Sevginar Sali

Başkan aday adaylık süreci - 2

Vural Sönmez- Siyasi adayların çalışmaları genelde dışarıya dönük olur Sönmez sanki yapacaklarını aksine anlatmamak için uğraş içinde sanırsınız. Haftalardır sosyal paylaşım sitesinden yayınladığı proje ve başkanlık stratejilerine yönelik yazılanları kaç kişi merak edip okudu bilmiyorum. Yapacaklarıyla ilgilenmek için önce adayın seçmeni cezbetmesi, dikkatini çekmesi bekleniyor. "Kurucu ilçe başkanı” sıfatına bir kesimin pompaladığı kadar itibar edildiğine inanmak çok güç. Hiçbir aday proje açıklamazken, Sönmez’in her ne kadar kısıtlı bir kamuoyu duyurusuna dönüştürebildiği biçimde olsa da yapacaklarını anlatması dikkat çekici. Ne anlattığından ziyade başkanlığa adaylık gerekçesi ve azimle iddiasını sürdürme gücünü kendinde bulmasıyla farkındalık yarattı. Adaylık tanıtım toplantısında konuşan Sönmez ile sosyal paylaşım sitesinden aktarılanların arasındaki uçurum çok bariz. Adına paylaşılanlara inanmak bu sebepten güç. Ama afiş tasarımı, sanal kurumsal tanıtım bakımından hiçbir aday adayının başaramadığını ortaya koyduğu aşikâr. Sönmez’i, AK Parti’nin sürpriz adayı atfedenlere hezimet hatırlatması yaparak değerlendirmemizi noktalayalım.

Emrah Maşalacı – "Kazanmak” çok göreceli bir kavram. AK Parti’deki başkan adaylığı yarışında örneğin; aday olamazsınız, olsanız seçimi kazanamazsınız belki ama insanların gönlündeki tahta sahip olursunuz. Bundan bir iki yıl öncesine kadar Emrah Maşalacı denildiğinde babasının parasıyla okumuş, avukat titrini kazanmış biri akla gelirdi. İnsanlar bu genç adamla ilgili algısını bu çerçevede tutma eğilimindeydi. Çok fazla sorgulamaya gerek görmeden birçoğumuz bu yargıyı benimsemesek bile kişisel tecrübeyle alıp aklımızın bir köşesine koyduk. Karşı çıkmak kaçımızın aklına geldi?Milletvekilliği aday adaylığına başvururken de "Ne yapıyor bu çocuk?” diye hareketini sorgulayanların sayısı çoktu. Şimdi AK Parti’nin başkan aday adaylarından biri… Başta yine yadırgandı. Ancak şimdi birkaç ayın içerisinde geldiğimiz enteresan bir nokta. Metinciler ve Hüseyinciler ayrımında "Emrah Maşalacı olsun” diyenlerin ortak paydası, "genç” siyasetçileri destekleyenler, temiz politika savunucuların tercihleri arasında. Büyük bir avantajla aday adaylık yarışına girip de bunu azaltanların aksine, bir de arttıranlar olduğunun net ispatı Maşalacı. Azim ve kararlılığı, çabası insanların sempatisini toplarken, başkanlık koltuğu henüz belki değil ama birçoklarının gönül tahtında yerini aldı bile. Ne kadar doğru bir yolda ilerlediğini bildiği için kararlılıkla yol alıyor, bu zorlu yolculukta neyle besleneceğini de iyi biliyor.

Hüsnü Yaşar Yalman –2013 ve AK Parti’de Belediye Başkanlık yarışının Silivri’ye tanıttığı güzel bir değer olarak dikkat çekti. İyi niyeti, dürüst, hesapsız yaklaşımlarıyla Yalman, umut aşıladı. Henüz Silivri’ye değil ama AK Parti’de siyaset yaparak teşkilata çok önemli katkılarda bulunma potansiyeli kesinlikle göz ardı edilmemeli. Silivri’yi yönetme konusunda iyi niyet ve dürüstlüğün yeterli olmayacağı kaygısını hissettirmeyi bertaraf ettiğinde başkan aday adaylığı çok daha büyük anlam kazanır.

Naif Yıldızlar–Siyasetçilerin profilini ‘sokak çocukları’ ve ‘salon erkeği’ başlıkları altında ayıracak olursak Yıldızlar ikinci kısma cuk diye oturuyor. Takımı kırışmayacak, saçı bozulmayacak, cümleleri muntazam bir düzey içinde telaffuz edilecek… Cam bir fanus var etrafında. Tıpkı onu seçtiği gibi içine aldıkları konusunda aynı titizlik içinde. De siyaset öyle bir şey değil artık günümüzde. Bir tarafta şık bir kokteylde zarif bir sunum diğer yanda hayatı ıskalamış yaşamların eksilerde seyreden koşulları. Olması gerekenleri çok iyi bilen, teoriyle donatılmış bir zırhın içinden ne seçilecek bir adamın ruhu karşıya yansır ne seçmenin oyu içeri girer. Herkesin en iyi bildiği işi yapması gerektiğine, güzel bir örnek olarak değerlendirebiliriz Yıldızlar’ın başkanlık aday adaylığını. Bu süreçte bilinmeyen başkaca yönler ve meziyetlerini tanıdık o da kendini Silivri’ye bir nebze olsa daha iyi anlattı. Ama bunun dışında bir mana aramak da beklemek de boş olur. Yıldızlar siyaset yapacaksa en az avukatlığı kadar iddialı bir biçimde çıkmalı kamuoyunun karşısına ve kesinlikle bunun için çok daha kapsamlı bir hazırlık ile alt yapı arz etmeli.

Mevlüt Alkan – Hakkında başkan aday adaylığı süresince üç satır değerlendirme okuyamadık, sözlü bu yönde bir girişimde bulunana dahi rastlamak mümkün olmadı. Sebep? Belki bunu Alkan, uzun uzun düşünmeli. Aday Adaylık başvurusu kararı alırken pek de başvurmadığı bir yaklaşım olduğu aşikâr.

Yarın CHP’nin başkan aday adayları Özcan Işıklar, Selami Değirmenci, Yavuz Çengel, Hüseyin Şahin ve Abdullah Yıldırım’la devam edeceğiz…

 

 


  1. Aydın Ahmet Yasin Aydın Ahmet Yasin

    İstanbul Bağımsız Büyükşehir belediye başkan adayı Mevlüt ALKAN Başkanımıza başarılar dileriz. Hayırlı olsun. Tebrik ederiz....

  2. Hakan-- Coşkun -- Oktay Hakan-- Coşkun -- Oktay

    Mevlüt ALKAN BAŞKANIMIZA BAŞARILAR DİLERİZ...

  3. ANONİM ANONİM

    Sayın Mevlüt Alkan İstanbul BAĞIMSIZ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKAN ADAYI OLARAK Anketlerde ön planda gözüküyor...

YORUM YAP