“Ayrışmanın değil, birleşmenin yollarını arıyoruz”

“Ayrışmanın değil, birleşmenin yollarını arıyoruz”

13.03.2018 09:59:27

Kısa bir süre önce gerçekleştirilen genel kurulda Fenerbahçe Silivri Şube Başkanı seçilen Okan Kocabaş, çalışmaları ve hedeflerini anlattı, sitemlere yanıt verdi.

Hürhaber'i yönetim kurulu Üyesi Fazıl Sirkecioğlu ile birlikte ziyaret eden Fenerbahçe Silivri Şubesi'nin yeni başkanı Okan Kocabaş, şubeleşme ve üniversite çalışmalarını değerlendirdi, gelecek hedeflerine açıklık getirdi. Fenerbahçe Şubesi Başkanı ayrıca son genel kurulda Mesut Güçlü tarafından dile getirilen sitemlere de yanıt verdi.

KOCABAŞ: SAYI ARTTI AMA YİNE DE YETERSİZ OLDU
Yönetim Kurulu üyesi Fazıl Sirkecioğlu ile birlikte, Sevginar Sali'ye şube gündemini yorumlayan Kocabaş, kısa bir süre önce gerçekleştirilen kongre ile ilgili şunları söyledi: “208 üyemiz var, 87 kişilik bir hazirun cetvelimiz vardı, 48 kişilik bir katılım sağlandı. 208 üyemiz arasında aidatlarını önemseyip ödemeyenler kulüp tarafından bize gönderilen hazirunda isimleri çıkmadı. Geçen kongreye nazaran sayı arttı ama yine de yetersiz oldu.”
Kongrede özellikle Mesut Güçlü'nın ‘dışlandık' sitemine atıfta bulunan Kocabaş, katılımın neden yetersiz kaldığı ile ilgili de şu şekilde konuştu: “Bizim prensibimiz; her aldığımız üyeyi istisnasız whatsap grubumuza dahil ediyoruz. Ama zaman içinde insanlar yazışmaların yoğunluğundan çıkabiliyor bu gruptan. Çıkan kendi isteğiyle ayrılmış oluyor.
Şube olarak Kulübe organik olarak bağlıyız. Üyelere iletişim departmanından mesajlar geliyor. İnsanlara ‘Şu kadar aidat borcun var bunu öde' diye biz söyleyemiyoruz. Nazımızın geçtikleri, yakın arkadaşlarımız bu konuda istisna olabiliyor. 2 Bin TL üyelik bedelini ödeyen, 50 TL yıllık aidatı hayli hayli öder. İhmal olduğunu düşünüyorum. Bizim ailede örneğin 5 kongre, 4 de temsilci üyesi var babamın aidatını kaçırmışız, ödememişiz mesela.”

