Kadir Topbaş istifasının perde arkası

Kadir Topbaş istifasının perde arkası

26.09.2017 09:38:45

Veto ettiği kararların İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisinde AK Partili Meclis Üyelerin oyçokluğuyla aynen kabul edilmesinin ardından başlayan gerilim Kadir Topbaş'ın Başkanlık görevinden istifası ile sonuçlandı.

Cuma günü akşam saatlerinde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Saraçhane merkez binasında yaptığı basın toplantısında 2004 yılından bu yana sürdürdüğü görevinden istifa ettiğini açıkladı.

TOPBAŞ: GÖREVİMİ BIRAKIYORUM, PARTİMİ DEĞİL
Topbaş, “Bugün belediye başkanlığından istifa ettim” dedi ve şu açıklamada bulundu:
“Hicri miladın tüm İslam Alemi ve insanlığa hayırlar getirmesini diliyorum. Partim ve sayın genel başkanım 2004 yılında İBB başkanlığı görevini bana uygun gördüler. Partimin her kademesindekilerine teşekkür ediyorum. İstanbul gibi müjdelenmiş bir şehre başkanlık yapma onurunu bana yaşattılar.

“BAŞKANLIĞI DEVRALIRKEN EMANETİN NE OLDUĞUNU BİLENLERDENİZ DEMİŞTİM, HEP EMANET OLARAK BAKTIM”
Başkanlığı devralırken emanetin ne olduğunu bilenlerdeniz demiştim. Hep emanet olarak baktım. Çocuklarıma ailemize dostlarımıza vakit ayıramadım. Bunu tüm siyasiler yaşamaktadır. Çocuklarımızı hırsız gibi sevdik. Evimize hırsız gibi gittik. Ama görevlerimizi aksatmamak üzere büyük bir sorumluluk aldık.

“HATA İLE İHANETİN BİRBİRİNE KARIŞTIRILMAMASI GEREKİR”
Hata yapmamaya çalıştık. Hata ile ihanetin birbirine karıştırılmaması gerekir. İhanet edenler asla affedilemez. Onurluyum ve gururluyum.

“İNSANLAR ÇOK ŞEYİ AFFEDER ADAM YERİNE KONMAMAYI AFFETMEZ”
Yüce rabbime hamd ediyorum. Böyle bir şehir bir başka şehir. Türkiye'deki tüm belediye başkanlarının abisi oldum. Bu şehir beni Dünya Belediyeler Birliği Başkanı yaptı. İnsanlar çok şeyi affeder adam yerine konmamayı affetmez.

“MUHALEFETİN BURADAN SİYASET ÜRETMESİNE FIRSAT VERMEM”
İstanbullulara tekrar tekrar teşekkür ediyorum. Muhalefet buradan siyaset üretmek istiyor. Buna fırsat vermem. Ben bugün belediye başkanlığından istifa ettim.

“PARTİMİ BIRAKMIYORUM”
Görevimi bırakıyorum ama partimi bırakmıyorum. Benim gündemimim Türkiye gündeminin küçük bir parçası. 80 milyon olarak Cumhurbaşkanımızın yanında olmak zorundayız. İstanbullulara teşekkür ediyorum. Sayın cumhurbaşkanımıza, başbakanımıza, bakanlarımıza teşekkür ediyorum. Tüm İstanbullulardan görevimden müsaademi istiyorum lütfen gönül koymasınlar. Siyasette kırgınlık olmaz. Kırgınlığım yok. Her zaman partimin yanındayım siyasetin içindeyim. Asla birtakım söylentilere fırsat vermek istemem.”

İSTİFADAN SONRA İLK PAYLAŞIM
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevinde istifa eden Topbaş akşam saatlerinde Twitter hesabından şu mesajları paylaştı:
"3 dönemdir bana güvenen ve yetki veren İstanbullulara teşekkür ediyorum. Beni aday göstererek bu onurlu görevi yapmamı sağlayan Sn. Cumhurbaşkanımıza ve AK Partime şükranlarımı sunuyorum. Haksız ithamlarda bulunanlar da dahil olmak üzere herkese hakkımı helal ediyorum. Göreve başladığımda "Hayatım İstanbul" demiştim. Gönüllerinizde güzel izler bırakmış olmayı umuyorum. Her zaman dualarımda olan İstanbulluların dualarında olabilmek ümidiyle… Allah'a emanet olun."

KUTLU: SİYASİ DEĞİL, MAKAM AYRILIĞI
AK Parti Silivri İlçe Başkanı ve İBB Meclis Üyesi Rıfat Kutlu da Topbaş'ın istifasına ilişkin paylaşımda bulunarak duygularını şöyle ifade etti: “Kadir Topbaş görevde olduğu süreç boyunca hem İstanbullumuza hem de Silivri'mize ziyadesiyle hizmetleri dokunmuş bir siyaset adamıdır. Veda konuşmasındaki mesajları ve Rabia işareti bunun bir siyasi ayrılık değil, makam ayrılığı olduğunun net göstergesidir. Aynı zamanda Dünya Belediyeler Birliği Başkanlığını da yapan Kadir Topbaş'ı her zaman bu güzel hizmetleri ile hatırlayacağız. Allah kendisinden razı olsun.”

ŞİŞMAN: GÖNÜLLERDE İSTANBUL'UN ABİSİ
OLARAK KALACAK
AK Partili bir diğer Silivri İBB Meclis Üyesi Tamer Şişman da Topbaş'ın İBB Başkanlığından istifa kararını şöyle değerlendirdi: “İBB Başkanımız Sayın Kadir Topbaş, 2004 beri bu güzel kadim şehir İstanbul'a önemli hizmetler yapmıştır. Başkanımıza çok teşekkür ediyorum. O gönüllerde İstanbul'un abisi olarak kalacaktır.”

