Ferhan Tezcan

Türkiye'ye Avrupa kapısını kim açtı?

Şimdi bu başlığı görüp de bir ''mana'' çıkarmaya çalışmayın. Yani Avrupa Birliği ile ilişki kurup Türkiye acaba alınma konusunda bir gelişme yaşayıp üye mi oluyor demeyin. Anlatmak istediğimiz tamamen futbolla ilgili. Türk futbolcular yıllardır Avrupa liglerine transfer olup kendi becerilerini ortaya döküyorlar. Başarılı olan da var, mutsuz olup geri dönen de. Ancak ilk Türk futbolcusu kim derseniz hemen söyleyelim.1921 yılında Fenerbahçe'de top oynayıp sonradan Ittıhad kulübüne geçen Bekir diğer adıyla ''Bombacı Bekir'' Alman Karlsruhe'ye transfer olmuştu. Türkiye'nin tarihindeki ilk yurtdışı gidişi buydu.
Araya giren dünya savaşları, soğuk savaşlar derken, yoksulluklar ve bir sürü sıkıntı içinde 1950'li yıllar bulundu. Türkiye kendini toparlamaya başlamış futbolla daha fazla ilgilenir hale gelmişti. Önce Fenerbahçeli Lefter, İtalyan Fiorentina'ya, Beşiktaşlı Şükrü Gülesin Lazio'ya gitmişti. İkisi de iyi oyuncuydu. Lefter sonra Fransa Nıce ve Yunan AEK formaları giydi. Şükrü ise İtalya'yı birbirine katıyordu. İlk sezonunda 29 maç oynamıştı. Onlara daha sonra Beşiktaşlı Coşkun Taş katıldı. Coşkun Alman birinci lig takımlarından Köln'e transfer olmuştu. 1960'lı yıllara gelindiğinde Fenerbahçe ve Beşiktaş'ta oynayan kaleci Özcan Arkoç vardı. Özcan Avusturya'ya Austria Wien'e transfer oldu. İyi kaleciydi. Sonra Alman Hamburger SV'ya geçecek ve Almanya'nın en iyi kalecileri arasında yer alacaktı. Fenerbahçe'nin sembol isimlerinden olan Can Bartu'nun da İtalyanlar peşine düşmüştü. Fiorentina Bartu'yu transfer etti. Kadrosunda İtalyan milli kaleci Albertosi, İsveçli Hamrin, Milani, Malatrasi ve Robotti gibi İtalyan milli takımının yıldızları yer alıyordu. Can Bartu uzun süredir İtalya'da oynadı ve daha sonra yeniden Fenerbahçe'ye döndü. Metin Oktay'da o sene Palermo'ya transfer oldu. Ancak Oktay'ın İtalya ömrü bir sene sürdü ve yeniden Galatasaray formasını giydi. Bu üç oyuncudan sonra gene Türkler Avrupa'ya gitmekte zorlandı. Ancak 1970'li yıllarda Eskişehirspor'da Ender Konca vardı. Ender müthiş bir sol ayaktı. Eıntracht Frankfurt'a transfer oldu. Alman futbolunun önemli isimlerinden savuma oyuncusu Berti Vogts'a ünlü Alman dergisi Kicker Sport şu soruyu sormuştu. ‘En çok kimden korkuyorsun?'' Vogts kısa bir yanıt verdi'' '' Bizim Grabowski ve Türk Ender Konca ''

