? İşte asıl mesele bu! Uzun yıllar işin içerisinde olmama rağmen çok farklı deneyimlerim vardır bu konuda. Öğretmenliğimin ilk yıllarında, “bu çocuk çalamaz” dediğim nice çocuklar beni şaşırtıp, değerlendirmelerimi daha farklı açılardan yapmam gerektiğini öğretmiştir. Ritim kulağı dediğimiz ve ilk olarak çocukta baktığımız ritim testi bize büyük bir fikir verse de, varsa çocuğun bir müzik eşliğinde dans ettiği bir video, doğal bir zamanda şarkıya eşlik etmesi, ritim tutması veya bebekliğinden itibaren reklam müziklerine karşı ilgili olması, herhangi bir müzik duyduğunda verdiği ilk tepki, müzikle sakinleşmesi vb. birçok ön bilgi de göz önünde bulundurulabilse daha sağlıklı karar vermemiz mümkün olacaktır. O anki heyecanıyla bizim gösterdiğimiz ritim testinden geçemeyen bir çocuk daha rahat bir ortamda müzikle ilgili neler yapabiliyor bilmek gerekir. Bu söylediklerim çok nadir de olsa bazen bizim de yanılabileceğimizi, değerlendirme formlarımıza bunları da eklememiz gerektiğini anlatmaktadır. Diyelim ki çocuk bu testlerden geçemiyor ama müzikle olmak ve bir enstrüman çalmak istiyor. Bırakalım uğraşsın efendim, çalmaya çalışsın eğitim aldırma imkanınız varsa aldırın, muhteşem bir terapidir, hayata bağlar ve mutlaka farklı özelliklerini keşfetmesine yardımcı olur. Önemli olan o çocuktan ne beklediğimizdir.
Biz büyükler olarak küçüklerden genelde daha büyük işler başarmasını, zamanında bizim yapamadıklarımızı yapmalarını isteriz fakat, isteme yöntemlerimizi geliştirmemiz gerektiğinin farkına varmamız gerekmektedir. Çocuğumuzun kapasitesinin farkında olmak çok önemlidir ve çocuktan istediklerimizi buna göre şekillendirmemiz gerekmektedir.
Bir sonraki yazımızda ‘Hangi yaşta hangi enstrüman?' gibi merak edinilen konulara değineceğiz.
Görüşmek üzere şimdilik hoşçakalın.

YORUM YAP