Yılmaz: Allah’tan korkun!

Yılmaz: Allah’tan korkun!

7.06.2022 13:03:58

İSKİ'nin köylerde uyguladığı su tarifesinden doğan tartışmada CHP İBB'nin uygulamasını desteklerken, Volkan Yılmaz'ın rayiç bedel düzenlemesini ileri sürdü. Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz yaptığı düzenlemeyi savunurken CHP'lilere “Allah'tan korkun!” diye yüklendi.

İSKİ'nin su fiyat politikası ve son olarak ikamet adresi ile su sözleşmesi adresi eşleşmediği için köy tarifesinden çıkarılarak normal tarifeye alınan abonelerin karşılaştığı yüksek su faturaları üzerinden çıkan tartışmada CHP'liler Volkan Yılmaz'a rayiç bedel düzenlemesi ile karşılık verdi.
Yılmaz'ın İSKİ'nin ucuz su savunmasına, “Siz neden emlak vergilerine fahiş fiyat artışı uyguladınız?” sorusunu getiren Melih Yıldız ve Süheyl Kırkıcı'ya Başkan Bey şu yanıtı verdi:
YILMAZ: ALLAH'TAN KORKUN
“Emlak vergileriyle ilgili fahiş fiyat artışlarının olduğunu, Silivri genelinde böyle bir sıkıntının yaşandığını söylüyorsunuz. Kamu yöneticiliği çok önemli kavram. Popülizm, siyaset, bir daha seçilmek arzusu… Niyeyse o arzu? Bir daha seçilememek korkusu… O korku da niyeyse? Onu da bilmiyorum ama doğru olmayan uygulamalar yapılmış. Bakın, Alipaşa Caddesi bugün metre kare fiyatlarının 5 bin liranın üzerinde olduğu, 6-7 bin liraya arazilerinin satıldığı bir yer. Emlak rayiç bedeli ne kadardı dersiniz? 11 TL. Sizin yönetiminizde iki defa, dört yılda bir emlak rayiç bedellerini enflasyonun dışında güncellemesi gerekir. Nedir? Bir bulvar yapılmıştır orada bir rant oluşmuştur, zenginleşme… Bir sanayi bölgesi ilan edilmiştir. Yasa diyor ki “Orada bir zenginleşme olduysa dört yılda bunu enflasyonun dışında yüzde bin, iki bin, on bin arttırabilirsin”. Siz iki defa emlak rayiç bedellerini belirlerken 11 TL'de tutmuşsunuz! Allah'tan korkun. Belediyenin asli gelir kaynağı emlak vergileri. Hepiniz biliyorsunuz. Asli değişmeyen, ruhsat olur olmaz ama emlak vergileriyle bu belediye hizmet edecek. Selimpaşa sanayisinde şu an 7 bin liranın aşağısında yer yok. 75 TL belirseniz, peki belediyeyi yöneten kişiler nasıl hizmet verecek? Popülizmle mi hizmet verecek? İşin en kolayı, bu belediye batsın, etsin. Bana ne oluyor ki? Şahsıma bir şey olur mu? 11 TL'de tutsaydım ben de, en kolayı bu değil miydi? Kimsenin canını yakmamak, herkese şirin görünmek iyi değil miydi?”
İSKİ'nin de su zammını bu mantıkları yaptığını savunan CHP'lilere Yılmaz şöyle yanıt vermeyi sürdürdü: “Su fiyatlarında reel bir fiyat var ama emlak fiyatlarında yok. Popülizm yaptığınız fiyatlar var. Seçilememekten korktuğunuz. Bir daha seçilelim, buradaki saltanat devam etsin anlayışınız var. Emlak vergilerini nasıl 11 lirada tuttunuz ya?
“POPÜLİZMİN BABASINI YAPMAYA ÇALIŞIYORSUNUZ YAPTIRMAYACAĞIM!”
Gelin doğduğum, büyüdüğü Büyükçekmece sınırlarına dahil edilen Kamiloba'ya bir bakın. Aynı soruyu Hasan Akgün'e neden sormuyorsunuz? Aynı artış orada da yapıldı, benim arsalarıma da ve hiç de yanlış yapmadı. Arsanın değeri 10 bin TL olacak, emlak bedeli 30 lira olacak! Böyle bir şey var mı? Böyle devlet ve kamu yönetilmez. Popülizmin babasını yapmaya çalışıyorsunuz. Ben de size yaptırmayacağım. Kendim de yapmayacağım. Bu rayiç bedelleri siyaseten bir riskse, o riski ben aldım.
“EN KOLAYI SİZİNKİ; “HALININ ALTINA SÜPÜR, YA BIRAK SEÇİM VAR YARIN 11 LİRA KALSIN” DEMEKTİR AMA YAPMADIM”
Zaten tarım arazilerinde biz belirlemiyoruz. Çok cüzi rakamlar… Bakanlık belirliyor. Bir yer arsa olmuşsa, artık tarımdan çıkmışsa ve bu yerlerin metrekareleri kat be kat büyüyorsa bu yerlere yol yapmak, alt yapı götürmek için belediye emlak vergisi almak zorunda. Bayrampaşa Belediyesi % 5-6 bin, Büyükçekmece yüzde 4-5-6 bin artış yapmış. Yapılması gerekiyor, onun için buradan ne anlatırsanız anlatın. Ben bu uygulamayı yaptım. İçime sinerek yaptım. Bu uygulamayla ilgili en kolayı sizinki; ‘halının altına süpür, ya bırak seçim var yarın 11 lira kalsın' demektir ama yapmadım.
“Böyle mi belediyecilik yapacaksınız?”
Hayat herkese bir şeyler öğretiyor. Ders çıkarmak lazım. Akıllanmak lazım. Aklı başa almak lazım. Kamu, devlet, “insanı yaşat ki devlet yaşasın” düsturu da önemli. Biz insanı, sanayiciyi, çiftçiyi, hayvancıyı öldürmek, canından bezdirmek durumunda da değiliz ama yıllarca belli periyotlarla yapılması gereken ve yapılmayanların neticesinde sanki çok fahiş bir zam yapılmış algısının üzerime yapışacağını çok zannetmiyorum. Hiç yapmamak nasıl bir algıdır ya? Oy alacağım diye Belediyenin borcu artsın! Maaş ödeme, işçinin ikramiyesini ödeme, emekli ikramiyesini iki yılda öde! Böyle mi belediyecilik yapacaksınız?
“PARA BENİM DEĞİL, SİLİVRİ'DE YAŞAYANLARIN HESABINA YATIYOR”
Emlak vergileri artışında vatandaşın beni anlayamadığı konular olacaktır ama popülizm yapsaydım, sizin yapmış olduğunuz gibi yapsaydım 11 TL olarak bırakırdım giderdi. Hani buraya gelen para da benim haneme gelmiyor, benim hesabıma yatmıyor, Silivri'de yaşayanların hesabına yatıyor.”
Sevginar SALİ

YORUM YAP