“Başarını ilk unutan da başarısızlığından ilk ders alan da sen ol”

“Başarını ilk unutan da başarısızlığından ilk ders alan da sen ol”

30.05.2016 09:47:23

Sekman'ın başarılı olmak ve başarılı kalmak üzerine taktikler aktardığı konferansı Silivri Belediyesi Başkan Yardımcıları Emine Tarin ve Mehmet Has, CHP'li Meclis Üyesi Saadet Gencoğlu, SİAD Başkanı Hakan Kocabaş, Başkan Yardımcısı Mesut Söylet, SİAD yönetim kurulu ve de üyeleri, Silivri Kadın Girişimciler Derneği Başkanı Aynur Süleymanoğlu, Silivri Belediyesi Kariyer ve İstihdam Ofisi Sorumlusu Orhan Öpçin, fuar katılımcıları ve etkinliğe katılan öğrencilerle birlikte takip etti.

SEKMAN: İŞE KARAKTERLE UYUMLU BİR KARİYER TESPİTİ İLE BAŞLANMALI
Yaptığı çalışmaları anlatan Sekman, “Benim işim gücüm, başarılı insanları izlemek. Nasıl başarılı olduklarını diğer insanlara anlatmak, insanı neyin başarılı veya başarısız yaptığını anlatmak. Başarı ve başarısızlığı belirleyen ilk var ama tek neden yok. Başarıyı bir ağaç gibi düşünürseniz; ne kadar büyük dallar istiyorsanız o kadar derin köklere sahip olmalısınız. Kendi içinizde ne kadar derinleşir ve gelişirseniz, üstüne ne kadar çalışırsanız kariyeriniz de o kadar büyük olur. İşe karakterle uyumlu bir kariyer tespiti ile başlamalıyız.


“HOBİ İLE KARİYERİ KARIŞTIRMAMAK LAZIM”
Başarı; gözü karartmak, amacına odaklanmışlık, konsantrasyon, kendinden geçmek/tutku ister.
Örneğin aşk; “biriyle beraberken zamanın nasıl geçtiğini anlamamaktır” şeklinde tarif edilir. Hobi ile kariyeri karıştırmamak lazım. Hem keyif aldığım hem de eğilimin olan işte kariyer yapabilirsiniz. Siz keyif alırsanız ama o işe eğiliminiz yoksa başarı gelmez.
Başarmak sonuç almaktır” diyerek, bilmekle yapabilmek arasındaki farkın “bilgiyi beyne çevirmek” olarak tanımladı.

“BAŞARI İÇİN; BEKLENTİ, BECERİNİN BİR TIK ÜSTÜNDE OLMALI”
Birkaç başarı tanımı veren Sekman, beklenti ve beceri arasındaki farkın önemine işaret ederken, beklentilerin, becerilerin bir tık üstünde olması gerektiğine işaret etti.
Başarı için ‘yatkınlık' özelliğine de değinen Sekman, ‘öğrenilmiş çaresizlik' üzerinden başarısızlığı irdeledi. “Başarıların başarılıları, başarısızların da başarısızları çoğalttığını ifade eden Sekman, özbecerinin önemine işaret etti.
Çocuklar üzerinde gerçekleştirilen lokum deneyimini dinleyenleriyle paylaşan kişisel gelişim uzmanı, yapması gereken ile canını istediğini yapmak arasında bireyin irade gücünün ortaya çıktığını ifade etti. İrade ile zeka dengesine eğilen Sekman, entelektüel ve duygusal zeka tanımlarına değindi.

“HER İNSANDA HER İNSANİ HAL VAR”
Disiplinin başarıyı etkileyen bir diğer önemli faktör olduğunu aktarırken, atalet (yere çekiyor) ile azim (yukarı itiyor) dengesine de işaret etti ve “Her insanda her insani hal var. Her tembel insanın çalışkan olduğu bir alan. Her cesur kişinin korkak bir tarafı vardır. Böyle düşünmek insan doğası için daha doğru bir tanımlama” dedi.

“BAŞARINI İLK UNUTAN DA, BAŞARISIZLIĞINDAN İLK DERS ALAN DA SEN OL”
Dünyaca ünlü başarılı basketbolcumuz Mehmet Okur'un hayat hikayesinden örnek veren Sekman, “Başarılı olacağınız alanı bulmanız lazım. Kuşsanız havada, balıksanız denizde olmalısınız. Okul hayatı ile yaşam okulunda başarının doğru ortam nedeniyle farklılık göstermekte. Hatasızlığın peşinde koşmaya gerek yok. Hızlı hata yap. Başarını ilk unutan da, başarısızlığından ilk ders alan da sen ol. Dünya hızla değişiyor, başarı taktiklerinin ömrü de kısaldı” dedi.
Belirli koşullarda sağlanan başarının belirsizlik ortamında da etkin olması için akıl ile sezginin birlikte kullanılması gerektiği vurgusu üzerine Sekman, “Başarıyı hayatınızın merkezine koyarsanız, başarı da sizi merkezine koyacak. Başarıya ne kadar değer verirseniz o da size o kadar değer getirecektir” diyerek sunumunu tamamladı.

SEKMAN'A SİLİVRİ YOĞURDU, KARA VE TUNA'YA TEŞEKKÜR PLAKETİ
Sunumun ardından Mümin Sekman'a Emine Tarin Silivri yoğurdu ve programda emeği geçen Maxi Müdürü Hakan Kara'ya SİAD Başkanı Hakan Kocabaş ve Aytaç Tuna'ya Silivri Belediyesi Kariyer ve İstihdam Ofisi Sorumlusu Orhan Öpçin tarafından birer teşekkür plaketi verildi.


Serman, dinleyicileri için programın devamında kitabını imzaladı.


Sevginar SALİ

YORUM YAP