Hüseyin Kuru

Şerden hayır çıktı..!

Covid-19 virüsü neredeyse tüm Dünya'yı eve mahkum etti ve birkaç ülke hariç bu virüsün etkisini göstermediği ülke ve kıta da kalmadı.
Tabi bu melanetin bulaşmaması için de, önlem olarak uygulanan tüm tedbir, hareket ve ölçülerde hayatımıza girdi.. sosyal mesafe uygulaması ile yaşam alanları da daraldı. Bireysellik ön planda.. kolonya, jel, maske ve eldiven kişilerin ayrılmaz parçası oldu.
***
Tabi sosyal yaşamla beraber en önemlisi Mart ayından itibaren ticaret, sanayi ve hizmet sektörleri de ciddi anlamda olumsuz etkilendi.
Her ne kadar ekonomik verilerde düşmeler yaşansa da hükümetin bu süreci doğru yönettiği konusunda kimsenin şüphesi olmadığı gibi 107 ülkeye sağlanan yardımlarla da Türkiye gücünü gösterdi ve takdir de topladı.
Lakin bu süreç sosyolojik manada toplumsal algıları da değiştirdi.
Dikkat edin deprem yaşandığı zaman tüm sektörler yaşanan olumsuzluğa karşı hem kendi tedbirini düşünüyor, hem de eğer yapısal bir ürün varsa o zaman da lejantına bakıyor.
Tabi bu durum inşaat sektöründe de yaşanıyor.. çünkü yaşam alanlarında ve konutlarda yapım, inşa ve kullanımına yönelik nasıl ki kriterler, teknik şartname ve planlar veya projeler değişiyorsa, şimdi de virüs belasına karşı mekanik kullanımı, hijyen, balkon ve bahçe m2 leri gibi konular yapımcı şirketlerin gündemine hemen girmek durumunda.
Dikkat ederseniz korona ile yaşamsal algılar değişti.. şimdi de sağlıklı yaşam alanları için inşaat sektörü farklı ve yeni konseptlerde projeler üretmek zorunda.. beklenti bu.
Hafımızı tazelemek için fikr-i sabit yapalım ve devam edelim..

Tesbitler teyit ediyor
Ertelenen villa hayali salgınla hayata geçmeye başladı. Karantina süresince temiz havanın ve bahçeli evin hayalini kuranların talebi artırdığını söyleyen uzmanlar "Koronavirüs nedeniyle emlak sektöründe satışlar şehir merkezlerinde durma noktasına geldi. Fakat büyükşehirlerdeki insanların müstakil bahçeli villa talebi arttı. Marmaris'in ve Datça'nın kırsal mahallelerinde 2 bin 500 ile 3 bin civarında müstakil villa var. Başta İstanbul olmak üzere Ankara, Bursa, Denizli, İzmir ve Eskişehir'den müstakil bahçeli ev satın almak için telefonla arayan ve web adreslerimize fiyat soran çok fazla. Koronavirüs salgınıyla birlikte vatandaşlarımız içinde bahçesi olan müstakil ailesiyle izole olup sıkılmadan zaman geçirecek villa arıyor. Özellikle bu istekle bizleri büyükşehirlerde apartman dairesine izole olmuş, maddi imkanı yerinde kişiler arıyor. Banka kredilerinin düşmesinin de bir nebze olsun faydası oldu. Kişinin isteğine göre müstakil bahçeli villalar 1 milyon 750 bin ile 3,5 milyon lira arasında değişiyor. Özellikle maddi olarak varlıklı insanlar metropollerde son salgın olayından sonra kalmak istemiyor… Sakin, izole ve doğa ile baş başa olmak isteyenlerin ilk başta tercihi …" diye konuştu.
***
Burada duralım.. fiyatlara dikkat ederseniz ve bir kıyaslama yaparsanız o zaman bu rakamlara İstanbul'un sayfiye ilçelerinde, özellikle deniz kenarı olması hasebiyle Silivri bölgesinde de villa almak mümkün.
Devam edelim, tesbitlerle ilerleyelim;
• Büyükşehirler trafik, kirlilik, ulaşım, sinir, stres vs. gibi insanları artık yoran ve bunaltan bir yaşamdan kurtulmak isteyenler,
• Sosyo-ekonomik durumu yüksek olanlar,
• Yazlık sahipleri,
• Aylık gelirine güvenen ve kredibilitesi yüksek olanlar,
• Özellikle 10 kat ve üstü konutlarda yaşam sürdürenler,
Bahçeli bir ev yaşamı ile hem deprem riskinden kurtulmak, hem de yaşam kalitesini yükseltmek istiyor. Diğer önemli bir konuda tatil olgusunun bu yaşam kriterlerine göre değişeceğini düşünürsek yatay mimari de tercih sebebi olacaktır.
Sonuç olarak insanlar yeni bir yaşam arzuluyor, beklenti bu.
***
Her kriz dönemi sonrası veya nesiller değiştikçe insanoğlunun yaşam kalitesi de
yeni algılar, seçicilik ve beklentileri de artırıyor. Tabi gelişen teknoloji ve ulaşım imkanlarının artması sebebiyle bireylerde çıta da yükseliyor.. daha farklı ve güvenli bir yaşam arzusu da artıyor. Velhasıl her 10 yılda bir konseptler, yaşam tarzları ve stiller de değişiyor. Dikkat edin özellikle şehrin mutena semtlerinde bile her 10 yılda bir kitleler neredeyse ¼ oranında değişiyor. İnsanoğlu için her ne kadar bir gayya kuyusu diye adlandırılsa bile iyi tarafından bakarsak sosyal medya ile modernite, kültür ve anlayışlar da gelişiyor, değişiyor. Her ne kadar yaşamsal kategorilerde ki bazı argümanlar ötelense bile insanoğlu yeni kurulan bu düzeni de mutlaka kendine uyduracaktır veya uyacaktır.
Yeni bir dönem geliyor, hayırlı olur İnşallah. (22.04.2020 tarihli köşe yazısı)

***
Bu süreçte konut kredi faizlerinin düşmesi ile inşaat sektörü neredeyse tüm kitlelere yönelik arza sunduğu tüm mülklere talep geldi. Özellikle bu tesbitler ışığında villalara hem kredilerde ki faiz indirimi, hem de yapısal olarak sunulan avantajlar nedeniyle hedef kitlelerin talepleri arttı.
Malum, bizler Saral İnşaat Grubu olarak Sunflower projelerini ‘ileri ahşap sistem ve teknolojisi' ile inşa ediyoruz.. ve bu projeler bahçe nizamlı 2 katlı villalardan oluşuyor. Bu villalar hem teknik anlamda, hem de kullanılan malzeme lejantı ile bugün ülkemizde emsalsizdir.. çünkü sadece ev olarak bakmayın, size sunulan değerlerle çağdaş ve konforlu bir yaşamı da satın alıyorsunuz.
Bu nedenle bugün Sunflower Evleri ve proje konsepti yok satıyorsa bir değil bir çok nedeni olduğu açıktır.
***
Her zamanda ifade ediyoruz; eğer ticari kaygılara dayalı bir ticaret zihniyetiniz varsa işiniz zor demektir.
Çünkü önce insan ve toplum sağlığı ve güvenliğini düşünerek bir malı veya yapıyı üretirseniz ve bu doğrultuda hareket ederseniz doğru yoldasınız demektir.
İyi haftalar...

YORUM YAP