Yeni dönemde herkes muhalefet

Yeni dönemde herkes muhalefet

9.12.2019 10:25:36

2019-2024 dönemi itibariyle Silivri'nin seçtiği herkes muhalefet.

MHP ve AK Parti İBB'de; Başkanlıkta muhalefet, mecliste iktidar! CHP genelde ve ilçede başkanlıkta muhalefet, Silivri meclisinde en büyük gruba sahip gerçekte (Cumhur İttifakının başına bir iş gelirse)… CHP ve AK Parti'nin yıllarca Silivri'de yürüttüğü kıyasıya rekabettin üstüne iktidar olan MHP; hayatın bize ezberlettiği en klasik denklemlerden birinin tartışmasız ispatı: iki kişi kavga ederken üçüncüsü kazanır! Bunu kavga ede ede kazanamayanlar da gördüğüne göre; yeni dönem siyasi adımlar daha dikkatli atılır muhtemelen.

KURDUN ENSESİ NEDEN KALIN?
AK Parti ve CHP'nin yeni dönemde yaşadığı konum karmaşası etkilerini sürdürürken en karışık olması beklenen MHP'nin stabil durumu dikkat çekiyor. CHP'li İBB ‘hizmet vermez', ‘AK Parti'ye muhtaç olur' beklentilerinin aksine MHP'li Başkan Volkan Yılmaz, Kurdun ensesinin neden kalın olduğu atasözüne uygun olarak; kendi işini kendi görme becerisini acemilik döneminde bile kuşkuya yer bırakmadan yerine getirdiğini kanıtladı.

YENİ KONUM KARMAŞASI
Kesin kazanılacak gözüyle bakılan Silivri Belediyesini kaybeden CHP, İBB'de sürpriz bir başarıya imza attı. Silivri'de aday çıkarmayan AK Parti, İttifak ortağı olarak ne tam olarak bir yerel iktidar kazanımından söz edebiliyor ne de muhalefet olarak ilçede konumlanması mümkün. İBB'de kesin kazanılır gözüyle bakılan seçimin ezici şekilde kaybedilmesi de cabası… İBB üzerinden Silivri Meclisinde süren CHP ve AK Parti tartışmalarında MHP denge unsuru olmakla birlikte yıpranmayan olarak da nitelendirilebilir.

MUHALEFET STRATEJİLERİ
Yeni dönemde Silivri Meclisinde ‘muhalefet' etmenin önemli bir strateji unsuru olarak öne çıktığı kesin. CHP, MHP'li iktidara fazla yüklenince hem geçmiş eksik uygulamaları ile yüzleşmek zorunda kalıyor ki bunu çok tercih etmedikleri kesin, hem de Cumhur İttifakını güçlendiriyor böyle bir durumu da pek istemedikleri belli. AK Partililer, iktidar koltuğunda oturan ittifak ortaklarına ne kadar isterse isteseler alenen bir şey söyleyemiyorlar; Silivri'nin boyunu aşan konuların varlığı da malum.

AK PARTİLİ BARLAS'IN ÇIKIŞI
Yeni konumda Silivri'de en belirgin muhalefet örneklerinden birine daha yakından bakmakta yarar var. CHP Belediye Meclis Üyesi Bora Balcıoğlu'nun Silivri Belediyesi Aralık ayı ilk meclisinde İBB'nin su zammını savunmak adına kurduğu ve akıllarda yer eden “Partizanlık yaptığınız için Büyükşehir'de iktidarı kaybettiniz. Partizanlığa devam ettiğiniz için muhalefet olmayı da beceremeyeceksiniz. Daha çok kaybedeceksiniz” ifadesinin Cuma günkü oturumda tek AKP'li üyenin sabrını ne ölçüde taşırdığını öğrenmiş olduk. Başka birinden gelse Sami Barlas'ın ağzından dökülen ifadeler çok normal sayılırdı da bizi alıştırdığı üslubun çok ötesinde hoyrat ancak muhalefet konumu açısından hiç de yadırganmayacak ifadelerdi esasen sarf ettikleri.

AK PARTİ'NİN BARLAS'IN, CHP'NİN BALCIOĞLU'UNA EŞDEĞERLİĞİ
Bu tartışma özelinde Bora Balcıoğlu'nun da ilk kez siyaseten dikkat çeken üzerinde durulabilecek bir çıkış gerçekleştirdiğine dikkat çekmekte yarar var. Kendisinden beklentilerin çok altında siyasi performans sergilemek ve ilk açıklamalarının etkileyiciliği sonrası ikinci oturumda uzunca bir konuşma yapıp hiçbir şey söylememekle birlikte Balcıoğlu nasıl ki CHP'nin gerçekleşmeyen belediye başkan adayıysa sözlerinden çok alındığı ortaya çıkan Barlas da esasen AK Parti'nin aynı konumundaki eşdeğer ismi.
Silivri Meclisindeki tek AK Partili Meclis Üyesi Sami Barlas neler söyledi bir özetleyelim…

“YAĞ VAR, UN VAR, ŞEKER VAR, HELVA YAPSANA”
“Siz şu anda kaybetmeye başladınız bile farkında değilsiniz” dedi ve Karayolları Genel Müdürlüğü sorumluluğundaki Silivri TEM Bağlantı Yolu üzerindeki Silivri ilçesi Silivri TEM Bağlantı Yolu Silivri Yeni Mezarlık mevkii kavşak ve geometrik düzenleme proje yapına ilişkin teknik şartnamenin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığınca karayolları ile 05.03.2019 tarihinde imzalanmış olduğunu uygulama sorumluluğunun İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne geçtiğini hatırlatarak; “İnşallah CHP Meclis Üyesi arkadaşlarımız bir an önce asli görevlerini hatırlayıp sorunun çözümü için çalışmaya başlarlar” dedi ve ekledi “Yağ var, un var, şeker var, helva yapsana” dizelerinde olduğu gibi inşallah CHP'li arkadaşlarım helva yapmayı başarırlar. Bu hizmeti de halkımıza sunarlar”.