ŞUBE OLUŞUMU NASIL GERÇEKLEŞTİ?
Silivri Şube oluşum sürecinin başlangıcını anlatan Kocabaş, gelişmeleri şöyle aktardı: “Fenerbahçe Spor Kulübü 16 Ekim 2014'te yaptığı bir lansmanla ‘Hedef 1 Milyon üye' projesini başlattı. 12 yıllık kongre üyesiyim. Aziz Başkan bu projeyi sürekli gündeme getiriyordu ama kongreye kabul ettiremiyordu. Fenerbahçe'ye üye olmak büyük bir aidiyet duygusu uyandırıyor insanda. Bu projeyi ilk duyduğum andan beri önemli buluyor ve takip ediyordum. Fenerbahçe söylendiği gibi 1 Milyon üye seviyesine ve önemli bir sivil toplum kuruluşu gücüne ulaşırsa (biliyorsunuz bize 3 Temmuz 2011'da bir şike kumpası kuruldu, kulübümüz çok parlak bir dönemdeydi ondan sonra büyük krizler yaşandı, kulüp başkanımız, yöneticilerimiz hapse girdi, maddi olarak zarara uğradık) kumpas gibi baskı ve saldırılardan korunabileceğine inandım.
Proje açıklandığında kendimi fahri bir temsilci olarak gördüm, kulübün de kongre üyesi olduğum için… Fabrikaya gelene gidene, eşe, dosta üyelik konusunda ısrar etmeye başladım. Nitekim kurucu başkanımız Mesut Söylet ile birlikte, beraberce biz üyelik evraklarımızı doldurduk. Silivri Şube defterinde birinci üye Mesut Söylet, ikinci üye Mustafa Müeyyitoğlu, üç numaralı üye Fazıl Sirkecioğlu var. Bu üyelerin hepsini ben yaptım altında da referans imzası olarak benim ve Okan Kocabaş'ın imzası vardır. Burada şube falan yoktu, ben fahri olarak bu çalışmayı başlattım.
2014 Aralık ayının son günleri Fenerbahçe Taraftarlar Derneği Başkanı Talip Şahin kardeşim aradı ve Fenerbahçe yöneticileri ile proje sorumlularının Silivri'ye geleceğini haber verdi. Mesut Söylet'i de yanıma alarak toplantıya iştirak ettim. Kulüpten önemli yöneticiler gelmiş ama Silivri'de biz onları çok az sayıda kişiyle karşıladık ve bu da hoşumuza gitmedi tabi ki… Toplantı sonunda Mesut Söylet ile söz aldık; mahcubiyetimizi kulüp yetkililerine ilettik. Gece içim içime sığmadı; kulüpten böyle bir delegasyonun ilçemize gelmesi esasen büyük bir mesele. Ertesi gün kulübü aradım, Genel Sekreterlikle görüştüm. Proje sorumlusu Miraç Çam'a ulaştık. O toplantıdan iki gün sonra bizim fabrikada kimler vardı? Mesut Söylet, Hakan Kocabaş, Gökhan Kocabaş, İzzettin Esin, Sinan Özkan, Süleyman Gencoğlu, Mesut Güçlü ve şu an hatırlayamadığım birkaç kişi daha. Gökhan Bey “Bir platform kuralım, duyuru ve ilan yapalım. Herkese açık olsun” dedi. Adına Fenerbahçe Silivri olarak karar verdik. Fenerbahçe Silivri Platformunu kurduk, Gökhan Bey whatsap grubunu oluşturdu. Bu toplantıdan sonra Miraç ve Gökhan Bey eş güdümlü çalıştı. Ocak 2015'te Başkanımız Aziz Yıldırım, Silivri'ye geldi. Karlı bir gündü Başkan gelemeyecek diye çok korktuk ama geldi orada ve sonrasında üyelik çalışmalarımıza devam ettik.
Nisan 2015'te Fenerbahçe Spor Kulübü Yönetimi kararıyla Silivri'ye geçici olarak Şube yetkisi verildi. Başkanlığını Mesut Söylet'in yaptığı geçici bir yönetim (Gökhan Kocabaş, Süleyman Gencoğlu, Mesut Güçlü, Sinan Özkan tarafından) oluşturuldu. Hepimizin katkılarıyla bu yönetim 9 ayda 89 üyeye kadar çıktı Silivri'de.

“KİŞİLERİN BİR ÖNEMİ YOK; ÖNEMLİ OLAN FENERBAHÇE VE SİLİVRİ'DEKİ BAŞARISI”
19 Eylül 2015'te Serkan Bayar başkanlığında başka bir yönetim kuruldu. Mesut Söylet ve yönetimi görevi devretti. Bu dönemde de 89 üyeden geçici şubemiz 98 üyeye ulaştı. Hala iki dönemde 200 olan şube yeterlilik sayısına çok uzaktık. 200 üye sayısını bulamamak demek geçici şubemizin kapatılarak, üyelerin Fatih Şube'ye bağlanması demekti. Kulübümüzden böyle uyarılar geldi bize… Bu esnada Belediye Başkanımız Özcan Işıklar'ın desteğiyle Orhan Öpçin başkanlığında yeni bir yönetim kuruldu. Bu yönetimde de ben başkan yardımcılığı yaptım. Kısa zamanda da şube için yeterli olan 200 üye sayısına ulaştık. Burada kişilerin bir önemi yok. Önemli olan Fenerbahçe ve Silivri'deki başarısıydı. Biz olaya hep böyle bakıyoruz. Bir elin nesi var, iki elin sesi var. Bu söz sivil toplumlar için güzel bir örnek.

