SOSYOLOG - Aleyna Çalış

Aile içi iletişimi nasıl güçlendirebiliriz?

Merhaba, bu hafta sizler ile; hayatımızın her aşaması ve geleceğimiz için oldukça önemli bir rolü olan aile içi iletişimimizi nasıl güçlendirebileceğimizi ve hayatımızdaki önemini ele alacağız.

   Her anne baba hayatı boyunca çocuklarına en iyi imkanları sağlamak, onları en iyi koşullarda büyütmek ister. Aslında bunun için, yani çocuklara en iyi hayatı sağlamak için yapılabilecek en önemli ve en temel şey; ev içerisinde eşler arasında ve çocukla sağlıklı iletişimin hakim olduğu bir ortam yaratmaktır. Sağlıklı iletişimin gerçekleştiği bir ortamda karşılaşılacak büyük küçük bütün sorunlar ciddi sonuçlara neden olmadan çözüme kavuşacak ve yaşam kalitesi oldukça yükselecektir. Evde akşamları yemek yerken, televizyon izlerken ya da başka bir şeyle uğraşırken gün içerisinde yapılanların, karşılaşılanların anlatıldığı kısa ve yüzeysel konuşmalar aile fertlerinin ilişkisini güçlendirmenin aksine aralarındaki bağın zayıflamasına neden olmaktadır. Yapılan her öylesine konuşma gün içerisinde yaşanan duyguların, olaylara, insanlara karşı düşüncelerin, hislerin geçiştirilmesine, paylaşılmamasına sebep olmaktadır. Bu da bir süre sonra bireylerin onlar için önemli olan konuları konuşmamalarına ve birbirlerinden uzaklaşmalarına yol açar. Bunun sonucunda da anne, baba ya da çocuk bağ kurmak için dışarıda başkalarına yönelmeye başlarlar ve aile içi iletişim bağları zayıflayabilir.

   Herkesin kendini rahatça ifade edebildiği, güvende hissettiği evlerde büyüyen çocuklar kendilerini güzelce ortaya koyabilen, kendilerine güvenen bireyler olarak yetişmektedirler. Bunun tam tersi bir ortamda yetişen çocuklar ise başkalarına bağımlı, fikirlerini ortaya koyamayan yetişkinler olurlar. Bu nedenle hem güçlü bağların oluşması hem de sağlıklı bireylerin yetişmesi açısından aile içi iletişimin önemi oldukça büyüktür.

AİLE İÇİ İLETİŞİMİ GÜÇLENDİRMENİN 10 PÜF NOKTASI:

1.Aktif bir dinleyici olun.

2.Bir aile bireyiniz size bir şey anlattığında onu dinlediğinizi, ona önem verdiğinizi beden diliniz ile yansıtın

3.Her ne olursa olsun karşınızdaki kişiye saygı duyun.

4.Karşınızdaki kişiyi olduğu gibi kabul edin.

5.Olaylara onun gözünden bakmaya çalışarak, empati kurmaya çalışın.

6.Ailecek birlikte vakit geçirebileceğiniz etkinlikler düzenleyerek, birbirinize zaman ayırmalısınız.

7.Herkesin fikrini rahatça ortaya koyduğu ve her fikrin önemli olduğunu hissettirebilecek bir ortam yaratın.

8.Yaşanan sorunları yorum katmadan açık ve net bir şekilde ortaya koyun.

9.Biri bir şey anlattığında telefon, televizyon, gazete gibi başka şeylerle uğraşmak yerine o kişiye, anlatılana odaklanın.

10.Aileyi ilgilendiren durumlarda herkesin söz hakkı olmasına özen gösterin.

   Yaptığımız her hareket, söylediğimiz her söz, sergilediğimiz her davranış karşımızdaki kişiye bir mesaj verir ve kişiler de aldıkları bu mesajlar doğrultusunda kendilerini tanımlar, değerli ya da değersiz olduklarına karar verirler. Bu neden ile hem ailemizle güzel bir iletişim ve ilişki kurmak hem de onları değerli hissetmelerini sağlamak için aile içi iletişimi güçlendirmemiz oldukça önemli bir rol taşır.

YORUM YAP