Sevginar Sali

İttifak şart

Siyaset iki ile ikinin belki de zor dört edeceği bir alan… Ancak rakamların da ayrı bir iddiası, ciddi bir algısı yok değil… Şöyle ki son genel seçimde Silivri'de %34.5 oy alan CHP ile %33 (yuvarlayayım hadi) oy alan AK Parti yerel iktidar hedeflerine açık ya da kapalı ittifaklar olmadan erişemeyeceklerini çok iyi bilmektedirler. Yerel iktidar yolunda İYİ Partinin %10,71'lik, MHP'nin %8.29'luk ve HDP'nin %10.7'lik seçmen kitlesi kazanılması gereken potansiyeller olarak gündemde. Genel seçimden biraz daha farklı ve ağırlıklı olarak yerel yarışlarda adayın kimliği partilerin önüne geçme opsiyonuna sahip. HDP kitlesi biraz daha zorlu bir parkur olmakla birlikte, MHP ile İYİ'ler arsında kalışlar özenle kaçınılması gereken, doğru yönetilmesi gereken süreçler.
Özetle en fazla toplumsal mutabakat elde edilen fikir en kolay uygulama alanı bulur. Ve seçimlere uyarlarsak; en fazla seçmeni ortak hedef ve amaçlar uğrunda toparlayabilen, ikna edip güvenini kazanan iktidar hedefi hususunda başarılı olur.
CHP'nin başkan adayı muhtemelen şu hesabı yapıyordur aklında; ‘CHP'nin %34'tü + İYİ'lerin %8-9+MHP'nin %4-5'i+HDP ve diğerlerinden %5…'
Benzer az farkla bir hesap AK Parti için de geçerli… Belediye Başkan Seçimleri de Başkanlık gibi oldu… %50+1'i almadan iktidar yüzü görme dönemi kapandı bence…
Yine de, mevcut koşullarda (hiç bir garantisi ve kalıcılık güvencesi olmasa da) CHP, Silivri koşullarında bir adım daha avantajlı… Genel Merkez dengeleri sebebiyle yereldekiler çökmezse (ki her an her şey olabilir) üstte saydığım tablo geçerli… CHP Genel Merkezinde Kemal Kılıçdaroğlu ile Muharrem İnce arasında kopan ipler, Silivri'nin yerel iktidarı ile 2019'un en güçlü adayına yeni bir format atmayı zorunlu kılar bu da en çok AK Partinin işine yarar; yerelde de genelde de…
Yeni ve çok güçlü bir arabanız var… Sizi gitmek istediğiniz yere çok hızlı ve konforlu götürebilir. Ama bir an için, Allah muhafaza, kontrolü kaybederseniz, yoldan parçalarınızı toplarlar!
Bu arada AK Parti İlçe Başkanı Mutlu Bozoğlu'nun iktidar özgüvenine hayranım! “Silivri bizi istiyor”, “Bu iş tamam geldik”lerin dayanağı nedir merak ediyorum... Özgüven güzel bir şey de muhakkak karşılığı, dayanağı olmalı... Şans eseri 2009'da kazanılan bir yerel seçimden başka iktidar referansı olmayan partinin çiçeği burnunda ilçe başkanı için fazla iddialı çıkışlar, Allah sonunu hayır eder inşallah!

DÜZELTME
Dünkü manşet “CHP 31, AK Parti 8 Mahallede birinci” başlıklı haberimizde Silivri'nin mahalle sayısı sehven 39 olarak yazılmış olup, doğrusu 35 olacak. Silivri mahallelerinde çıkan 24 Haziran seçim sonucuna göre CHP 31 değil 27, AK Parti de haberde yansıtıldığı gibi 8'inde birinci olmuştur. Cezaevinde (mahalle değil) birinci parti ise HDP'dir.
4 Mahallede fazladan kazandıklarını ifade ettiğim yanlışı hususunda beni uyandıran : ) CHP'li arkadaşlarım, sıkı okuyucularıma teşekkür ediyorum… Ceza olarak bana yemek ısmarlayacaklar : ))
Şaka bir yana; yaptığım yanlışlık için özür dilerim.
Dikkatli takipleriniz için de teşekkürler!

YORUM YAP