KARAKAŞ: AYRILIRKEN DE BİZE DERS VERDİ
AK Parti İl Yönetim Kurulu Üyesi Metin Karakaş, Topbaş'ın istifasını değerlendirirken, “Görevinden ayrılırken de bize ders veren değerli ağabeyim İBB Başkanımız Dr. Mimar Kadir Topbaş'a yaptığı hizmetlerden dolayı teşekkür ederim…” şeklinde paylaşımda bulundu.

EREN: BİR KEZ OLSUN BİZİ KIRMADIĞIN İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM
Fener Muhtarı Muharrem Eren, Kadir Topbaş'ın görevinden ayrılık kararının ardından duygularını şöyle dile getirdi: “Feriköy'üme, Silivri'mize, İstanbul'a yaptığın hizmetler için, bir dediğimizi iki etmeyip, bir kez olsun bizi kırmadığın için teşekkür ederim.”

TEKİN: TOPBAŞ'A KUMPAS KURULMASINA İZİN VERMEMELİYİZ!
İBB'de Başkan Topbaş ile meclis grubu arasında yaşanan veto gerilimini, istifa kararından önce Silivri ziyaretinde yorumlayan CHP Milletvekili Gürsel Tekin, “Maalesef Sayın Topbaş İstanbullulara sahip çıkamamış beton lobisine teslim olmuştur. Şimdi Sayın Topbaş'a düşen görev, derhal İdari Mahkemeye götürmektir. İdari mahkemeye götürdüğü zaman CHP olarak sonuna kadar kendisini destekleyeceğiz. Sonuç itibariyle rakibimiz olabilir ama millet iradesiyle seçilmiş bir Belediye Başkanına kendi partilileri tarafından kumpas kurulmasına izin verilmemesi gerektiğine inanan bir siyasetçiyim” dedi.
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mimar Dr. Kadir Topbaş'ın daha önce veto ettiği 5 meclis kararının aynen meclisten AK Partililerin oylarıyla geçmesi olayını Silivri ziyaretinde (Topbaş'ın istifa kararından önce) değerlendiren CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, şu değerlendirmelerde bulundu: “Değerli arkadaşlar, İstanbul'daki betonlaşmanın, rantın ne durumda olduğunu hepiniz görüyorsunuz. Acaba hangi felaketlerle karşı karşıya kalacağız diye yağmur yağdığı zaman hepimizin ödü kopuyor. Aslında Sayın Topbaş, teknik bir insan. Teknik bilgisi hassasiyeti içerisinde olmasını ve davranmasını isterdik ama ne yazık, belli ki Sayın Topbaş da bu FETÖ lobisini aşamadı. İlk kez, İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi'nde AK Parti Grubunun oylarıyla kabul edilen 5 imar değişikliği dosyasını meclise iade etti. Yani Sayın Topbaş CHP Belediye Meclis Üyelerinin itirazını ciddiye alarak bu 5 dosyayı gözden geçirebileceğini belirterek veto etti. Daha sonra bir gazetecinin sorusu üzerine Sayın Topbaş bu dosyaların düzeltilip tekrar meclise gönderileceğini söylemişti. 21 Eylül Perşembe günü bu 5 imar dosyası İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisinden geçti. Bırakın değişikliği, bırakın eksiklerin giderilmesini, noktasına virgülüne bile dokunulmadan aynen kabul edildiler. 5 plan tadilinin arkasında olan güç Sayın Topbaş'a aynı zamanda hesap soruyor; “İade gerekçesi belirtilmeden meclise iadesi yapılmıştır bunun üzerine komisyon raporundaki görüşümüzün aynı olduğu hususu komisyonumuzca uygun görüşülmüştür” denilerek… Topbaş'ın itirazı ve teknik adam bilgisi falan bir hikaye gibi. Maalesef Sayın Topbaş İstanbullulara sahip çıkamamış beton lobisine teslim olmuştur. Şimdi Sayın Topbaş'a düşen görev, derhal İdari Mahkemeye götürmektir. İdari mahkemeye götürdüğü zaman CHP olarak sonuna kadar kendisini destekleyeceğiz. Sonuç itibariyle rakibimiz olabilir ama millet iradesiyle seçilmiş bir Belediye Başkanına kendi partilileri tarafından kumpas kurulmasına izin verilmemesi gerektiğine inanan bir siyasetçiyim.”

IŞIKLAR: PARTİSİNİN RANT BASKILARINA DAHA FAZLA DAYANAMADI
İstifayı Hürhaber'e değerlendiren Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar, İBB Başkanı Kadir Topbaş'ı entelektüel ve vizyonel açıdan yaptıkları ve yapmaya çalıştıkları ile iyi bir belediye başkanı olarak nitelendirirken hükümet ve partisinin rant baskılarından yıpranarak son süreçte istifa kararı verdiğine ilişkin görüşünü paylaştı. İstanbul'un kültür ve tarihi kimliğini yaşatmak için Topbaş'ın verdiği mücadelede yıprandığını ve parti kanadından doğan çatışmaların soncu refüze edilmiş olarak görevini bırakma kararını açıkladığını ifade eden Işıklar, “Dünya Belediyeler Birliğine Başkanlık etmiş entelektüel birikime sahip, yeri geldiğinde İstanbul'un betonlaşmasına karşı direncini de ortaya koyma çabasını göz ardı edemeyiz. 13,5 yılın sonunda rant baskılarına daha fazla direnemedi. Trafik gibi çözümleyemediği konular da vardı ancak insani ve belediye başkanı kimliğindeki bilgi ve birikimle her daim hatırlanacak. İstanbul ve Silivri için emekleri ve de çalışmaları için teşekkür ederiz…”
Haber Merkezi

YORUM YAP