Merkez Sahil’in1/1000 ölçekli imar planı onaylandı

Merkez Sahil’in1/1000 ölçekli imar planı onaylandı

5.02.2021 17:28:37

Gündemin 10. maddesi olan “İstanbul İli, Silivri İlçesi, “Silivri Merkez Sahil Bölgesi 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı" teklifi Silivri Belediye Meclisi tarafından, İmar Komisyonu görüşü doğrultusunda, Şubat ayı ikinci birleşiminde oybirliği ile onaylandı.

İmar Komisyon Başkanı Celalettin Yazıcı, konu hakkında şu bilgileri paylaştı: “Silivri Belediye Meclisinin 10.09.2020 tarih ve 109 sayılı kararı ile uygun bulunan “Silivri Merkez Sahil Bölgesi 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı” teklifinin, İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisinin 14.01.2021 tarih ve 8 sayılı kararı ile “teklif planın 1/5000 ölçekli plan ile belirlenen nüfus dengesi, yoğunluk değerleri, donatı dengesi ve yol genişlikleri ile uyumsuzlukların giderilerek yeniden İBB Meclisine sunulması”na karar verilerek iade edilmiştir.

YAZICI: ÖNCE CEKETİ GİYİYORUZ, SONRA GÖMLEĞİ GİYMEYE ÇALIŞIYORUZ

Bildiğiniz gibi 10.09.2020 tarihinde karar onaylanıp İBB'ye gönderdik. Ancak bu iade sebebimiz Belediyemizin veya kesinlikle plan projenin bir eksikliği olarak görülmesin. Planlar boş araziler üzerine yapılması gerekir. Biz şu anda yapılaşmış bir alana plan uygulamaya çalışıyoruz. Önce ceketi giyiyoruz, sonra gömleği giymeye çalışıyoruz. Bunu yaparken de tabi ki zorluklarımız oluyor. Büyükşehir Belediyesi ile yapılan müzakereler neticesinde itiraz ettiği maddelerin bir kısmı konusunda Belediye Başkanımız ve bizler tarafından yapılan görüşmeler neticesinde ikna edildi. Bir kısmını da 1/5 000'likte uyumsuzluklar Belediyemiz tarafından uyarılmaya çalışıldı, giderilmeyenler de var. 20 m2'lik yol planlamak imkansıza yakın. Öyle yaptığınız zaman yapılaşmış bölgede, yol üzerindeki binaların mağduriyeti söz konusu. Planı, İmar Komisyonu'nda oy birliği ile onayladık. Bundan sonra güzel bir netice alacağımıza inanıyorum.”

KOMİSYON GÖRÜŞÜ

Yazıcı, Komisyonun görüşünü şöyle okudu: “Mekânsal Planlar Yapım Yönetmeliği uyarınca, İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisinin 14.01.2021 tarih ve 8 sayılı kararı doğrultusunda üst ölçekli plan ile uyumlu, gerçekleştirilebilir bir plan kurgusu oluşturularak hazırlanan, Silivri İlçesi, Silivri Merkez Sahil Bölgesi 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı teklifi, Komisyonumuzca uygun bulunmuştur.”

Komisyon raporu oy birliği ile kabul edildi.

YILMAZ: ŞEHRİMİZİN MENFAATİNE DÜZELTMELER YAPTIK

Başkan Yılmaz, söz alarak şu açıklamada bulundu: “Üst ölçekli planlara uyarak, şehrin menfaatine düzeltmeler yaptık. İnşallah hızlı bir şekilde İstanbul Büyükşehir Belediyesinden geçer.

“SIKI TAKİPÇİSİ OLALIM”

Taşkın planlarını yine bu meclisten Ocak ayında oy birliği ile geçirdik. İBB Meclisi ile yaptığımız görüşmeler neticesinde bu ayki İBB meclisimize yetişir mi bilemiyoruz ama yetişmese bile bunu yakinen takip etmek durumundayız. Kentsel dönüşümü arzulayan, fakat taşkın alanda kalması münasebetiyle eski binasını yaktığında yerine yenisini yapamayacak vatandaşımıza hesap vermek durumunda kalırız. İBB meclis üyelerimizle beraber bunun sıkı takipçisi olalım. Küçük bir ihtimal de olsa meclise yetişme şansı var demişlerdi. Yetişmese de bir sonraki aya kalır, ondan sonra da askı süreçleri yaşanacak. Kentsel Dönüşüm Müdürlüğümüzle bir toplantı yapacağız; konuyla ilgili bilgilendireceğiz ki proje ve etütlerini hazır hale getirsinler.”

YAZICI, DÖNÜŞÜMDE KDV MUAFİYETİNİ HATIRLATTI

Silivri Belediyesi İmar Komisyon Başkan Celalettin Yazıcı, tekrar söz alarak şu bilgilendirmede bulundu: “Geçtiğimiz ay bir kararname yayınlandı. Kentsel dönüşüm riski olan binalara KDV muafiyeti getirildi. Taşeron mantığı ile yaptığınız zaman risk altındaki binalar %18 daha uyguna bunu mal edebilecekler. Geçmişte aldıkları ruhsatlarla binalarını tekrar yapabiliyorlar.”

YILMAZ: BELEDİYENİN PLAN YAPMASI LAZIM

Başkan Yılmaz, da şu hatırlatmayı ekledi: “Belediyenin plan yapması gerekiyor. İBB'nin aldığı iyi niyetli bir karar bu. Selimpaşa'da yazlıklarda bile bu şekilde dönüşüme girmek isteyen vatandaşlar var. Bu süreci biz hızlı bir şekilde devam ettiriyoruz.”

YAZICI: KENTSEL DÖNÜŞÜM BİLİNCİNE DİKKAT ÇEKMEMİZ LAZIM

Celalettin Yazıcı, “Devletten yeni bir bina beklemek çok gerçekçi değil. Herkesin binasını yenilecek dünyada bir devlet yok. Böyle bir sermaye birikimi yok. İnsanlarımızın biraz daha bilinçli olması lazım bizim de bu bilince dikkat çekmemiz gerekli.”

Renginar SALİ/Sevginar SALİ

YORUM YAP