Şahin Dirik

Müstakbel Vekillerimiz

Pazar günü ilk kez görücüye çıkan milletvekili aday listelerine dair ilk yorumumu dün yayınlanan yazımda sizlere aktarmıştım. O yazıda ilçemizi en yakından ilgilendiren liste olan CHP üzerinde fazlaca durduğum için bugün CHP'ye pek girmeyip diğer partilerin listeleriyle ilgili analizlerimi siz değerli okurlarımızla paylaşacağım. İşte parti, parti bölgemizde dikkat çeken o isimler!
AK Parti
Listede bizi en çok ilgilendiren isim elbette önceki dönem ilçe başkanı Mutlu Bozoğlu. Ne var ki o da kendine ancak 23. Sırada yer bulabilmiş. Takdir edersiniz ki bu seçilme ihtimali imkânsıza yakın bir sıralama. Her ne kadar aynı siyasi görüşü hiç paylaşmıyor olsak da ben Mutlu Bey'in kendine biraz daha yukarılarda yer bulduğunu görmek isterdim. Bence kendisi o “bildiğimiz” AK Partili siyasetçi kalınının bir miktar dışında kalıyor ve belli başlı konulara olan yaklaşımı, perspektifi dikkat çekici. AK Parti listesi gördüğümüz kadar göremediklerimizin de önemli olduğu bir liste aslında. Tülay Kaynarca'nın 15 yıldır sürdürmekte olduğu Ankara serüveni artık nihayete eriyor. 15 yıllık vekillik süresinde Silivri'mize ne kattı diye sorarsanız beni suratınıza boş boş bakarken bulabilirsiniz, şaşırmayın.
MHP
AK Parti'nin ekürisi ile devam edelim. Bu listede ilçemizi en yakından ilgilendiren isim elbette Hayati Arkaz! Arkaz kendine yine 3. Sırada yer edinmiş. Hatırlayacağınız üzere kendisi 2018 genel seçimlerinde de 3. Sıradaydı. Ancak yine hatırlayacağınız üzere o liste MHP listesi değil, İYİ Parti listesiydi. Kendisi o dönem daha meclisin açıldığı gün Devlet Bahçeli'nin elini öpüp 27. Dönemin parti değiştiren ilk milletvekili ünvanlıyla ortamlara hızlı bir giriş yapmıştı. Seküler bir ilçe olarak yorumlayabileceğimiz Silivri'nin seçmen yapısının İYİ Parti'ye MHP'den daha meyilli olacağı analizine varmak yanlış olmaz ki durum 2018'de de böyleydi. Hatta bu Silivri halkı Ekrem İmamoğlu'nu %62 oy verdi! Bu noktadan bakıldığında Arkaz'ın seçilme ihtimali 2018'e göre daha az yorumu yapılabilir. Ona en iyi gelecek şey ise şüphesiz Volkan Yılmaz'ın sahalara inip kendisi için koşturması olacaktır. Ankara'daki bağlantılarının zayıflamasını istemeyen Yılmaz'ın, partidaşına kol kanat gereceğini öngörmek için medyum olmaya ne hacet! Ayriyeten kendisi de partisinin oyunu elinden geldiğince yüksek gösterme niyetindedir ve bundan yalnızca aylar sonra burun buruna geleceği yerel seçimler öncesi psikolojik üstünlüğü hepten karşı tarafa bırakmak istemiyordur diye düşünüyorum.
İYİ Parti
İYİ Parti İstanbul 3. Bölge listesinde de güçlü isimler mevcut. Liste başında yer alan kurucu il başkanı Ersin Beyaz elbette bunların başında geliyor. Bir önceki dönem il başkanı olan Buğra Kavuncu ise 2. Bölgede liste başı. Her ne kadar İYİ Parti'nin İstanbul listelerinde güçlü isimler görsek de Silivri'yi ilgilendiren bir isim yok! Ancak Tekirdağ listesinin 3. Sırasında tanıdık bir yüz var; vekil adaylığı için geçtiğimiz günlerde görevinde ayrılan Rumeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tamer Dodurka! Başarılı bir akademisyen olan Tamer hocaya da çıktığı yolda başarılar dileriz. Kendisi geçtiğimiz seçimlerde de aynı bölgede aynı sırada adaydı. Zor, ama belki bu sefer daha talihlidir kim bilir…
TİP
Bu seçimin esas sürpriz yumurtası Türkiye İşçi Partisi olabilir, demedi demeyin. TİP özellikle İstanbul'da seçime çok sağlam listelerle giriyor. Bölgemizde partinin gelen başkanı Erkan Baş listenin başını tutmuş vaziyette ki onun varlığı özellikle CHP'nin alt sıralarındaki isimler için tehdit teşkil ediyor. Çoğu CHP'li, Memleket Partisi'ne gidecek oylar için kaygılanırken bence esas meseleyi göz ardı ediyorlar. Partinin diğer ağır topları Ahmet Şık ve Sera Kadıgil gibi isimler de İstanbul'un diğer bölgelerinde liste başlarına konumlanmışlar. Onları 2. Sıralarda görevi başındayken gözaltına alınıp öldürülen Evrensel gazetesi muhabiri Metin Göktepe'nin ablası Meryem Göktepe Türkmen ve Çorlu'daki tren kazasında 9 yaşındaki oğlu Oğuz Arda Sel'i kaybeden Mısra Öz gibi kamuoyuna mal olmuş başka önemli isimler takip ediyor. TİP'in son yıllarda ilginç bir yükseliş ivmesi var ve eğer objektif konuşacaksak bence bunu görmemek için kör olmak gerekiyor. Aralarındaki ittifaka rağmen seçimlere HDP'den ayrı, kendi listeleriyle girme cesaretini gösterebilmeleri de bunu kanıtlar nitelikte zaten. TBMM'de grup kurma hedefleri için gördüğüm kadarıyla oldukça sağlam çalışıyorlar.

YORUM YAP