ENGİN VEREL HERTHA BERLİN'DE
Galatasaray'ın ortaya çıkarıp Fenerbahçe'ye transfer olan Engin Verel fırtınalar yaratıyor ve yabancıların radarına giriyordu. Nitekim de öyle oldu ve Almanya'nın önemli takımlarından Hertha Berlin'e transfer oldu. Ardından Selçuk Yula 7 sene geçtikten sonra Berlin'in bir başka kulübü Blau-Weiss'a geçecekti. Türk futbolu ne zaman düşüşe geçse sanki Avrupa'nın sesi kısılıyordu. 1995 yılında Galatasaraylı Hakan Şükür İtalyan Torino'ya transfer oldu. Hakan İtalya'da başarılı olamadı. Yine Galatasaray'a döndü. Beş yıl sonra Hakan Şükür Inter'e transfer olacak. Oradan da Parma 'ya geçecekti. Avrupa'da futbol yaşantısı İngiltere'de Blackburn Rovers'da bitecekti.1998 senesi Hami Mandralı'nın senesiydi. Trabzon'da harikalar yaratan Hami'nin Schalke 04 'e transferi gerçekleşti. Hami Almanya'da çok güzel oynadı ve harika frikikler attı. 2000 yılına geldiğimizde Türkiye'de büyük bir çıkış gerçekleşti. Tugay Kerimoğlu 9 yıl forma giyeceği Blackburn Rovers'a gidecek orada kaptanlığa kadar yükselecekti. Ardından Alpay Aston Villa formasını sırtına geçirecekti. Sırasıyla Oktay Derelioğlu Las Palmas (İspanya) Ümir Davala (Milan) Emre Belözoğlu (İnter), Umut Bulut (Toulouse ) Fatih Akyol (Mallorca ) Hakan Ünsal (Blackburn Rovers ) Nihat Kahveci (Real Socıedad -Villarreal) Rüştü Reçber (Barcelona) forması giydiler.

İLHAN MANSIZ VISSEL KOBE'DE
Türk futbolcularının yurtdışı çıkışları tam gaz gidiyordu. İlhan Mansız Vissel Kobe formasını giymişti. Beşiktaşlı bir başkası Ahmet Dursun Çin'in yolunu tutmuştu. Trabzonsporlu Fatih Tekke Rusya'da Zenıth'e gitmişti. Fenerbahçeli Ümit Özat Köln'deydi. Galatasaray'da oynayan Caner Erkin CSKA Moskova'daydı. Yine Galatasaraylı Hasan Kabze Rubin Kazan'a gitmişti. Tuncay Şanlı İngiltere'de Middlesbrough'da top koşturuyordu. Fenerbahçeli Ceyhun Eriş Güney Kore'ye, Tümer Metin Larissa 'ya, Necati Ateş Real Socıedad'a, Sinan Kaloğlu Bochum'a, Gökdeniz Karadeniz Rubin Kazan'a gitmişti. Galatasaraylı Mehmet Topal Valencıa'ya transfer olmuştu. Türkiye'nin en büyük transferi ise Arda Turan'dı. Arda Galatasaray'dan Atletıco Madrid gitmişti. Oradan Barcelona'ya geçti. Yılların transferiydi. Öyle de kaldı. Şimdi Galatasaray'a yeniden dönebileceği konuşuluyor.

OZAN KABAK'IN BÜYÜK TRANSFERİ
Cenk Tosun'un Everton'a gitmesinden sonra Galatasaray genç takımdan Ozan Kabak'ı profesyonel takıma almıştı. Semih Kaya Sparta Prag'a gitmişti. Ozan ligin ilk yarısında mükemmel oynayınca Stuttgart'ın yolunu tuttu. Şimdi ise Schalke'de. Cengiz Ünder gibi yıldız Roma'nın forvetini süslüyor. Alanyasporlu Merih Sassuolo'dan sonra Juventus'a gitti. Galatasaraylı Yunus Belçika ve Hollanda kulüplerinin radarında. Beşiktaşlı Doğukan Avrupa'da liste başı. Çağlar Söyüncü İngiltere Leıcester'da. Trabzonsporlu Okay Yokuşlu Celta de Vigo'da. İstanbulsporlu Zelki Çelik Lille 'de. Galatasaraylı Sinan Bolat Belçika Antwerpen'de. Bunun dışında Emre Çolak ve Beşiktaşlı Atınç Nukan Leipzig'de. Evet, Türk futbolu gençleriyle bir yerlere doğru yürüyor. Bu yürüyüşün bizi 2002 'ye döndüreceği de garanti.

YORUM YAP