Ferhan Tezcan

Ruhunda var!

1990'lı yılların başıydı. Galatasaray, Mustafa Denizli yönetiminde Şampiyonlar Liginde adım adım gidiyordu.

Yarı finalin kapısına kadar gelmişlerdi. İstanbul'da Alman Werder Bremen ile oynayacaklardı. O gün hava güzeldi. Ama birden Ali Sami Yen Stadının bulunduğu bölgeye kar yağmaya başladı. İstanbul'un hiçbir yerinde kar yoktu. Yani ne Fenerbahçe'de ne de Dolmabahçe'de kar yağıyordu.

Ama Ali Sami Yen karlar içindeydi. Maç başladı. Galatasaray üstün oynuyordu. Oyun 0-0 iken Galatasaray'ın Rumen futbolcusu Rotariu boş kaleye golü atamadı. Çünkü top kar birikintisine takılmıştı. Maç golsüz bitince Galatasaray tura veda etti. Ama Rotariu'nun kaçırdığı gol aylarca hatta yıllarca insanların diline, aklına takıldı. Adeta bir acı gibi kaldı. Galatasaray 2000 yılında 4 lig şampiyonluğunun ardından Avrupa'da yürüyordu. Şampiyonlar Liginde Chelsea'ye 5-0 yenilmiş ve Şampiyonlar Ligine veda etmişti. Şimdi önlerinde UEFA kupası vardı.

Hagi'li Galatasaray ne Borussia Dortmund ne Leeds United derken rakiplerini "dozer" gibi geçti. Hagi koşuyor koşuyor ve finale kadar gidiyordu. Galatasaray iki hafta sonra oynayacağı Kopenhag maçının stadı olan Parken'de Arsenal karşısına çıktı. Yani bu Parken bize uğurlu geliyor derler ya. Müthiş bir 120 dakika. Son dakikalarda Adams'a dirsek vurduğu için kırmızı kart gören bir Hagi.

Penaltılar sonucunda Galatasaray UEFA kupasını müzesine götürdü. Sonra Real Madrid ile Monaco'da oynanan Süper Kupa finalinde bir galibiyet daha. Hoop iki kupa birden Galatasaray'da. Bugün hala bu işleri tekrarlayan yok.

Sonraki yıllarda pek boş geçmedi. Juventus'u elemek ve Real Madrid'e kök söktürmek gibi. Galatasaray bu sezon Şampiyonlar Ligi iddiası ile başladı. Üç zorlu tur sonrası gruplara kalındı. Bayern Münih maçlarının son 10-20 dakikalarına kadar rakiplerine sahayı dar eden, Manchester'i kendi seyircisi önünde gollere boğan, İstanbul'da iki farklı yenilgiden geri dönen bir takım izledik.

Galatasaray'ın ruhunda bu var. Yani Avrupa kupaları gibi. Biz başka takım hocalarının Avrupa kupalarına nasıl önem vermediğini de biliyoruz. Nasıl yedek kadrolarla çıktıklarını da unutmadık.

Parken Stadı uğurlu stat dedik. Kopenhag aslında Galatasaray'dan üstün bir takım değil. Okan Buruk ve yıldızlarının oradan sağ salim çıkacaklarına adımız gibi inanıyor ve umutla bekliyoruz.

Hoşça kalın…

YORUM YAP