Hüseyin Kuru

Sektör nereye gidiyor..

TÜİK tarafından açıklanan 2022 yılı üçüncü çeyrek büyüme rakamlarını değerlendiren Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı M. Erdal Eren artan girdi maliyetlerinin inşaat sektörünü zorlamaya devam ettiğini söyledi.
Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre, Türkiye ekonomisinin küresel çapta içinden geçilen bu zorlu süreçte yüzde 3,9 ile de olsa pozitif büyümesinin sevindirici olduğunu.. bununla beraber her zamankinden çok ihtiyaç duydukları istihdama büyük katkı sağlayan ve 200'ün üzerinde alt sektöre talep yaratarak ekonomide lokomotif görevi üstlenen inşaat sektöründe, aynı dönemde yaşanan yüzde 14,1'lik daralmanın önemli sorunlara işaret ettiğini söyledi.
Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Erdal Eren inşaat sektörünün 2021 yılı üçüncü çeyreğinden bu yana üst üste artan oranlarla 5 çeyrektir daraldığını dile getirerek sektörde büyümeye dönüş için inşaat yatırımlarında canlanmaya ve kronik hal almış olan girdi maliyetleri artışı sorununun çözümüne ihtiyaç duyulduğunu söyledi.
Girdi maliyetlerinde yaşanan yüksek artış ile ilgili olarak bu yıl kamu müteahhitleri için yeterli bir çözüm sağlanamadığı gibi konut sektöründe ihtiyaç duyulan arza cevap verecek yeni projelerin hayata geçirilmesinin de mümkün olamadığını dile getiren Erdal Eren, Anadolu'nun dört bir tarafında krediler ile projelerini tamamlamaya çalışan firmalarımızın mevcut yük altında ayakta kalmaya artık mecalleri olmadığını da söyledi.
Hükümetten 2023 yılı için gerek kamu müteahhitlerinin, gerek konut sektörünün sorunlarını çözecek adımlar beklediklerini dile getiren Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı M. Erdal Eren, inşaat sektörünün güçlendirilmeden başta deprem riskinin kaçınılmaz kıldığı kentsel dönüşüm süreci olmak üzere kalkınma hedeflerinin sürdürülmesi de mümkün olmayacağını dile getirdi.
***
Devam edelim.. basında yayınlanan başka bir habere göre ‘Hükümetin son açıkladığı konut kredi paketinin üzerinden 5 ay geçmesine rağmen aralıkta yeni bir kredi paketi daha çıkıyor. Bu defa gelire göre üç farklı faiz oranı olacak.
Uzmanlar ise 'Yeterli üretim yok, düşük faizli kredi sadece fiyatları artırır' uyarısında bulundu.
Gelecek günlerde vatandaşın gelirine göre farklı faiz oranlarıyla yeni konut kredisi kampanyasının açıklanacak olması, ev fiyatlarında yeni bir zam endişesine neden oldu.
Yeterli konut üretimi yokken ve mevcut konut stoğu da erimişken düşük faizli kredilerle talebin canlanmasının ev fiyatlarını yükselteceği ileri sürüldü.
Gayrimenkul değerleme uzmanı Ahmet Büyükduman, arzın yeterli olmadığı bir piyasada talebi kuvvetlendirecek herhangi bir politikanın fiyatları yükselteceğine vurgu yaparken; Eva Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı da piyasaya hareketlilik getirecek olan bu adımın fiyatların yukarı tırmanmasıyla sonuçlanacağına vurgu yaptı.
İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Başkanı Tahir Tellioğlu ise, söz konusu zamların konut stoğunun olduğu bölgelerde olacağına ve yüzde 5 bandında gerçekleşeceğine dikkat çekti.
Hazine ve Maliye Bakanlığı, bu ayın ortalarında müteahhitlerle bir araya gelmiş ve sektördeki sorunlara ek olarak; Aralık'ta açıklanması beklenen konut kredisi kampanyası ile ilgili beklentileri de almıştı.
Nasıl Bir Ekonomi' den Leyla İlhan'ın haberinde yer alan bilgilere göre, Aralık'ta yeni bir konut kredisi kampanyası başlayacak ve bu krediler vatandaşın gelirine göre üç ayrı faiz şeklinde sunulacak.
