'Tarımsal üretimi arttırmaktan başka çaremiz yok”

'Tarımsal üretimi arttırmaktan başka çaremiz yok”

14.05.2024 15:02:48

Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifi Başkanı Turgay Sakarya, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün; “Üretmeden tüketen toplumlar, önce haysiyetlerini, sonra hürriyetlerini kaybederler” sözlerini hatırlatarak tarımsal üretimin önemini hatırlattı.

14 Mayıs Çiftçiler Günü dolayısıyla düzenlenen törende bir konuşma yapan Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifi Başkanı Turgay Sakarya, tarımsal üretiminin arttırılması, tarım politikasının değişmesi gerektiğini savundu, ayçiçeği desteklemelerine değindi.

SAKARYA: TÜM ÇİFTÇİLERİMİZİN GÜNÜ KUTLU OLSUN
Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifi Başkanı Turgay Sakarya, yaptığı konuşmasında şu ifadelerine yer verdi: “Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk, “Milli ekonominin temeli ziraattır” sözleriyle tarım sektörünün, ülkemiz ekonomisinin temel taşı olduğunu belirtmiştir. Bu vesileyle, tarımsal üretimin her aşamasında alın terini toprakla buluşturan, zor şartlar altında tarımsal üretimini ısrarla devem ettiren, tüm çiftçilerimizin 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü kutlu olsun.
“TARIMSAL ÜRETİMİMİZİ ARTTIRMAKTAN BAŞKA BİR ÇAREMİZ YOK”
Dünyamızın önce pandemi, daha sonra savaşlar dolayısıyla gıdaya ulaşmanın önemini daha da arttırmıştır. Dolayısıyla tarımın ön plana çıktığı günümüzde, tarımsal üretimimizi arttırmaktan başka bir çaremizin olmadığı aşikâr.
“YENİ TARIM POLİTİKALARINA İHTİYAÇ VAR”
Tarımsal üretimimizi arttırmak için de yeni tarım tekniklerini uygulamak ve yeni nesil tarım makine ve ekipmanlarını kullanmak ve girdi maliyetlerinin düşürülmesine ihtiyaç var. Bunun için de yeni tarım politikalarına ve 2006 yılında çıkarılan tarım kanunla çiftçilere ödenecek olan tarımsal desteklerin Türkiye'nin G.S.M.H.'sının %1'inden az olmaz maddesinin uygulanmasını istiyoruz.
Ayrıca ülkemizin ve bölgemizin toprak ve iklim yapısına uygun, hastalıklara da dayanıklı verimli, yerli tohumluk üretiminin desteklenmesini planlı bir üretim modeline seçilmesini, tarımsal desteklemelerinin her yıl güncellenerek ürünümüzü ekmeden önce açıklanmasını istiyoruz.
AYÇİÇEK DESTEKLEMELERİ
Burada biraz Ayçiçek desteklemelerine değinmek istiyorum. Ayçiçek fiyatı 2.25 TL olduğu zamanlar kişi başı destekleme 0.50 kuruştu yani ürün fiyatının %25'i kadardı. Şimdi Ayçiçek fiyatı sezonda 15 TL destekleme kg'ma 1 TL yani %6.5'a kadar gerilemiştir. Bu sebeple ayçiçeği desteklemelerinin tekrar eski seviyelerden olan %20-%25 bandına getirilmesini istiyoruz.
Yine tarımda fiyat istikrarı için ithalatın çözüm olmadığını, hatta 26 Ocak'ta düşürülen gümrük vergilerinin tekrar eski oranlarını getirilmesi dileğiyle…
ATATÜRK: ÜRETMEDEN TÜKETEN TOPLUMLAR, ÖNCE HAYSİYETLERİNİ, SONRA HÜRRİYETLERİNİ KAYBEDERLER
Sözlerimi yine Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün sözleriyle bitirmek istiyorum; “Üretmeden tüketen toplumlar, önce haysiyetlerini, sonra hürriyetlerini kaybederler.” Bu duygu ve düşüncelerimle önümüzdeki hasat yılının bol ve bereketli olmasını diler, hepinize saygılarımı sunarım.”
Sevginar SALİ

 

YORUM YAP