SOSYOLOG - Aleyna Çalış

Tahammülsüzlük nedir?

Tahammül kelimesi olumsuz kötü durumlara karşı güçlü kalabilme, dış etkenler karşısında kişinin sabırlı olması anlamına gelmektedir. Bu kişiler oldukça sabırlı ve karşılaştığı sorunlar karşısında oldukça dirençlidir. Tahammülsüz insanlar ise bu durumların tam tersine sürekli olarak çaresiz hissetmeleri ve her fırsatta bulunduğu durum hakkında şikayetlerini arka arkaya sıralar.

Günümüzde onlarca insanın farklı konulara tahammül seviyesinin kalmadığı gözle görülebilir bir boyuta gelmiştir. Bu tahammül çeşitleri kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Örneğin, bir kısmın çocuk seslerine tahammül edememesi sorunu varken, diğer bir grup insanın tamamen insanlara tahammül edemeyecek bir seviyeye gelmiştir. Tahammülsüzlük durumu tamamen kişiden kişiye göre değişebilir. Bu sebeple tahammülsüzlük faktörlerini ve sebeplerini kişilere göre değerlendirmek gerekir.

İnsanlara Tahammülsüzlük:

Genel olarak çevresinde yer alan ya da almayan insanlara karşı sabırlı kalamayan kişilerdir. Bu tahammülsüz durumunda olan kişiler kesinlikle insanlar ile birebir iletişim halinde olmak istemezler. Zorunluluktan dolayı konuşmak veya bir etkinlik yapılması gerekiyorsa bu ortamda kesinlikle kendilerini rahat hissedemezler.

Belirsizliğe Tahammülsüzlük:

Sürekli olarak bulunduğu ortam veya toplum içerisinde çevresindekilerin belirsiz hareketleri bazı kişileri bunaltmaya başlar. Örneğin; bir arkadaş ortamında ne yapılacağı sorusuna sürekli olarak iki farklı ya da daha fazla seçenek arasında kararsız kalma durumu mevcut ise bu insanlar bir zaman sonra tahammülsüzlük seviyesine ulaşabilir. Bu durum ise günümüzde belirsizliğe tahammülsüzlük olarak değerlendirilir. Bir süre sonra kesinlikle belirsiz olan arkadaş grupları veya ortamlarda vakit geçirmek istemeyecektir.

Sıcağa Tahammülsüzlük:

İnsanların bulunduğu ruh hali ve fizyolojik durumları kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Herhangi bir insan sıcağı çok sevmesi diğer bir insanın sıcağı çok seveceğinin göstergesi değildir. Bu sebeple bazı insanlar çok sıcak bir şehirde veya onun yapısına uymayan bir sıcaklıkla karşılaştığı zaman kesinlikle orada durmaktan hoşnut olmazlar. Bir süre sonra sıcak ortamlardan sürekli olarak uzaklaşır, bu ortamlarda zorunluluktan bulunursa fizyolojik ve psikolojik durumunda farklı tepkiler ortaya çıkabilir.

Yüksek Sese Tahammülsüzlük:

Genellikle insanların yaşantısında uzun bir süre yüksek sese maruz kalması sonucunda tahammülsüzlük durumu ortaya çıkar. Örneğin; bebeğini büyüten bir annenin çocuğu sürekli ağlaması sonucunda bir zaman sonra sese karşı tahammülsüzlük durumu ortaya çıkar. Bu örnekler çalıştığınız işe göre yaşadığınız ortama ya da çevreye göre değişkenlik gösterebilir.

TAHAMMÜLSÜZLÜK NEDENLERİ:

Bu hastalığa yakalanan insanların özellikle kendilerine sorması gereken ilk sorulardan biri neden bu kadar insanlara fazlasıyla ödün vermiş olmalarıdır. Tahammülsüzlük birden bire ortaya çıkan bir durum değildir. Bir kişi belli başlı bir konuda tahammül gösterebilirken bu durumun tekrarlanması üzerine tahammülsüz olmaya başlar.

Genellikle insanlar bu psikolojik soruna yakalanmadan önce sürekli olarak kendinden ödün vermektedir. Bazı insanlar kendinden ödün verdiği sürece karşı taraf tarafından sürekli olarak saygı göreceğini ve sevileceğini düşünmektedir. Fikir tartışmalarına girmek yerine kabul etmediği bir durumu bile karşı taraf için hiç uzatmadan kabul etmektedir. Bu süre içerisinde sürekli olarak kendinden taviz vermesi sonucunda bu kişiler tahammül sınırlarını daraltır ve en sonunda kendilerini tükenmiş bir halde bulunurlar.

Belirli bir süre önce bütün her şeyi kabul eden kişi yerine tamamen o kişiden bağımsız aynı olaylar ile karşılaştığı zaman daha keskin ve saldırgan cevaplar türetebilir. Örneğin; daha önce el şakalarına maruz kaldığı zaman görmezden gelebilirken tahammülsüzlük seviyesine ulaştığı zaman arkadaşlığı direkt olarak bitirebilir.

Bıçak kemiğe dayanmadan önce tahammülsüzlük sorunu için belli başlı önlemler almak gerekir. Örneğin; sürekli olarak insanlara verici bir yapıda olmak yerine biraz daha kontrollü gitmekte fayda olacaktır.

YORUM YAP