Ceren Abaza

THE CARTOON MILL PROJESİ

Sizleri Türkiye'de bir ilk olan “The Cartoon Mill” projesi ile tanıştırmak isterim. Projenin sahibi benim dostum olduğu için projenin ilk adımları atılırken ve sürerken sürekli iletişim halindeydim. Fatih, projeyi anlattıkça ve şuanda da projenin gelişimini izledikçe heyecanım günbegün artıyor. Siz de bu heyecana ortak olmak ister misiniz?
Fatih Küçük daha öncede birçok projeye imzasını atmakla birlikte şahsen beni en çok heyecanlandıran bu projesini bitirmek için canla başla çalışıyor. Peki “The Cartoon Mill” ya da Çizgi Film Okulu projesi diyelim nasıl başladı ve şuan nasıl devam ediyor biraz onlardan bahsedelim.
Fatih, kafasındaki projeyi belirledikten sonra projeyi hayata geçireceği alanı belirlemek üzere memlekette düştü yollara. Bazen tam buldu dediği noktada bürokrasi engellerine takıldı ama elbette vazgeçmedi. Sonunda Kaş'ın Sahilkılınçlı köyünde 6 dönümlük terkedilmiş bir okul arazisi bu proje için ayrıldı ve Fatih çalışmalar için kolları sıvadı. Kurumsal bir yardım yapılmasını istemiyordu çünkü daha önceden de deneyimlediği üzere, memleketimizde kurumsal yardımlardan sonra niyeyse projeyi sahiplenme, adının bir şekilde bulunma çabası gibi durumlar oluyordu ve bu durumda çok hoş bir tablo oluşturmuyordu. Bu yüzden de Fatih, projesinin çalışmaları sürerken sadece bireysel bağışları veya gönüllü işgücü yardımlarını kabul ediyor. Proje hala Kaş'ın Sahilkılınçlı köyünde devam ediyor. Siz de projeye destek olmak istiyorsanız facebooktan “The Cartoon Mill” sayfasını takip edip Fatih ile mesaj yoluyla iletişime geçebilirsiniz. Her ne kadar inşaatta sürekli çalışıyor olsa da Fatih telefonunu sürekli yanında taşır ve kısa sürede mesajlara yanıt verir.
Ben de projede on gün gibi kısa bir sürede olsa gönüllü olarak çalıştım. Kendi hayatımda öyle komformist bir insan olmamama rağmen benim de gerçekten zorlandığım anlar çok oldu. Kaldı ki ben köye gittiğimde, Fatih'in ilk gün orada olduğu şartlara göre çok daha iyi şartlardaydık. Benim için en önemli şey su idi ve su vardı bikere. Lakin o kadar şanslı bir insanım ki ben gittiğim gün yol çalışmaları nedeni ile iki gün sular kesildi ve duş alamadık. Sürekli toz toprak içindeyiz ve malum Kaş'ın sıcağı birleşince durup kendi kendime resmen şunu dedim: “This is Survivor”
Şuanda sosyal medya aracılığı ile çalışmaları yakından takip ediyorum ve hala orada olmayı çok istiyorum. Gönüllü olarak birçok arkadaşımız projede yer aldı ve yer almaya devam ediyor. Çoğu arkadaşımız benim de çorbada tuzumuz bulunsun diye bağışlarda bulundu. Güzel şeyler böyle olur elbette dayanışarak!
Hayatımda o on günün gerçekten büyük önemi var. O kısacık on gün bile bana o kadar çok şey öğretti ki. Bu proje, Fatih'in de belirttiği üzere Ekim ayında bitecek ve Ekim'de ilk işim oraya gitmek olacak. Ve hayallerimde kurduğumdan çok daha güzel olacağından eminim. Sizin de biraz hayal etmenizi sağlayabilirim belki. Öncelikle orada göreceğiniz her şey daha önce öyle her yerde görebileceğiniz türden olmayacak. Adımınızı okuldan içeriye atar atmaz kendinizi bir çizgi filmin parçası gibi hissedeceksiniz. Huzuru koklayacaksınız, barışı, kardeşliği, sevgiyi… Yel değirmeni size bir selam çakacak “hayallerinden vazgeçme” diyecek… Asimetrik bina yapıları, pencereler kapılar “içindeki çocuğu asla kaybetme” diyecek… Farklı yapıdaki kütüphanede kitap kokuları size zaman makinesindeymişsiniz hissini verecek… Çizgi film atölyesi ile çizgi film yapacak kendi ellerinizle ve yaratıcılığınızla neler üretebileceğinizi göreceksiniz… Konaklama kısmında güne kuş ve cırcır böceklerinin sesleri eşliğinde hoşça kal deyip; eşek, kuş, horoz sesleri eşliğinde de merhaba diyeceksiniz… Arazinin her yeri yeşillikle kaplı olacak ve çıplak ayaklarınızla çimlerde yürüdüğünüzde kendinizi özgür hissedeceksiniz… Şelale bile olacak. Her şeyde gönüllülerin emeği, alın teri, sevgisi olacak… Ve siz sevgi ile kurulan bu harika çizgi film okulunun içinde bulunduktan sonra hiçbir şey eskisi gibi olmayacak…
Bir öğretmen olarak dostumun yaptığı projeyi alkışlıyorum. Bu proje için emek veren, ter akıtan, gönlünü veren, sevgisini katan, ekmeğini aşını paylaşan herkesin önünde saygıyla eğiliyorum. Ekim gelecek ve emek verdiğimiz The Cartoon Mill'in bahçesinde çocuklar sevinçli kahkahalar atarak koşacak… Çocuklar ve hep çocuk kalanlar orada üretecek, çalışacak, var edecek… The Cartoon Mill, dünyanın onca kötülüğüne rağmen bize cennetin de var olabileceğini gösterecek… Emeğine, yüreğine sağlık güzel adam, can dostum, Fatih Küçük.

* Memleketimizde görebileceğiniz en otantik tuvalet banyo olabilir. Çizgi Film okulunun 15 Ekim'de açılışı olacak ve elbette orada olacağım. Çizgi film okulu tüm sanatseverleri, çocukları ve her daim çocuk kalacakları bekler…

YORUM YAP