Ferhan Tezcan

Trabzonspor'da gerçek ne?

1970'li yıllardı. İstanbul'da Türkiye Kupası çeyrek finali vardı. Fenerbahçe ile ikinci ligde şampiyonluğa oynayan Trabzonspor takımları karşı karşıya gelecekti. Saha nasıl bir balçıktı, inanılmaz.

O gün o berbat havada Trabzonspor Fenerbahçe'yi devirip tur atladı. O sene de zaten birinci lige yükseldi.
Trabzonspor 'un yıllara dayanan 'efsane'si de işte bu maçla başladı.
1976 yılında MİLLİYET gazetesinde çalışıyordum. Gazetede Reha Erus ve İhsan Topaloğlu'ndan oluşan yabancı masası vardı.
Reha Erus İtalya doğumlu idi. İtalyanca ve İngilizcesi ana diliydi. İtalya'da okumuştu. İhsan St. Benoıt mezunuydu. Fransızca ve İngilizcesi müthişti.
Ben St. Georg'luydum. Bende Almanca, İngilizce ve İtalyanca vardı. İtalyancayı da Latince okurken kafama takmıştım. Sonraki yıllarda Tepebaşı'ndaki 'Centro di Studi İtalıanı'ye 1,5 sene gidip öğrenmiştim.
Ekip buydu.
Her gün dünyanın dört bir tarafından gazeteler gelir, tercümeler yapılırdı.
O yıllarda rahmetli Namık Sevik müdürümüzdü. Trabzonspor ne olursa olsun gazeteler için taşradır. O yüzden Namık Sevik her gün bizi yanına çağırır ve bizden fazla sayıda tercüme yapmamızı isterdi.
Reha Erus İtalya'dan ben de Almanya'dan getirdiğimiz haberleri İhsan Topaloğlu'nun L'Equıpe'den yaptıkları ile birleştirirdik.
Yani ertesi günler MİLLİYET'in spor sayfasında tamamen Avrupa ve dünya haberleri çıkardı. "Juventus'ta büyük transfer", "Almanya'da bilmem ne...", "Fransa'da falan filan" gibi...
Bunun nedeni de Trabzonspor'du. Çünkü İstanbul'daki Fenerbahçeli, Galatasaraylı ve Beşiktaşlılar Trabzon'la hiç ilgilenmiyorlardı. Bunu bir başka nedeni de 'Üç Büyüklerin' lige sürekli havlu atmalarıydı.
Trabzonspor geçen yıl öyle ya da böyle Türkiye Süper Ligi'ni kazandı. Geçtiğimiz yıla bakınca hep aklıma 1970'lı 80'lı yıllar gelir. Yani 'Üç Büyüklerin' olmadığı yıllar. Trabzonspor geçen yıl bundan yararlandı ve şampiyon oldu.
Başkan Ahmet Ağaoğlu'nu yıllardır tanırım. Daha önceleri de golf sporundan. Son derece akıllı, dürüst ve ne yaptığını bilen bir adamdır.
Bir süredir Trabzon yönetiminde bir çekişme vardı. Yönetimin bir kısmı Abdullah Avcı'yı istemiyordu. Aradaki anlaşmazlık yüksek boyutlara varıp kongre yapalım gibi bir fikir ortaya atılınca bastı istifayı bıraktı. Tabii bunda Abdullah Avcı ile yapılan üç yıllık sözleşmenin de neden olduğunu varsaymamız lazım...
Ancak bugünlere öyle aniden gelinmedi.
Teknik direktör Abdullah Avcı'nın geçen sene başarılı olan kadroyu dağıtması, yanlışlarında ısrar etmesi, sivri oyuncularla anlaşamaması (Hamsik gibi) taktik hatalar, takımın çok yavaş oynaması ve en son kaybedilen Basel maçı...
Bu nedenler Ağaoğlu'nun istifasına kadar gitti.
Peki, şimdi ne olacak?
Trabzonspor olağanüstü kongreye gidecek. Yeni bir aday çıkacak. O başkan olacak ve 'devran' dönecek.
Peki, Avcı ne yapacak? O da üç yıllık tazminatını nasıl alırımın hesaplarını yapacak.
Hoşça kalın…

 

YORUM YAP