“AYRIŞMANIN DEĞİL, BİRLEŞMENİN YOLLARINI ARIYORUZ”
1Milyon üye projesi nedir? Camiayı birleştirmek, güçlendirmek… Ayrışmanın değil birleşmenin yollarını arıyoruz. STK'larda kişisel menfaatler öne çıkmamalı; biz böyle düşünüyoruz, aksini düşünenlere de yol açmayız açıkçası. Sürecin başından bu yana epey emeğimiz var. Biz kişisel menfaat gözetmeksizin, Fenerbahçe sevdasıyla birleşmeyi önemseyen herkesle el ele, kol kola yürürüz. Hiç kimseyle bir problemimiz yok.
Nitekim biz 28 Nisan 2016 tarihinde göreve gelen Orhan Öpçin Başkanımızla 98 sayımızı 217'ye çıkarttık, Şubemizi de kurduk. Böyle gelişti şube kurulumu…”

“FENERBAHÇE ÜNİVERSİTESİ KURULUŞUNDA EN ÖNEMLİ PAYE IŞIKLAR'IN”
Fenerbahçe Üniversitesinin Selimpaşa yerleşkesi ile eğitim öğretime başlamasını da değerlendiren Kocabaş, “Kimse üstüne bir faaliyet almasın, burada üniversite konusunda en önemli paydaşımız göreve geldiği günden beri Belediye Başkanımız Özcan Bey; üniversite ve eğitime çok büyük önem verdi. Burada bir paye varsa o Özcan Başkan'ın payesi. Her şeyi o yaptı. Bizim de bir katkımız oldu. Fabrikamıza o dönem Fenerbahçe Kulübünden yöneticilerinden Turan Şahin geldi, üniversite işlerinden sorumlu yöneticiydi. Sohbet esnasında Hakan Bey dedi ki “Turan Bey gerçi her şeyimiz karşı tarafta, Anadolu yakasında ama Silivri'de üniversite kuramaz mısınız? Belediye Başkanımız, üniversite işine çok önem veriyor” dedi. Turan Bey önce çok mümkün gibi yaklaşmadı. Ancak daha sonra konuyu Aziz Yıldırım'a açmış. Devamında gelişmeler Kulüp Başkanı ile Belediye Başkanı arasında, meclis inisiyatifinde gelişti. Selimpaşa'daki yerlerde üniversite inşallah bu sene Eylül ayında eğitime başlayacak. Gerçekte olan bu… Benim de aklımdan geçerdi de ‘Kadıköy nere, Silivri neresi düşünmezler bile' sandım. Ama Hakan Bey, Turan Bey'e söyleyince süreç aldı başını bugünlere geldi.

“FENERBAHÇE AÇISINDAN SİLİVRİ, ÜNİVERSİTE İÇİN BİR MİHENK TAŞI OLDU”
Üniversitenin Silivri'ye gelmesinde Özcan Başkanın, Hakan Bey ve Mesut Bey'in katkıları çok, sonuçta Silivri kazandı, Fenerbahçe de üniversite kazandı. Fenerbahçe açısından Silivri, üniversite için bir mihenk taşı oldu. Silivri'yi onlar da benimsedi. Kulübümüz yer konusunda Silivri'nin sergilediği kadirşinaslığı hiç unutmadı. Divan'a davet edildik. Divan'da Özcan Başkanımıza plaket takdim edildi, üyelik beratı verildi… Divan Başkanı Vefa Küçük, tekrar tekrar hepimize teşekkür etti, Silivri şubesi olarak bizleri onore ettiler. Üniversitenin Silivri'ye gelmesi konusunda emeklerimizin karşılığını da gördük.”

“FETÖ'YE İLK TAŞI CAMİAMIZ ATTI”
Fenerbahçe'nin FETÖ ile imtihanının da değerlendiren Kocabaş, “3 Temmuz'da kulübümüze bir kumpas kuruldu. Biz buna direndik. Ben Çağlayan'da, Saraçoğlu'nda, Bağdat Caddesinde, Duruşma Salonlarında Silivri'de gaz yedim. FETÖ, terör örgütünün en güçlü olduğu zamanlarda, Fenerbahçe camiası bunlara direndi. Bunların içinde de ben vardım bu da bana büyük bir gurur veriyor. 15 Temmuz'da daha sonra neler olduğunu hepimiz gördük ama bunlara ilk taşı camiamız attı, bununla da gurur duyuyorum ayrıca” dedi.