“CHP ZİHNİYETİNDEN HİZMET BEKLEMEK AKIL TUTULMASI İLE EŞ DEĞERDİR”
Barlas, 2019 yılı AK Parti İstanbul Büyükşehir Belediye bütçesinden yatırımlar için ayrılan payın %65 iken İmamoğlu ve ekibinin 2020 bütçesinde yatırımlar için ayırdığı payın %35 olduğundan hareketle “Bu bile CHP zihniyetindeki hizmet fukaralığının en büyük göstergesidir” şeklinde konuştu çağ dışı uygulamalar sebebiyle istifa eden dair başkanlarını örnek gösterdi ve “Kendi içinde uyum problemlerini çözememiş olan CHP zihniyetinden hizmet beklemek akıl tutulması ile eş değerdir” dedi.

PARTİZANLIK SUÇLAMASI
CHP'li İBB yönetimini adrese teslim ihale örneklemeleri ve işten çıkarmalarla partizanlıkla suçladı.

EMEK HIRSIZLIĞI İTHAMI
Ve Barlas, CHP'lileri sert şekilde eleştirmeyi sürdürürken, su zammının ret edilmesi ve geçmiş yol çalışmaları üzerinden “emek hırsızlığı Silivri'mizde ilk değil” diyerek eleştiri bombardımanını “Plan ve iş yapma yetkisi olmayan CHP zihniyetinden iş beklemek kendimizi kandırmaktan başka bir şey değildir” diye sürdürdü.

DUYARSIZLIK KINAMASI
“İhtiyaç ihaleleri bile yapılmayan İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraklerinden hizmet beklenemez” ve “AK Parti İlçe Başkanlığı olarak başlatmış olduğumuz Selimpaşa Battı Çıktı projesi hala duruyor. Projenin önemini hepimiz biliyoruz. Umarım CHP'li arkadaşlarımız da biliyordur” diyen Barlas, “İstanbul Büyükşehir Belediyesi, köylere kar bıçağı listesi yapıp taktıramamış olan CHP yönetimini bu duyarsız davranışlarından dolayı kınıyoruz. 1980'li yıllara geri dönüş mü başlıyor diye de düşünmekten kendimizi alamıyoruz” şeklinde açıklamalarını sürdürdü.

“LAF DEĞİL, İŞ YAPIN; SİLİVRİ HALKI KAZANSIN”
Barlas, AK Parti adına yaptığı İBB'nin geçmiş dönem eleştirilerine cevaben açıklamasını “Sadece konuşarak, eleştirerek muhalefet yapmayı bizden iyi bildiğinizi tüm ülke biliyor. Lütfen sizlerden rica ediyorum laf değil, iş yapın; Silivri halkı kazansın” ifadeleriyle tamamladı.

“KUSURA BAKMAYIN” NOKTASI
Silivri Meclisinde, İBB'ye yönelik yeni dönemin en sert çıkışını en zarif meclis üyelerinden birinin yapması şaşırtsa da Barlas, CHP'li üyelerden sonra söz alınca Silivri'nin yararına olan her konuda İBB'de iktidarı desteklediklerini ve yapılanlar için teşekkür ettiklerini belirtti “Üslubum belki biraz sert oldu ama benim derdim Silivri. Sizden rica ediyorum Kuzey Marmara Otoyolu'nu Mart ayına kadar yetiştirelim. Burada insanların canı acımasın. Aynı şekilde Selimpaşa Battı Çıktı projesi de bir an önce yapılsın ki trafik keşmekeşini yaşamayalım. Sert çıkışımın nedeni partizanlığı kabul etmememden dolayı idi. Ben bugüne kadar hiç ayrım yapmadan, herkese eşit davranarak siyaset yaptım. Partizanlık çıkışı bana çok dokunduğu için, Pazartesi de burada olmadığımdan böyle bir serzenişte bulundum. Kusura bakmayın. Her şey Silivri için. Elimizden geleni yapalım arkadaşlar” diye çıkışını noktaladı.

KİMSENİN İKTİDAR SARHOŞLUĞUNA KAPILAMAYACAĞI DÖNEM
Siyaset arenasının bu denli bir birine girdiği ortam inşallah vatandaşın hizmet ve yetkili kurumların yatırımları değerlendirmesi açısından büyük bir şansa dönüşür. Kimsenin körü körüne muhalefet etme lüksünün olmadığı, iktidar sarhoşluğuna kapılma imkanının bulunmadığı bu dönem halkımız için hayırlara vesile getirsin. Farklı seçimlerimiz birlikte aslında ne kadar çok bir bütünün parçasını oluşturduğumuzu ispatlamaya aday bu dönemde. Gerçekleri gören ve buna uygun davrananın kazandığı, inkar edenlerin sadece kaybettiği değil yok olduğu bir sürece gebeyiz.
Sevginar SALİ

YORUM YAP