Ersaraç: Emaneti ehline vermek gerek

Ersaraç: Emaneti ehline vermek gerek

3.01.2019 10:29:38

İYİ Parti'nin Silivri'deki 1. resmi üyesi Buse Ersaraç, aktif siyasete atılma gerekçeleri ile parti saflarında gençler ve kadınların siyasete atılma cesaretini teşvik eden açıklamalarda bulundu.

İYİ Parti İl ve Genel Merkez delegeliği sonrasında 27 yaşındaki iş insanı Buse Ersaraç, Belediye Meclis Üyesi Aday Adaylığına başvurdu. Aynı zamanda Silivri Kadın Girişimciler Derneği yönetim kurulu üyesi de olan Ersaraç, Meclis Üyeliği hedeflerini, yerel yönetim ve siyasete bakış açısını Hürhaber'e değerlendirdi.

Sevginar SALİ: Sizi tanıyabilir miyiz?
Buse ERSARAÇ: 27 Haziran 1992 doğumluyum. İlköğretimi Özel Marmara İlköğretim Okulunda okudum, Özel Balkan Lisesinde lise öğrenimimi tamamladım. Lisans eğitimimi Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümünde tamamladım. Yüksek Lisans tezimi İnşaat Şantiyelerinde İş Güvenliği alanında tamamladım. Tehlikeli Madde Güvenliği Danışmanlığı eğitimi aldım. Silivri Belediyesi ve Ankara'da Maden Teknik Aramada staj gördüm. İş güvenliği ile alakalı birkaç eğitim daha aldım. 2011 yılından itibaren Silivri'de esnaflık yapıyorum. Yapı malzemeleri ve uygulamaları sektöründe çalışıyorum. Birkaç uluslar arası firmanın bayiliğini yürütüyoruz.

“ŞİKAYET ETTİĞİMİZ NOKTALARI DÜZELTMEK İÇİN SİYASETE ATILDIM”
Sevginar SALİ: Nasıl gelişti İYİ Parti'de aktif siyaset yapmanız?
Buse ERSARAÇ: Uzun süredir Silivri'nin kadın örgütlerinde aktif olarak görev yapıyorum. Bu çalışmalarımız esnasında her şeyi geliştirirken takıldığımız, tıkandığımız en önemli nokta siyaset oldu. Bir şeyleri belirli bir noktaya getirdikten sonra siyaset; daha doğrusu ilgisiz siyasi engeline takıldık.

“TOPLUMA, KADINA DOKUNAN, İLGİLİ BİR SİYASETİ VAR ETMEK İÇİN YOLA ÇIKTIM”
Bu durum bende siyasette yer alma ve şikayet ettiğimiz noktaları düzeltmek için çalışma isteği doğurdu. Topluma, kadına dokunan, kadının yanında yer alan, destekleyen, ilgili bir siyaseti var etmek için yola çıktım.
Türkiye'de sokağa çıktığınızda en yerinde ve hayatın içinden tepkileri kadınlar ve gençlerden alırsınız. Ve yine bu tepkilere çare olacak siyasette de en az kadınlar ve gençlerle karşılaşırsınız. Bu belki kadın ve gençlerimizin geri durmasından, belki de fırsat verilmemesinden kaynaklanıyor. Ben genç bir kadın olarak sokağın, mutfağın, kampüsün sesini siyasette duyurabilmek adına siyaset yapma kararı aldım.

“İYİ PARTİ HALKA NEFES OLDU”
Sevginar SALİ: Neden İYİ Parti? Diğer partilerden farkı ne?
Buse ERSARAÇ: Ben İYİ Parti'nin Silivri'deki 1 sıra numaralı üyesiyim… İYİ Parti olmasa aktif siyasete adım atmak ister miydim bilmiyorum ki yakından abimden dolayı takip etmeme rağmen bugüne kadar üye bile olmamıştım... Türkiye'nin son 16-17 yılında siyasetin geldiği nokta malumunuz. Gerek iktidar gerekse muhalefet partileri bu durumu düzeltmek için geçtiğimiz yıllarda pek çaba sarf etmediler. Muhalefetin Türk milletinin kodları ile uyumsuz görüntüsü iktidarı alternatifsiz kıldı ve yerini perçinlemesini sağladı. Bu aşamada İYİ Parti yıllardır alternatifsiz kalarak iki kutup arasına sıkışmış seçmene nefes oldu ve üçüncü bir yol gösterdi. Ben kendimi bildim bileli hep Cumhuriyetçi, milliyetçi, çağdaş değerlere inanan bir insan oldum. Siyasi görüşlerim de bu çerçevede oluştu. İYİ Parti yola çıkarken kendisine asgari müşterekler belirleyerek adeta Kuvva-i Milliye gibi bir merkez teşkil edeceğini bildirdiğinde açıkçası heyecanlandım. Çünkü Türk siyasetinde mevcut olan boşluğu ancak böyle bir hareket doldurabilirdi. Vatansever, Atatürkçü, Milliyetçi, Cumhuriyetçi, ilerici ve bunun yanı sıra en önemlisi insanımızın her rengine, her değerine saygılı bu İYİ aileye o sebeple dahil oldum. İYİ Parti Türk siyasetinin bunca keşmekeşi arasında 'ama'sız, 'fakat'sız, hesapsız bir şekilde ülkesinin ve insanlarının refahını düşünen, bu dertle dertlenen bir aile.

