Haydar Şahin

Sebze ve meyveler nasıl yıkanmalıdır?

Sebze ve meyveler market ve manav reyonlarında oldukça temiz görünseler de üretimden tüketime kadar toza, dumana, tarımsal ilaçlara ve haşere yumurtaları gibi bazı durumlara maruz kalırlar. Besinler yeterince temizlenmeden tüketildiği takdirde birçok hastalığa sebep olabilirler.
Bu yüzden besinlerin yeterli derecede temizlenmesi oldukça önemlidir.

Besinleri sirkeli su yardımı ile yıkayabilirsiniz
Sirke doğal bir dezenfektandır. Bu yüzden besinlerin temizlenmesinde kullanılabilecek en etkili yöntemlerden birisi de sirkeli su ile yıkama yöntemidir. Bu yöntemde besinlerin temizlenmesi için kullanılacak sirkenin türü çok fazla farklılık göstermeyeceğinden dolayı, marketten aldığınız ya da ev yapımı bir sirkeyi tercih edebilirsiniz.

Nasıl uygulanır?
Besinler akan su yardımı ile temizlenir ardından bir kabın içerisine su ve 3'te 1 oranında sirke eklenir. Besinler kabın içerisine konulduktan sonra hafifçe ovalama işlemi yapılır. 10-15 dakika kadar suyun içerisinde bekletildikten sonra akan soğuk suyun altında yıkanır ve kâğıt havlu ile kurulanması sağlanır. Brokoli ve karnabahar türü sebzeler ise tanecikli yapıya sahip oldukları için, su sebzenin iç kısmına yeteri kadar ilerleyemediğinden dolayı bu tür sebzeler ise parçalara ayrılıp temizlenmelidir. Kabuklu yapıya sahip olan meyve ve sebzeleri temizlemek için orta sertlikte bir diş fırçası kullanmanız, temizlik yaparken işinizi kolaylaştıracaktır.

Orman meyveleri nasıl yıkanmalıdır?
Çilek, ahududu ve böğürtlen gibi meyveler narin yapısından ötürü tazyikli olmayan soğuk su ile yıkanmalıdır. Yıkama yapılan çeşmenin püskürtme başlığı mevcut ise bu özellik tercih edilerek yıkanması meyvelerin parçalanmasını önleyecektir. Yaklaşık 1 dakika kadar yıkama yapılması meyvelerin temizlenmesi açısından önemlidir. Yıkamanın ardından kâğıt havlu yardımı ile meyvelerin ezilmemesine dikkat edilerek kurulanmalıdır.

Öneri: Meyve veya sebze yetiştirebilecek bir bahçeye sahip değilseniz, meyve ve sebzeleri güvendiğiniz işletmelerden satın almanız yararınıza olacaktır.

YORUM YAP