Hüseyin Kuru

Raporlar, düşünceler...

Her geçen gün inşaat sektörüne yönelik yıllık ve aylık bazda raporlar yayınlanıyor. Açıklanan verilere göre bizler de sektörel bazda ilgili başlık konuları üzerinden ilerleyelim.
***
Maliyetler;
İnşaat maliyet endeksi, 2018 yılının Aralık ayında aylık bazda yüzde 1,85 düşerken, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 25,65 artış kaydetti. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) geçen yılın aralık ayına ilişkin inşaat maliyet endeksini açıkladı.
AA'nda yer alan habere göre, inşaat maliyet endeksi, geçen yıl aralık'ta bir önceki aya göre yüzde 1,85 düşerken, 2017 yılının Aralık ayına göre yüzde 25,65 arttı.
Aralık ayında aylık bazda malzeme endeksinde yüzde 2,81 düşerken, işçilik endeksi ise yüzde 0,62 arttı. Bir önceki yılın aynı ayına göre malzeme endeksi yüzde 29,21, işçilik endeksi yüzde 17,45 artış gösterdi. Bina inşaatı maliyet endeksi ise 2018 yılın Aralık döneminde bir önceki aya göre yüzde 1,42 düşüş, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 26,26 arttı. Bir önceki aya göre malzeme endeksi yüzde 2,19 azalırken, işçilik endeksi yüzde 0,52 arttı. Yıllık bazda bakıldığında ise malzeme endeksi Aralık 2018 itibarıyla yüzde 30,21, işçilik endeksi yüzde 17,43 artış gösterdi. Bina dışı yapılar için inşaat maliyet endeksi, Aralık 2018'de bir önceki aya göre yüzde 3,28 azalırken, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 23,67 yükseldi. Aralık ayında bir önceki aya göre malzeme endeksi yüzde 4,74 azaldı, işçilik endeksi ise yüzde 0,98 arttı. Bir önceki yılın aynı ayına göre malzeme endeksi yüzde 26,09, işçilik endeksi yüzde 17,48 arttı.
***
Faizler;
Güncel konut kredi faiz oranları kamuya ait 2 banka tarafından Vakıfbank ve Halk Bank tarafından yüzde 1,49'a indirildi. Buna göre Ağustos 2018'den beri devam eden sürece göre konut kredi faiz oranlarındaki indirim devam ediyor.
Buna göre her 100 bin TL kredi kullanımında faiz oranındaki indirimle 13.120-TL avantaj sağlanıyor.
Hafta içinde yapılan bir açıklama ile konut kredi faiz oranlarında tekrar bir düşüş yaşandı ve ev alacaklara bir müjde de Ziraat Bankası'ndan geldi. Konut kredisinde 120 aya kadar faiz yüzde 1.28 oldu ve alıcılar açısından 10 yıllık vade de 38.000-TL avantaj sağlanmış oldu. Ziraat Bankası konutun yanısıra ihtiyaç kredilerinde de faizleri düşürdü. Banka, konut kredisi faizini 120 aya kadar yüzde 1.28'e, ihtiyaç kredisi faizini ise 60 aya kadar yüzde 1.53'e çekti.
Banka tarafından yapılan açıklamada; “Ziraat Bankası olarak bir yandan konut üreticisi firmalarımız ile bireyleri düşünen çözüm önerilerini sürekli geliştirmeye devam ederken, aynı zamanda vatandaşlarımızın mümkün olan en iyi maliyetle konut edinmelerini amaçlamaktadır. Bu çerçevede Ziraat Bankası; son dönemde ekonomide yaşanan olumlu gelişmeleri ve maliyetlerde görülen iyileşmeyi müşterilerine yansıtmak amacıyla konut kredisi faiz oranlarını 04 Mart 2019 tarihinden itibaren 120 aya kadar tüm vadelerde aylık yüzde 1,28'e indirmiştir. Diğer taraftan, ihtiyaç kredilerinde de 60 aya kadar vadelerde faiz oranını aylık yüzde 1,53'e indirmiştir“ denildi.
***
Devam edelim. Vatandaşların kredi ile konut alma iştahı faiz oranlarıyla paralellik gösteriyor. Mart 2018'de konut kredisi ile ev alan vatandaş sayısı günlük 1.000 kişi iken, sayı kampanyaların arttığı ve faizlerin düştüğü Haziran 2018'de 1.330'a yükseldi. Faizlerdeki aşağı ve yukarı yönlü hareketler vatandaşların kredi ile konut alma iştahına doğrudan yansıdı. Yeni Şafak gazetesinden Emine Açar'ın haberine göre, maliyetin ve faizlerin yüksek olduğu dönemlerde kredi ile konut almak istemeyen vatandaşlar faizlerin aşağı yönlü her hareketini alım için değerlendirdi ve bu durum rakamlara da yansıdı.
***
Ödeme planları;
Şu anda arza sunulan projelerin satış konseptleri mevcut piyasa şartlarına göre alternatifli ve farklı ödeme planı üzerinden müşteriye sunuluyor.
• Komisyon ödemeli bu kampanyalar da %50 peşinat talep ediliyor. Artan bakiyeye ise 120 aya kadar vadeli, 0,98 faizle konut kredisi kullandırılıyor. Yapılan anlaşmalara göre geçerli oran aylık 1,78 faizli, ancak müşteriye sunulan aylık faiz 0,98 uygulanacak. 0,80 puan komisyon ödemesini ise bankalar şirketlerden talep ediyor.
• Bankasız ve 0 faiz ödemeli kampanyalarda ise; 24 aydan başlayarak 60 aya kadar farklı vadelerde ödeme alternatifi sunuluyor. Buna göre %30 peşinat isteniyor, evin teslim durumuna göre 60 aya kadar 0 faizle ödeme planı düzenlenebiliyor.
***
Teslim şartları;
Konut alıcıları arza sunulan projelerden ev almadan mahal listesi ve teknik şartnameyi okumak, sorgulamak ve araştırmak zorundadır. Aksi halde sıkıntı yaşamaları kaçınılmazdır.

Satın alma kriterleri;
Bu konuda temel felsefe ve bakış açısı şudur; doğru zaman, doğru şirket ve doğru mekanı bulmak ve araştırmak zorundasınız. Satın almadan önce bu ‘3 Doğru' kuralı alıcılar açısından çok önemlidir. Bu konuda doğru kararı vermek, satın alma eylemi için bu kriterlerinizi kendinize bir yol haritası yapın, aksi macera olur.!
Burada işin bamteli zamanlamadır. Zaten emlak şimdi alınmayacaksa ne zaman alınacaktır? Çünkü bütün şartlar alıcıların lehinedir. Zamanlama doğru ise diğer 2 doğru araştırılıp bulunmalıdır. Bunlar şirket ve proje seçimidir. Alıcı kitleler tabi ki bütçeleri nispetinde yatırım yapacaktır. Lakin 3 Doğru kuralı üzerinden de seçici olmak zorundadır.
Güncel ve arza sunulan, agresif satış jargonu uygulayan ve fuarlarda dahil olmak üzere kampanya yapan şirketler/ projelerin büyük çoğunluğu halihazırda ve hemen teslim şartlarına haiz değildir.
Bu konuda alıcılar/yatırımcıların dikkat etmesi gereken konu şudur; bu tür dönemlerde hazır ve hemen teslim konutların bir yatırım avantajı içermesi alıcılar tarafından değerlendirilmelidir.
İyi haftalar...

YORUM YAP