“İYİ PARTİ'NİN MİLLİYETÇİLİĞİ MHP'DEN DAHA İYİ TEMSİL ETTİĞİNE İNANIYORUM”
Sevginar SALİ: İYİ Parti'nin öncesinde MHP'ye yakındınız… Milliyetçi bir görüşe sahipsiniz MHP ile İYİ Parti arasında nasıl bir tercihte bulundunuz?
Buse ERSARAÇ: MHP ile resmi bir bağım yok, aktif olarak yer almadım. Milliyetçi görüşe sahip olduğum için yakınlık duyuyordum. Şu an milliyetçiliği en iyi ifade eden parti İYİ Partidir. Genel Başkanımızın dik duruşu ile bunu destekleyebiliriz, tüm baskılara rağmen, kimseden çekinmeden çizgisini bozmamasıyla da… MHP şu an yer aldıkları konum itibariyle AK Parti ile birlikte hareket ediyor. AK Parti de Milliyetçiliği temsil eden bir parti değil. İYİ Parti'nin daha iyi temsil ettiğine inanıyorum.

Sevginar SALİ: Açık bir makasın iki ucu gibi düşününce MHP ile İYİ Parti'yi şu an ayrı ama birleşebilir… Olur mu böyle bir birleşme?
Buse ERSARAÇ: Şu an mümkün görünmüyor. Ancak siyaset bu ve gelecek ne getirir bilemeyiz.

“SİYASETİN TECRÜBE KADAR DİNAMİZME DE İHTİYACI VAR”
Sevginar SALİ: 27 yaşında aktif siyaset ve yerel yönetimlerde sorumluluk almaya aday biri olarak gençlere ne söylemek istersiniz?
Buse ERSARAÇ: Kendilerini ifade edebileceklerine, ait hissettikleri siyasi kulvarlarda aktif olarak yer almak konusunda daha cesur, girişken ve atak olsunlar. Tecrübe, bilgi ve birikimin yanı sıra siyasetin dinamizme, heyecana da çok ihtiyacı var. Yaşlanmadan, yaşayarak siyaseti öğrenmek çok daha güzel sonuçlar doğurur kanısındayım.

“İYİ PARTİ, KUTUPLU SİYASETE ÜÇÜNCÜ YOLU AÇMIŞTIR”
Sevginar SALİ: İYİ Parti açısından 2018'de gerçekleştirilen Cumhurbaşkanlığı, genel ve Silivri seçim sonuçlarını değerlendirir misiniz?
Buse ERSARAÇ: İYİ Parti'ye Haziran seçimlerinde bir operasyon çekilmek istenmiştir. Parti henüz kurulmadan yarattığı rüzgarı gören iktidar, baskın bir seçimle İYİ Parti'yi seçimlere sokmamak istemiştir. Yandaş medya İYİ Parti'ye karartma uygulamış ve böyle bir ortamda, sözünü ettiğim şartlarda çok kısa süreli bir çalışma ile seçimlere girilmiştir. İYİ Parti bunca olumsuzluğa rağmen Silivri'de %11 oranında oy alarak 3. parti konumuna gelmiştir. Türkiye genelinde de bu oran %10 olarak şekillenmiş ve 42 milletvekili ile İYİ Parti'nin mecliste temsili sağlanmıştır.
Bu gerek ilçemiz gerekse ülkemiz için neresinden bakılırsa muhteşem bir sonuç ve mucizedir. Kurulalı henüz 7 ay olmuş, Silivri ilçe teşkilatı Ocak sonunda faaliyete girmiş bir partinin Haziran'da 12.300 oy alması siyasi dengeleri altüst eden bir durumdur. İYİ Parti 2018 Genel Seçimlerinden gerek ülke gerekse de ilçe bazında gayet başarılı çıkmış ve iki kutuplu siyasete üçüncü yolu açmıştır.

