Evini kendi dönüştürmek isteyenler için yeni bir destek

Evini kendi dönüştürmek isteyenler için yeni bir destek

3.02.2021 11:11:14

Yeni Mahalle konutlar bölgesinde yıllardır devam eden ve mağduriyetlerin yaşanmasına sebep olan yapı yasağının kalkması için İBB'de sürecin hızlandırılması gerektiğinin altını çizen Başkan Volkan Yılmaz, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının hak sahiplerinin, dönüşüm projelerini doğrudan kendileri yaptırmaları halinde KDV oranının %18'den %1'e düşürme kararı için teşekkür etti.

Şubat Meclisinde Başkan Volkan Yılmaz, Yeni Mahalle konutlar bölgesinde yıllardır devam eden ve ciddi mağduriyetlerin yaşanmasına sebep olan yapı yasağının kaldırılması için Ocak ayında başlatılan sürecin olumlu yönde sonuçlandığını ifade etti.

YILMAZ: KENTSEL DÖNÜŞÜME GİREMEYEN VATANDAŞLARIMIZIN MAĞDURİYETİ GİDERİLMİŞ OLACAK
Başkan Yılmaz, “Silivri 10 yıldır yapı yasaklı bir taşkın alanı sorunu yaşıyordu. Ben teknik ekibimize ve buradaki meclis üyelerimize çok teşekkür etmek istiyorum. Hepimizin oy birliği ile bu taşkın alanındaki yapı yasaklı alan kaldırıldı. Büyükşehir Belediyesinde de bunu hızlandırırsak, o yapı yasaklı alanda istese de kentsel dönüşüme giremeyen vatandaşlarımızın mağduriyeti giderilmiş olacak.

“EVİNİ KENDİ DÖNÜŞTÜRMEK İSTEYENLER İÇİN YENİ BİR DESTEK”
Hükümetimiz kentsel dönüşümü hızlandırmak için yeni bir hamle yaptı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, evini kendi dönüştürmek isteyen vatandaş için yeni bir desteğe imza attı. Bundan sonra hak sahiplerinin müteahhitlere arsa payı vermeden, dönüşüm projelerini doğrudan kendileri yaptırmaları halinde KDV oranı %18'den %1'e düşürülüyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığımıza ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.” diye konuştu.
Başkan Yılmaz, İstanbul ve ilçemizde de Kentsel Dönüşümün önündeki bir diğer engelin de Aralık ayında İBB'de alınan bir plan notu kararı ile ortadan kalktığını hatırlattı. İBB'nin Aralık ayında aldığı meclis kararına göre riskli olduğu belirlenen yapılar, yıkılıp yeniden inşa edildiği takdirde planlardaki yeni imar durumuna rağmen mevcut kat yüksekliğini koruyabilecek. Kararla daha önce imar planlarına uygun şekilde ruhsat alarak yapılmış, zaman içinde plan değişiklikleri sonucu yapılaşma alanı azaltıldığı için açıkta kalmış ve deprem riski taşıyan yapıların yıkılıp yeniden yapılmasının önü açıldı.

DÖNÜŞÜMÜN ÖNÜ AÇILDI

Kararın gerekçesinde; zamanında yürürlükte olan imar planına ve mevzuata uygun şekilde ruhsat alarak yapılaşmış, günümüzde deprem riskine karşı dayanıksız olduğu tespit edilmiş binaların sonrasında onaylanan imar planlarında alınan kararlar gereği yapılaşma alanlarının azaltılması nedeniyle dönüşümünün ya gerçekleşemediği ya da çok düşük oranda kaldığı belirtildi. Bu amaçla onaylı ruhsat belgesi bulunan depreme dayanıksız hale gelmiş binaların yıkılıp yeniden yapılmasını sağlamak amacıyla plan notu hazırlandığı kaydedildi.

Buna göre “riskli yapı” olarak tespit edilmiş, ruhsatlı, imar planlarına göre yapılaşma izni bulunan alanlarda kalan binalar yararlanabilecek. Toplam inşaat alanı onaylı ruhsatta belirtilen alan esas alınarak hesaplanacak. Yapı yükseklikleri, mevcut imar planına, çevre yapılaşma şartlarına ve siluet kararlarına uygun olarak belirlenecek. Bu plan notundan; yapı yasaklı alanlarda, heyelan bölgelerinde, tarım-orman-sit ve diğer koruma alanlarında, dünya miras alanlarında, Boğaziçi sahil şeridi ve öngörünüm bölgesinde kalan yapılar yararlanamayacak.
Haber Merkezi

YORUM YAP