Ali Kemal Demir

30 bin TL’yi alan Kulüp ertesi gün 20 bin TL’yi geri yatırdı

Türkiye Cumhuriyetinde Gençlik ve Spor Bakanlığı yapan son 7 Bakanın da amatörler için faydalı çalışmalar yaptığını söylemek mümkün. Bakanların amatörlere bakış açısı da son derece güzel. Devletimiz, amatör kulüplere verdiği sözü yine yerine getirdi ve 81 ilde amatör spor kulüplerine nakdi yardımlarda bulundu. İstanbul'da toplam 737 Spor Kulübüne 6.545.000 maddi yardım yapıldı.

Gençlik ve Spor Bakanlığındaki bir Müdür, bu listenin duyulması üzerine İstanbul Gençlik Spor İl Müdürlüğü'nde soruşturma başlatılmasını talep etti, soruşturmanın konusu listeyi kimin sızdırdığı. Ancak burada sorgulanması gereken listeyi kimin sızdırdığı değil, listeyi kimin hazırladığı olmalıydı. Çünkü eşitlikten uzak bir yardım listesi hazırlanmış ve adaletli bir yardım dağıtımı olmamış. Oysa bakanlık yardım yaparken, eşit dağıtım yapılmalı diye önemle uyarıda bulundu.

İstanbul ASKF'ye üye spor kulüplerinden hangisinin kaç para alacağını TFF İstanbul Futbol İl Temsilciliği Ali Tanrıyaşükür, Yardımcısı Asım Özdemir ve tespit edemediğim bir isim birlikte hazırladılar. Fazla yardım yaptıkları Kulüplerinin ortak özelliği parayı hemen geri alabilecek olmalarıydı.

Sosyal medyada bir yayında konuşan Pendik Kulüpler Birliği Başkanı Eşref Şeneroğlu ne demişti hatırlayalım: Biz istediğimiz Kulübe para verir, istemediğimiz Kulübe vermeyiz. Eşref Bey, babanızın parasını mı dağıtıyorsunuz? Eşref Bey'in Kulübü Kaynarcaspor, 30 bin TL alırken, diğer Pendik Kulüpleri 5'er bin TL alabildiler.

Bu maddi yardımlar ilk defa olmadı, daha önce de çeşitli defalar Kulüplerimiz yardım aldı. Bazı kulüpler vergi borcu gibi nedenlerden dolayı yardım alamazken, bazıları 50 bin, bazıları 40 bin, bazıları da 30'ar, 25'er bin TL aldılar. Kağıthanespor listede yardım aldı görünüyor ancak Sarı-Yeşilliler geçmiş yıllardaki borcundan dolayı bu parayı alamadılar.

Şu anki TFF İstanbul Futbol İl Temsilciliği Ali Tanrıyaşükür'ün kullandığı makam arabası da bu yardımlardan alındı. İki SAL Kulübü aldıkları yardımları geri verdiler ve Ali Tanrıyaşükür'e makam aracı alındı. Plakasını da siyah yaparken biraz masrafları oldu haliyle…

Türkiye Futbol Federasyonu 1 Eylül 2020 günü Mali Genel Kurulu Ankara'da yaptı. Buradan aldığım listede İstanbul ASKF'nin, TFF'den tam 1 milyon TL yardım aldığı kayıtlı. Sorduğumuz zaman liglere katılım parasını vereceğiz diyorlar. Bu 1 milyon TL, büyük ihtimalle Bölgesel Amatör Lige sponsor olarak adını veren Spor Toto'dan gelen paradan İstanbul ASKF'ye aktarıldı. Covid-19 pandemisi nedeniyle Kulüpler, Antrenörler, futbolcular, Hakemler, Saha Komiserleri ve sair tamamı maddi kayba uğradı. Bu dönemde birçok Kurum esnek çalışmaya geçti, binlerce kişi iş yerlerinin kapalı olmasından dolayı Kısa Çalışma Ödeneğinden yararlandı. İstinye'deki Orhan Saha Amatörler Evi de bu dönemde Kulüplere hizmet veremedi. ASKF'nin gelirleri lisans aktarmaları, üye aidatları ve yardımlardır. Ayrıca amatör maç oynanan sahalardan da ASKF'ye ciddi bir kaynak geliyor. Buradan elde edilen gelirler ASKF'te çalışanların maaşları ödenir. Orhan Saka da ayrıca TFF'nin personeli var. Bazı kişiler TASKK üzerinden maaş alıyorlar.

Geçtiğimiz aylarda yardım listesini inceledim, ASKF'de yönetici olanların Kulüplerine fazla paralar verilmiş. Buradan yola çıktığımızda, 20 bin TL'nin üstünde yardım alan bir Başkan'a ulaştım, “aldım ama 10 bin TL'sini ASKF'ye geri verdim” dedi. Nasıl verdiniz diye sordum, “ASKF'nin hesabına banka yoluyla aktardım” diye cevapladı. Bir başka Kulüp Başkanı ise “5 bin TL alacaktım, hesabımıza 25 bin TL yatırdılar, 15'ini geri verdim, 5 alacağıma 10 aldım” dedi.

Devlet tüm iyi niyeti ile Kulüplere destek oluyor ama buradan Devlete ciddi bir zarar veriliyor. Benim Spor Kulübü olarak 10 bin TL'ye ihtiyacım varsa Devlet bana 10 bin lira vermeli, neden 20 bin TL veriyor. Ben Kulübümün Ziraat Bankası hesabına yatan 20 bin TL'yi İstanbul ASKF'nin hesabına nasıl olur da bağış yaparım? Bazı dekontlar elimde.

Gençlik ve Spor Bakanlığı, İstanbul takımlarına toplamda 6.545.000 TL maddi yardımda bulundu. İstanbul ASKF, TASKK Başkanı Ali Düşmez'in uzun süre Başkanlık yaptığı Yeniköyspor 50 bin TL ile BAL futbol kulüpleri arasında İstanbul'da ilk sırada yer alıyor. Diğer takımları listeden öğrenebilirsiniz. Bu listeyi yalanlamaları çok üzüntü verici hatta geçtiğimiz haftalarda https://www.tffistanbul.org/ sitesinde bir yardım listesi yayınlandı. Bu liste bile göz boyamak için hazırlanmış. Gerçek listenin %80'ini yazmamışlar. Ben gerçek ve tam listeyi yayınlıyorum.

Maddi destek alan 737 İstanbul Kulübünün Dernekler Bilgi Sistemi (DERBİS) istenilen tüm bilgileri veriyor. Dileyen, merak eden araştırabilir.

Ortada bir eşitsizlik var. Eşitsizlik insanları mutsuz eder. İstanbul takımları arasında bazı Kulüplere iltimas geçildiği görülüyor. Bu doğru bir şey değil. Bana kalırsa sporcu sayısı, üye sayısı, yetiştirdiği sporcu sayısına göre kulüplere yardım edilebilirdi. Ayrıca çoğu Kulübün bu listede olmadığını ve neden yardım alamadıklarını halen sorguladıklarını da iyi biliyorum.

 

Ali Kemal Demir

YORUM YAP