“FENERBAHÇE VE SİLİVRİ İÇİN ÇALIŞAN İNSANLARLA TERS DÜŞECEK BİR DURUMUMUZ YOK”
Açıklamalarında bazı üyelerin dışlandıklarına ilişkin sitemlerine bir kez daha dönüş yapan Kocabaş, “Biz menfaatsiz, ‘ön plana çıkayım', ‘bir menfaat sağlayayım', ‘tanınır olayım' tarzda olmayan her insanla el ele, kol kola çalışırız. Biz kimseyi dışlamadık, onlar bizi dışladılar açıkçası. Fenerbahçe ve Silivri için çalışan insanlarla ters düşecek bir durumumuz yok. Ne kadar fazla olursa o kadar mutlu olur, gurur duyarız” şeklinde konuştu.

“FENERBAHÇE'NİN, AVRUPA YAKASINA İLK TESİSİNİ SİLİVRİ'YE KAZANDIRMAK İÇİN ÇALIŞIYORUZ”
Silivri'ye Fenerbahçe Sosyal Tesisi kazandırmak hedeflerine değinen Kocabaş, “Aziz Yıldırım Başkanımız yaklaşık 3-4 ay evvel Edirne'de temel atma töreninden evvel Silivri'ye gelmişti. Belediye Başkanımızla beraber buluştuk. O esnada ‘Başkanım, Fenerbahçe'nin Avrupa yakasında hiçbir sosyal tesisi yok. İlk tesisi Silivri'ye yapalım' dedim. Başkan “Bulun bir arazi, kulüp parasıyla satın alsın tenis kortu, futbol sahası, lokaliyle Fenerbahçe'ye yakışan bir tesis yapalım” dedi. Bunun için çalışıyoruz. Yer bulup parasıyla satın alırsak Kulüp Başkanımız yapmayı taahhüt etti” dedi.

SİLİVRİSPOR'UN, FENERBAHÇE'NİN PİLOT TAKIMI OLMASI…
“Silivrispor ile ilgili çalışmalar var” diyen Kocabaş, “Silivri'yi 2. Lig'te temsil eden takımımızın Fenerbahçe'nin pilot takımı olmasıyla ilgili çalışmalar devam ediyor. Kulübün genç takımında yetişen futbolcuların, Silivrispor'da oynaması ile ilgili düşünceler söz konusu. Bunlar hep bu dönem içinde oldu. Güzel bir sinerji yarattık, çalıştık bir haksızlık olsun istemiyorum.
Biz menfaatsiz, Silivri için çalışacak herkese kapımız açık. El ele, kol kola yürürüz, her türlü desteği veririz” diyerek açıklamalarını noktaladı.

SİRKECİOĞLU: HERKES ELİNİ TAŞIN ALTINA FENERBAHÇE İÇİN KOYUYOR
Fenerbahçe Silivri Şubesinin en aktif yönetim kurulu üyelerinden biri olan Fazıl Sirkecioğlu, “Biz kimseyi dışlamıyoruz. Kimseyi dışlamak gibi bir şansımız yok. Tek bir ortak paydamız var; Fenerbahçe. Biz Fenerbahçe haricinde bir şey konuşmuyoruz. Başka bir meselemiz yok! Kimsenin kişisel bir beklentisi yok. Herkes elini taşın altına Fenerbahçe için koyuyor. Gönüllülük esasına dayalı bu sürece destek sunuyoruz” diyerek görüşlerini ifade etti.
Son kongrede delege seçimlerine ilişkin itiraza açıklık getiren Sirkecioğlu, “Her yüz üye için bir genel kurul delege seçiliyor her şube. 300 üye sayısını bulabilseydik, delege sayımız üç olacaktı. Şimdi yönetim doğal delege, artı her 100 üyeye bir delegemiz var. Mesut Söylet kurucu başkanımız bir delege, diğeri de Orhan Öpçin'in inisiyatifiyle bizim de onayımızla Berk Uçmak olarak belirledik. Aslında ikinci delege hakkını biz Orhan Öpçin'e verdik o hakkını Berk Bey'e vermek istedi biz de uygun gördük; Selimpaşa'da yazlığı olan ve Şubemiz çalışmalarında büyük emeği olan, çalışkan bir arkadaşımız” dedi.

Sevginar SALİ

YORUM YAP