Ferhan Tezcan

YUNANLILARIN EKMEK KAPISI

1950'lı yıllardı. Birinci dünya savaşında Yunanlıları İzmir'de denize döken Türkiye ile Yunanistan arasında ''bahar'' havası esiyordu. İki ülke arasında bir özel futbol maçı düzenlenmişti. Atina'da oynanacaktı. Ama Yunanistan'ın bir ricası vardı.

Lefter'i getirmeyin diyorlardı. Lefter Türk futbolunun o yıllarda dünyada parlayan yıldızıydı. Rum'du ama içi Türk gibi Türk'tü.
Türkiye Lefter'i götürmemeyi kabul etmedi. Türk milli takımı kaptan Lefter yönetiminde sahaya çıktı. Lefter muhteşem bir futbol oynadı. Yunanistan'a bir de gol attı. Ama feci şekilde ıslıklandı. Yunanlılar çılgına dönmüştü.
Milli takım dönüşte büyük bir kalabalık tarafından karşılandı. Lefter'e ayrı bir sevgi gösterildi.
Lefter yılarca Türk futboluna hizmet etti. Benim onunla tanışıklığımda 1976 yılından sonra başladı. O zaman Milliyet'teydim ve Lefter MİLLİYET yazarıydı.
Sonra 1955 olayları patladı. O Türk futbolunun gözbebeği Lefter'de dahil olmak üzere Büyükada'daki evi dahil olmak üzere yüzlerce iş yeri ve ev talan edildi. Ne yazık ki binlerce o yıllardan sonra Yunanistan'a geri gittiler.
Gidenlerin içinde Türkiye'de futbol oynayan Rum'lar da bu kalabalık göçe dahildi.
Sonra ben Sant Georg'da (Avusturya Lisesi ) okurken geniş bir avlumuz vardı. O avluda liseliler maç yaparlardı. İçlerinde biri müthiş futbol oynardı. O çocuk daha sonra Beşiktaşlı Niko olarak ortaya çıktı. Türk milli takımında oynadı. Kaptanlık bile yaptı.
Yani bağrımıza bastığımız Rum asıllı Türklerdendi. İşte o Rumlar hür insanlardı. Museviler gibi. Kendilerini Türk'ten daha Türk hissediyorlardı.
Aradan zaman geçti. Kıbrıs çıkartması falan derken yine Yunanlılarla düşman olduk. Aslında halk birbirini seviyordu. Ama politikacılar özellikle Yunan siyasetçileri hiç anlaşamıyorlardı. Bu böyle yürüdü gitti.
Ancak futbol başka bir şeydi. Dostluktu, kardeşlikti, liyakatti, yardımlaşmaydı, terbiye ve kibarlıktı.
Yine aradan seneler geçti. Yunan futbolunun önemli isimlerinden Gekas Türkiye'ye geldi. Onu başkaları takip etti. Gekas attığı gollerle Türklere kendini sevdirdi. Bir baktık ki Trabzonspor, Alanyaspor Yunanlılar ile dolmaya başladı.
2023-2024 sezonu başlarken bir baktık ki tam 12 Yunanlı oyuncu Türkiye'de futbol oynuyor.
İsimlerini sayalım
DIAMANTIS (Sivasspor -stoper) TZAVELLAS (Pendik -stpoer ) CHARIRIS (Sivasspor-orta saha) PANGURIS (Sivasspor -stoper ) GIANNIOTIS (Kasımpaşa-kaleci) KOUVATSIOS (Kayserispor -stoper ) GIANNIVATSIOS( (defans ) Ankaragücü - orta saha) KITSIU (Ankaragücü --defans) PELKAS ( Başakşehir- forvet ) KOURBELİS BAKASETAS FOUNTAS (Trabzonspor)
Yukardaki isimler bizim misafirimiz.
Onları kalbimize bastık. Türkiye'de hem mutlu bir yaşantı sürüyorlar. Hem de ekmek parası kazanıyorlar. Dilerim bu sayı gün geçtikçe artar ve çok sayıda Yunanlı Türk futboluna katkıda bulunur.
Hoşça kalın…

YORUM YAP