“LİYAKATSİZLİK EN FAZLA SİYASETTE ÜLKENİN ÜZERİNE KARABASAN GİBİ ÇÖKMÜŞ DURUMDA”
Sevginar SALİ: Siyasetin adaleti var mı?
Buse ERSARAÇ: Hayatın adaleti var mı!? Ya da şöyle diyelim; Türkiye'de, adliye de dahil olmak üzere, herhangi bir alanda adalet kaldı mı? Bu kadar adaletsizliğin olduğu bir yerde siyasetin adaletli olduğundan söz etmek gülünç olur herhalde. Liyakatsizlik her alanda olduğu gibi siyasette de, hatta en fazla siyasette ülkenin üzerine karabasan gibi çökmüş durumda

“TEKNİK/MESLEKİ VE HEM DE SOSYAL KONUMUMU SİLİVRİ'YE HİZMET İÇİN KULLANMAK İSTİYORUM”
Sevginar SALİ: Meclis üyesi aday adaylığınızın nedenleri?
Buse ERSARAÇ: Bahsettiğim gibi özellikle kadınlar ve gençler seslerini duyurmakta güçlük çekiyorlar. Bu kesimlerin belediyenin hızlıca çözebileceği birçok sorunu var. Ancak sesleri çözüm noktasında olanlara ulaşamıyor. İşte bu sesi ilk ağızdan verebilmek adına meclis üyeliğine talip oldum. Bunların yanı sıra mesleğimden kaynaklı ilçemizde gördüğüm teknik problemler de mevcut. Uygun olmayan zeminlerde uygunsuz yapılaşmalar ve iyileştirilmesi gereken birçok şey söz konusu.
Mecliste yer bulduğum takdirde bir onay memuru olarak değil, aktif çözümler üreten ve kendi alanlarıyla ilgili hususlarda yön verebilen bir tutum sergileyeceğim. Hem teknik/mesleki ve hem de sosyal konumumu Silivri'ye hizmet için kullanmak istiyorum.

Sevginar SALİ: Siyaseten takip ettiğiniz isimler kimler?
Buse ERSARAÇ: Meral Akşener'i tartışılmaz olarak ilk sıraya koymak istiyorum. İl Başkanımız Buğra Kavuncu; inanılmaz ilkeli, dik duruşa sahip bir siyasetçi. Daha önceki İl Başkanımız Ersin Beyaz aynı şekilde. CHP'den Özgür Özel'i çok takdir ediyorum, hayranlıkla izliyorum.

“KADINLARIN EL ÜSTÜNDE TUTULDUĞU, ÖN SAFLARDA YER ALDIĞI BİR PARTİ VARSA O DA İYİ PARTİ'DİR…”
Sevginar SALİ: Ağabeyiniz İYİ Parti İlçe Başkanı siz meclis üyesi aday adayısınız bunun artı ve eksileri neler?
Buse Ersaraç: Kişisel olarak meclis üyesi aday adayı olacak niteliklere sahip olmasam bu spekülasyona açık bir konu olabilirdi. Ancak ben kendi ayaklarım üzerinde duran, ne istediğimi, hedefleri olan genç bir kadınım. İş ve sosyal faaliyetler konusunda kendimi ispat ettiğimi düşünüyorum. İYİ Parti'nin kadınlara yönelik pozitif tavrı, Meral Akşener'in duruşu bence bugünkü konumumda çok daha belirleyici. Diğer partilerde kadınlar emek harcayanlar bölümünde değerlendirilirken bizde görev verilenler, sorumluluk alanlar düzeyinde. Kadınların el üstünde tutulduğu, ön saflarda yer aldığı bir parti varsa o da İYİ Parti'dir…
Partilerin hemen hemen hepsinde kadın olmak dezavantajken, İYİ Parti'de bu avantaj olarak rahatlıkla görülebilir.
Ben İl Delegesi ve Genel Merkez delegesi olduktan sonra abim bunu öğrendi örneğin. Hatta bu aramızda espri konusu bile ediliyor ‘Arkamdan kulis mi yapıyorsun sen' diyerekten… Konumumu hak ettiğime inanıyorum, abimin böyle önemli bir oluşumun ilçemizdeki kurucu ilçe başkanı olmasından da onur duyuyorum.

