“İBB’nin yer tercihini anlayamıyoruz”

“İBB’nin yer tercihini anlayamıyoruz”

1.11.2021 10:08:01

Semizkumlar'da sokak ortasına evlerinin bitişiğine İBB onayı ile kurulan baz istasyonuna isyan eden vatandaşlar yetkilileri çözüme davet etti.

Semizkumlar Mahallesi, Ebubekir Caddesi, Nar Çiçeği Sokak'ta hemen evlerinin bitişiğinde kurulan devasa baz istasyonuna isyan eden çevre sakinlerinin seslerini yetkililere duyurma çabasına CHP Meclis Üyeleri Cabbar Doğan, Süheyl Kırkıcı ve Muhtar Vedat Yamal da destek oldular.

Pazar günü bölgelerine tüm tepki ve itirazlarına rağmen kurulan baz istasyonunun kaldırılması için toplanan mahalle sakinleri tepkilerini şöyle ifade etti:

“BAZ İSTASYONUNUN TÜM MAHALLEYİ BÜYÜK BİR TEDİRGİNLİĞE İTMİŞTİR”

“Bizler Semizkumlar Mahallesi sakinleriyiz. Mahallemiz Ebubekir Caddesi, Nar Çiçeği Sokak'ta 01 Ekim 2021 tarihinden bu yana büyük tepkimize ve ilgili çevrelere defaten başvurmamıza rağmen Turkcell İletişim Hizmetleri A.Ş. firması tarafından mahallemizin ortasına kime ait olduğunu bilmediğimiz,  yalnız bir kadının yaşadığı konutun bitişiğindeki arsaya çelik montajlı tahmini 40 metre yüksekliğinde 10 metre genişliğinde baz istasyonu yapılmıştır.

“PSİKOLOJİK ETKİSİ MAHALLE HALKINDAN ŞİMDİDEN DERİN TRAVMALARA SEBEP OLMUŞTUR”

Yapılan Baz İstasyonunun tüm mahalleyi büyük bir tedirginliğe itmiştir. Huzurumuz kaçmıştır. Yarattığı görsel kirliğe ek olarak,  yaşam alanlarımıza, çocuk, kadın, özellikle hamile kadınlar üzerinde oluşacak radyoaktif ve manyetik alan iddialarının olumsuz etkisi herkeste derin endişeye neden olmuştur. Sadece iddiası bile baz istasyonuna en yakınında bulunan mahalle sakininden, en uzaktakine kadar oluşturduğu psikolojik etkisi mahalle halkından şimdiden derin travmalara sebep olmuştur.

“HERKESİN HUZURSUZLUĞUNA NEDEN OLARAK MAĞDURİYET YARATMAKTADIR”

Öte yandan gelişmekte olan mahallemizde halkımızın bin bir emekle sahip oldukları ev ve arsalarının gayri menkul değerlerinin kötü yönde etkileneceği, mahalle hakkının mağduriyetine neden olacağı ortadadır. Bu husus tüm tüm yurtta yaşanan tartışmalar ve mahkemelere yansımış örneklerden de görüleceği üzere herkesin huzursuzluğuna neden olarak mağduriyet yaratmaktadır.

YANIT ARAYAN SORULAR

Yapılan baz istasyonunun planlı alanlar İmar Yönetmeliği 62. Maddesi uyarınca; konut imarlı bir alanda inşa edilmesi, elektronik haberleşme istasyonlarının kurulabilmesi için elektronik haberleşme hizmetinin gerekleri dikkate alınarak yer seçim belgesinin düzenlenmiş olması, yatay ve düşeyde gerekli ve yeterli koruma mesafesinin bırakılması, koruyucu tedbirler alınması, tasarımın kent ve yargı estetiği ile uyumlu olması zorunludur. Bütün bunlar dikkate alınarak şu sorulara cevap verilmesi gerekmektedir; Baz istasyonu imar mevzuatına uygun mudur? Çevresel etkileri değerlendirilmiş midir? Konut imarlı alana her isteyen istediği ticari faaliyetlerini inşa edebilir mi? Dahası iki büyük kat imarlı alana yirmi katı yüksekliğinde bir yapı inşa edilebilir mi? 

“İBB'NİN HANGİ NEDENLERLE YER SEÇİMİ OLARAK MAHALLEMİZİN ORTA YERİNİ TERCİH ETMİŞ OLMASINI ANLAYAMIYORUZ”

Bu izni veren makamlardan İBB'nin hangi nedenlerle yer seçimi olarak mahallemizin orta yerinin tercih etmiş olmasını anlayamıyoruz.  Çünkü bu durum İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun İstanbul ve 16 Milyon insanına vermiş olduğu huzur, refah ve birlikte yönetme anlayışıyla taban tabana zıttır. Bu nedenle İBB bürokrasisinin Sayın İmamoğlu'nun demokratik duruşunu boşa çıkarmak için değilse, en azından Başkanın hizmet anlayışını anlayamamaktır.  Yeri görmeden, bu yoksul halkın ıstırabını anlamadan, sebep olacağı sosyal, siyasal, psikolojik ve maddi manevi sonuçlarını araştırmadan kağıt üzerinde ve masa başlarından verilmiş kararlar Sayın İmamoğlu'yla birlikte bin bir emekle örmeye çabaladığımız yeniden inşa süreçlerini bilerek ya da bilmeden baltalamaktır.

“BU ÇİRKİNLİĞİN SAYIN İMAMOĞLU'NUN BİLGİSİ DIŞINDA VERİLMİŞ OLDUĞUNA EMİNİZ”

Her ne kadar İBB izin belgesine dayanarak mahallemize yapılmış olan bu çirkinliğin Sayın İmamoğlu'nun bilgisi dışında verilmiş olduğuna eminiz. Devasa İstanbul sorunlarıyla boğuşurken  Sayın İBB Başkanının karşısına  böylesine küçük ama etkisi umut kırıcı ve büyük sorunları çıkarmak neyin nesidir anlamlandıramıyoruz!? Çare ve çözüm bekliyoruz.”

SİLİVRİ BELEDİYESİ MÜHÜRLEDİ

Bölgeden gelen şikayetler üzerine Silivri Belediyesi'nin baz istasyonunu mühürlediği de alanda görüldü ve çevre sakinlerince ifade edildi.

Sevginar SALİ

YORUM YAP