Lerzan Öke

ÖZELEŞTİRİ


Basın hayatımda şimdiye kadar hep çevremde olup biten sosyal ve sanatsal aktiviteleri gözlemlemiş ve kayda değer bulduklarımı kamuoyuna duyurmaya çalışmıştım. Sanat yazarlığından savaş yazarlığına, sosyal yazarlıktan politik konulara kadar yaptığım analizlerden sonra kendimi eleştireceğim hiç aklıma gelmemişti. Bir başkasının açtığı sergiyi, toplumda yarattığı müspet veya menfi etkiyi sayfalar dolusu yazabilirsiniz ama söz konusu kendiniz olunca işler değişiyor, zorlaşıyor ve de kaleminiz cümleler üzerinde zorlukla işliyor. Bu nedenle ben de mümkün olduğu kadar konuyu abartmadan, bitaraf bir gözle sizlere son sergimin özeleştirisini yapmaya çalışacağım. Silivri Belediyesi ve 35 yıldır başkanlığını yaptığım Sanatçılar ve Sanatseverler Derneği’nin müştereken tertiplediği ve 30 Eylül-5 Ekim 2013 tarihleri arasında Silivri Belediyesi Nikah ve Sergi Fuayesinde "Sanata ve Sanatçıya Adanmış Bir Ömrün Hikayesi” adı altında açılan sergimiz dört önemli özellikten oluşuyordu.
1-Seramik sanatçılığımın yanı sıra yazarlık hayatımın ilk eseri olan "Sanata ve Sanatçıya Adanan Bir Ömür” adlı kitabımın tanıtımı,
2-Derneğimizin şeref üyelerinden dünyaca ünlü fotoğraf sanatçısı merhum Suavi Sonar’ın vasiyeti gereği dernek demirbaşları arasında bulunan çoğu siyah beyaz bir kısmı da renkli fotoğrafların bir bölümü 2012 yılında Selimpaşa Kadir Has Üniversitesi’ne, son bölümü de devamlı sergilenmek şartı ile Silivri Belediyesi’ne armağan edilmek üzere sergide yer almıştı.
Nitekim; Kadir Has Üniversitesi 2012 yılından beri büyük bir itina ile fotoğrafları sergilemekte ve talebeler de bu konuda fotoğraf sanatı üzerine sergiden feyz almaktadır. Sayın Belediye Başkanımız Özcan Işıklar’ın da sanata ve sanatçıya gösterdiği yakın ilgiden umutlu olarak ve de; sanatçılara böylesine bir mekânı kazandırdığı için kendisine teşekkür plaketi verdim.
3-Derneğimizin 12 sanatçısının iki veya üçer yağlıboya eserle katıldığı karma sergi sanatseverlerin beğenisine sunulurken, iki küçük seramik obje ile aralarında yer aldığım serginin bence en dikkat çeken yanı derneğin rahmetli sanatçılarından başta ünlü fotoğraf sanatçımız Suavi Sonar olmak üzere merhum sanatçılarımıza ayrılmış panolardaki eserlerdi ve bu aktivite ile anılmış olmalarıydı.
4-Kadir Has Üniversitesi Profesörlerinden Sayın Ahmet Yörük’ün şiirsel ve akademik bir akıcılık içinde yaptığı bendenize ait samimi yorumlarını sanatsever davetliler dikkatle izlerken, açılış saatinden sonra gelen bazı davetlilerin yüksek sesle konuşmalarından rahatsız olan Başkan Özcan Işıklar bir iki kez ayağa kalkıp konuşulanları ikaz edercesine salonun arka kısmına bakması bile sanata ve sanatçıya verdiği değeri gösteriyordu. Nitekim bu nedenle programın akışını yönlendiren ve zaman zaman da kitaptan ilginç bulduğu anekdotlardan söz etmek isteyen görevli genç arkadaşımız Tamer Tezcan’ın konuşmaları fazla işitilemedi.
Sergimizin asıl amacı olan kitap okumasını unutmuş günümüz insanına kitap okumasını hatırlatmaktı. Serginin 2’nci ve 3’nci günlerinde çevre okulları ve özellikle Mektebim Koleji’nin 85 öğrencisinin hocaları eşliğinde gelerek sergimizi dikkatlice izlemeleri ve karşılıklı söyleşilerimizden sonra ben de amacımıza ulaştığımıza kanaat getirdim.


YORUM YAP