“BİR YILDA ÖNEMLİ BİR BAŞARIYA İMZA ATTIK”
Sevginar SALİ: 1 yıllık siyasi parti serüveninde İYİ Parti'nin kendini Silivri'ye yeterince anlatabildiğini düşünüyor musunuz?
Buse ERSARAÇ: Tabi ki daha iyisi olabilirdi, her zaman ve her yerde bu böyledir. Bir yılda Silivri'de 3. Parti olmak bence büyük başarı, bu konuda ilçe yönetiminin katkısını da belirmek gerek. Zaman ve kısıtlı imkanlar, baskılar ve engellemeler dikkate alındığında kat edilen mesafe bence çok başarılı.

“AK PARTİ'NİN ADAY ÇIKARTMAMASI İYİ PARTİ AÇISINDAN İYİ OLDU”
Sevginar SALİ: AK Parti'nin Silivri'de aday çıkartmayıp yerel seçimlerde MHP'nin adayını desteklemesi İYİ Parti açısından nasıl bir gelişme?
Buse ERSARAÇ: İyi bir etki yaratır bence. İBB de biz de İYİ Parti olarak CHP'yi destekliyoruz. İstanbul'da şu an değerlendirilen 5 ilçe var; buralarda da CHP, İYİ Parti'nin adaylarını destekleyecek. Silivri de bu ilçeler arasında. CHP aday çıkartırsa biz onları destekleyeceğiz, İYİ Parti çıkartırsa da onlar bizi destekleyecek.

“MART'IN SONUNDA BAHAR GELECEK…”
Sevginar SALİ: 31 Mart 2019 yerel seçimleri ile ilgili beklentiniz nedir?
Buse ERSARAÇ: Mart'ın sonunda bahar gelecek… Bu yerel seçimler öncelikle 2 partili sistemin sona erdiği yerel seçimler olacak. Bu durumun özellikle belediye meclislerinde daha etkin bir çalışma sağlayacağını düşünüyorum. 1 Nisan gününe demokratik, laik, çağdaş, Atatürkçü Cumhuriyet'in faziletlerinin güneş gibi doğduğu bir sıcaklıkla uyanacağız.
Silivri'miz de, İstanbul'umuz da, Türkiye'miz de İYİ olacak!

“ ‘EMANETİ EHLİNE VERMEK GEREK” DÜSTÜRUNA İNANIYORUM”
Sevginar Sali: Son olarak eklemek istediğiniz bir şey var mı?
Buse Ersaraç: Bir makam söz konusu olduğunda; bilgi ve birikimlerin bir değere dönüşmesini sağlamak iddiasında bulunmak gerekir. Liyakat sahibi bireylerin görevde bulunması ülkemiz ve milletimiz adına kazanç hanesine yazılacak bir artı olacak.
Türkiye'miz son yıllarda olumsuz manada neler yaşadı ise ana sebebi liyakatsiz kadroların iş başında bulunması idi. ‘Emaneti ehline vermek' düsturu ile yola çıkan bir siyasi hareket içerisinde bulunmakla bu sebeple bir kat daha mutluyum. Zira bu anlayış ülkemizin yaşadığı birçok sorunun çözümü olacak, bunalımdan çıkış yolunu aydınlatacaktır.
Belediyecilik; şehircilik ve sosyoloji bilimlerinin yerleşik alanlarda icraata dökülmüş halidir. İşte tam burada bu icra birimlerinin bilgi ve becerileri devreye giriyor. Belediyecilik, şehircilik, mühendislik ve çevre bilimlerinin konusu olduğu kadar sosyal yerleşimlerin huzuru ve mutluluğu ile de ilintili bir iştir.
Mutlu insanlar ve huzurlu bir kent yaşamı ülkemizi refaha kavuşturacak altın anahtarlardır.

“KADINLARIN SESİ OLABİLMEK ADINA SİYASETTE YER ALDIM”
"Bu göreve neden talip oldum?" sorusunun bendeki bir diğer cevabı da hayatın her alanında aktif rol oynaması gerektiğini düşündüğüm hemcinslerimin sesi olabilmek, kadınların çok az yer bulabildiği Türk siyasetinde bir cesaret ve liyakat abidesi olarak bulunan Genel Başkanımız Meral Akşener'in biz kadınlara açmış olduğu alandan da faydalanarak kadın hakları ve kadınların var olabilme mücadelesinde yer alabilme arzusudur.
Geçtiğimiz yıllar içerisinde ilçemizdeki kadın örgütlerinde yapmış olduğumuz etkin çalışmalar önümüzdeki dönemde, talip olduğum makamda bulunmam halinde çok daha etkili olarak kadınlar için her alanda çalışacağımın teminatı ve müjdecisidir.
Genç, dinamik, çağdaş, bilimsel bir yaklaşımla; Silivri İYİ Olacak! Türkiye İYİ Olacak!
Haber Merkezi

YORUM YAP