İbrahim Orçin

Erken yaşta Müzik Eğitimi

Merhaba sevgili Hürhaber okurları. Bugün, “Erken yaşta başlanılan müzik eğitimi”nin öneminden bahsedeceğiz. Müzik sadece ruhun gıdası mıdır? Büyük oranda evet; ama yine sadece bu yönüyle baktığımızda, dinlenilen her müziğin ruhun gıdası değil, hatta zehri olduğunu da yıllar içerisinde görmüş bulunmaktayız.
Dinlediği müzik ve ilgilendiği müziğe göre erken yaş döneminde çocuklarımız, kendileriyle özdeşleştirdikleri müzik tarzlarını yaşam biçimi olarak belirleyerek ileriki dönemlerde alacağı önemli kararlarda dolaylı olarak bu tarzlarının etkisini görmektedirler. Demek ki müzik önemli ve etkili bir araç! Sadece ruhun gıdası değil, yaşamımızda önemli bir değere sahip. Müziğin iyi bir iletişim aracı olması, çocuk üzerinde kimsenin keşfedemediği özellikleri keşfetme imkânı yaratmaktadır. 18 yıllık Öğretmenlik hayatımda birçok ön-yargımı müzik sayesinde yıktığımı hatırlarım. “Bu çocuktan olmaz” dediğimiz birçok çocuğu müzik ile nasıl kazandığımızı çok kez gördüm. M.K. ATATÜRK'ÜN “Eğitimde feda edilecek fert yoktur”cümlesi tam da buraya denk gelmektedir.
Müzik tarihine bir göz attığımızda yetenekleriyle hayranlık uyandıran çok sayıda minik dâhilere rastlarız. Mozart çook uzak bir örnek gibi dursa da iyi bir örnektir. Fazıl Say! tam bir başarı ve derslere konu olması gereken bir örnektir. Yaşama yöne verebilecek bu dâhilerin müziğin ilerlemesi ve hayatın biraz daha güzelleşmesinde çok etkileri vardır. E, bizim çocuğumuz bu kadar yetenekli mi? Bilemezsiniz genlerinde bir kırıntı vardır mutlaka… Diyelim ki yetenekli değil, ama bir enstrüman çalmak istiyor; bir dahi beklentiniz yoksa çocuğunuzdan doğru bir yönlendirmeyle müziğin herhangi bir dalıyla uğraşmasına imkan tanımanız, başarısına koyduğunuz bir tuğla olacaktır. Yetenekliyse ve imkân tanınırsa gerisi gelecektir.
Örneğin çocuğunuz Pilot olmak istiyordur ama müzisyen pilot olsa fena mı olur, bir doktor düşünün, enstrüman çalan bir doktor, ya da ne işle uğraşırsa uğraşsın bir enstrüman onu hep bir adım önde yapacaktır.
Doğru zaman, doğru rehberlik ve doğru enstrüman! çocuklarınızın, başarılı yetişkin olmasında büyük öneme sahiptir.
Bir sonraki yazımda yaşamımdan da örnekler vererek deneyimlerim ve yapılan bilimsel araştırmalara dayanarak anne babaların “ne zaman başlamalıyız, yapabilir miyiz, sıkılır mı, hangi enstrüman, ben çalamadım bari çocuğum çalsın,” gibi sık sorulan sorulardan yola çıkarak merak edilenleri cevaplamaya çalışacağım. Şimdilik hoşçakalın.

YORUM YAP