İMKON Başkanı Tellioğlu da toplantıda alt, orta ve üst gelirliler için üç farklı faiz oranı ile yeni bir konut kredi kampanyasının açıklanacağını, henüz net olmasa da kampanyadaki faiz oranlarının 0.69 ila 1.20 aralığında olmasının öngörüldüğünü vurguladı. Açıklanacak yeni paketi desteklediklerine ancak ev fiyatlarını ise olumsuz yönde etkileyeceğine yönelik endişe taşıdığına dikkat çeken Tahir Tellioğlu, "Fiyatı 500 bin TL ila 3 milyon TL aralığındaki konutların fiyatları artacaktır. Ancak bu artışlar bölgesel olup, konut stoğunun olduğu yerlerde gerçekleşir" açıklamasında bulundu ve her daire için aynı olmayacağını savundu.
Tellioğlu, ortalama yüzde 5 bandında bir artış yaşanacağını öngördüğünü aktardı.
***
Gayrimenkul değerleme uzmanı Ahmet Büyükduman ise, kredi faiz oranlarında yapılan indirimlerin fiyatları yükselteceğinin altını çizerek, kaynağın talebin canlandırılması yerine konut arzının hızlandırılmasında kullanılması önerisi yaptı.
“Arzın yeterli olmadığı bir piyasada talebi kuvvetlendirecek herhangi bir politika sadece fiyatları yukarı çeker” açıklamasında bulunan Büyükduman, "Şu an bir kredi verilecekse, bitmiş ikinci el konutlara değil, yapımı devam eden ya da bitmesine az kalmış konutlara yönlendirilerek arzın hızlandırılması gerekir" ifadelerini kullandı ve bunun hem fiyat artışlarını sınırlandıracağına hem de konuta erişimi kolaylaştıracağına dikkat çekti.
Büyükduman ayrıca, vatandaşın gelirine göre farklı kredi sunulacak olmasının farklı sorunlar oluşturabileceğini dile getirdi ve Türkiye'de ciddi bir kayıt dışılık olduğunun altını çizerek, "Gelirlerini beyan etmeyen yüksek gelir düzeyine insanlar var. Bu insanlar enflasyona karşı da ezilmiyorlar. Verdikleri hizmetle, malın fiyatını koruyabiliyorlar ve hem kendi satın alma güçlerini koruyorlar hem de kayıt dışı çalışıp fatura kesmedikleri için vergi de ödemiyorlar" şeklinde konuştu.
Gelir düzeyine göre kredi verilmesinin anlamının, vergi mükellefi olmayıp geliri üzerinden topluma katkı sağlamayan insanlara, vergi mükellefi olanların cebinden para transferi anlamı taşıdığını aktardı.
***
Eva Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı, açıklanacak yeni kredi paketinin 2020 yılında kamu bankalarınca verilen düşük faizli krediler gibi olacağını düşünenlerin hayal kırıklığını yaşayacağına vurgu yaptı.
"Çünkü piyasada o dönemki gibi bir stok yok, beklemiş mülk yok" diye konuşan Yazıcı, paketin piyasayı canlandıracağını fakat fiyatları da yukarı çekeceğini belirtti.
"Konut kredisine erişim çok zor bir süredir, yeni kampanya piyasada konut almak isteyen kesimi rahatlatacaktır" açıklamasında bulunan Yazıcı, krediye erişim açıldığında piyasada hareket olacağını dile getirdi.
Yalnız bunun sadece konut alımı gibi düşünülmemesi gerektiğinin altını çizen Yazıcı, "Konutunu değiştiren, imkanı olursa beyaz eşya, perde, koltuk değiştiriyor, taşımacılık sektörü iş yapıyor çarkın birçok halkası çalışıyor" dedi ve bu şekilde pek çok sektörün de hareketlendiğini aktardı.
İMKON Başkanı Tellioğlu, yeni bir kredi paketini desteklediklerine vurgu yaparak, öncelikle krediye erişimdeki sorunun kaldırılması gerektiğini vurguladı. "Normalde reel piyasanın gereği olarak vatandaş gayrimenkul alırken ihtiyaç duyduğu krediyi kullanabilmesi lazım. 5 milyon liralık ev alıyorsun, 2 milyona ihtiyaç var ama çok kısıtlı bir kredi veriliyor ya da hiç verilmiyor" diyerek bunun düzeltilmesi gerektiğine dikkat çekti.
İyi haftalar..

YORUM YAP