“Muhasebecilik gibi, siyasetin de içine doğdum”

“Muhasebecilik gibi, siyasetin de içine doğdum”

11.11.2019 10:58:35

7 Yıllık Mali Müşavirlik kariyeri, İSMMMO Silivri Temsilciliği ve KAGİD üyeliği üzerine söyleştiğimiz Simge Kandemir Kesen, hayatına sığdırdığı pek çok uğraşı aile desteği sayesinde başarıyla yürüttüğünü vurgularken meslek ve siyaset seçimlerini Silivrililerin çok yakından tanıdığı babası geçmiş dönem Belediye Başkan Yardımcılarımızdan Yılmaz Kandemir'e dayandırdı.

Kadın Girişimciler Derneği Basın Komisyonu Dilek Sırdaş Başkanlığında, üye ziyaret programına Mali Müşavir Simge Kandemir Kesen ile devam etti. Sevginar Sali'nin sorularını yanıtlayan Kesen, mali müşavirlik, İSMMMO Silivri Temsilciliği ve diğer gündemlerini Hürhaber okuyucuları için içtenlikle paylaştı.

Sevginar SALİ: Kendinizi tanıtır mısınız?
Simge Kandemir KESEN: 1986 Silivri doğumluyum. İlk, orta ve liseyi Silivri'de okudum. Uludağ Üniversitesi İşletme Fakültesi İşletme Bölümü mezunuyum. İstanbul Üniversitesi'nde Muhasebe Denetimi Yüksek Lisans eğitimi aldım. Daha sonra 3 senelik Mali Müşavirlik stajımı babamın yanında yaptım. Yazılı yeterlilik sınavına girdim. Belgemi aldıktan sonra Mali Müşavir İrem Simge Kandemir olarak kendi büromu açtım. İki yıl bu şekilde serbest meslek olarak çalıştım. Yüksek Lisans Eğitimim sırasında Mali Müşavir Volkan Kıyıcı ile tanıştık. O da kendi mükellefiyeti altında mesleğini icra ediyordu. Ofisi Bahçeşehir'deydi. Bir şirket kurmaya karar verdik. Mali Müşavirlik Odası zaten kurumsallaşma konusunda sürekli bize tavsiyelerde bulunuyor. Kendi şahıs firmamın kapanışını verip Mali İşler Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik Limited Şirketimizin kuruluşunu yaptık. Yani 2014 yılından bu yana mali müşavirlik ve danışmanlık hizmeti verdiğimiz ve muhasebe sistemleri kurduğumuz bir şirketimiz var. Toplamda yedi senedir mesleğimi kendi ruhsatımla icra ediyorum.

“TABİRİ CAİZSE MESLEĞİN İÇİNE DOĞMUŞ OLMAMIN ETKİSİ ÇOK BÜYÜK”
Sevginar SALİ: Babanızın bu mesleği seçmenizde etkisi oldu mu?
Simge Kandemir KESEN: Tabi mutlaka, tabiri caizse mesleğin içine doğmuş olmamın etkisi çok büyük. Babam Yılmaz Kandemir işini çok severek yaptı.

“ECZACI OLMAK İSTEMİŞTİM”
Sevginar SALİ: Farklı bir iş yapmak ister miydiniz?
Simge Kandemir KESEN: Aslında hep eczacı olmak istemiştim. Yapısal olarak bakıldığında bunlar serbest çalışılan meslekler. Hepsinde insan ilişkileri önemli. Muhasebe de sayısal ağırlıklı bir iş. Eşit ağırlıklı birisi bizde mali müşavir olabiliyor ama dünyada daha çok sayısal alanda yeterliliği gerektiren bir iş.

“CİDDİ BİR İŞ VE YOĞUN BİR TEMPO”
Sevginar SALİ: Mali Müşavirlik nasıl bir meslek?
Simge Kandemir KESEN: Öncelikle çok ciddiye alınması gereken bir meslek. Her şeyi çok sıkı takip etmek gerekiyor. Bizde her zaman bir şeyin son günü oluyor ve ona göre bir duruş almak ve çalışmalarımızı yenilemek zorunda kalıyoruz. Yoğun bir tempoya ayak uydurmak zorundayız. Hem sayısal anlamda hem hukuk alanında kendinizi geliştirmiş olmanız gerekiyor. Girdiğimiz sınavların önemli bir bölümü bu sebepten muhasebe ve hukuk hakkında.

“İSMMMO GENÇLERE DESTEK VE FIRSAT VERİYOR”
Sevginar SALİ: Kısa bir süre önce İstanbul Serbest Mali Müşavirler ve
Muhasebeciler Odasının Silivri Temsilciliği gibi önemli bir sorumluluğu üstlendiniz. Bunu anlatır mısınız?
Simge Kandemir KESEN: Mesleğe girdiğimden beri Mali Müşavirler Odamızın ve Temsilcimizin takipçisiydim. Burada bir dönem (üç yıla tekabül ediyor) temsilci yardımcılığı görevinde bulundum. Üç yıl stajyerlerle İletişim Komitesinde görev aldım, zaten o süreçte buradaki birçok meslektaşımıza dokunduk. Meslek ve Anadolu Liselerimizde sunumlar yaptık gençlere mesleğimizi tanıttık.
Önceki dönem temsilcimizin görev süresinin bitmesiyle Mali Müşavirlik Odası'ndan yeni temsilci atamaları gerçekleştirildi. Saadet Gencoğlu, çok başarılı ve çok aktifti. Üç dönem görevini sürdürdü. Yeni atamalarda sanırım İstanbul genelinde en genç temsilci benim. Odamız kadınlara ve gençlere inanılmaz destek veriyor, fırsat sunuyor. Her kademede, yönetimde mümkün olduğunca bizlere görev veriliyor. Benim temsilci olmam, sürecin başından beri içinde olmamla alakalı. Oda Başkanımız beni uygun gördü. Bu görevler atamayla oluyor. Teklif ettiler, ben de kabul ettim. Temsilciliğim Temmuz ayında açıkladı.

“BU BİR EKİP İŞİ YAKINDA ÇOK GÜZEL PROJELERİMİZ OLACAK”
Sevginar SALİ: Temsilcilik olarak yeni dönem programınızda neler var?
Simge Kandemir KESEN: Mesleki eğitimlerin yanı sıra Meme Kanseri, Lösemi ve Organ Bağışı ile ilgili farkındalık yaratacak çalışmalar gerçekleştirmeyi planlıyoruz. Meslek içi geliştirme çabalarının yanı sıra sosyal sorumluluk adına bir şeyler yapmak istiyoruz. 20 Kasım'da uzun soluklu bir eğitimimiz olacak.
Bu bir ekip işi. Yakında çok güzel projelerimiz olacak. Bu noktada Temsilci Yardımcısı arkadaşlarımın da çok güzel fikirleri var. Umarım bunları hayata geçirmek için uygun koşulları yaratabiliriz.
Meslektaşlarımızı ilgilendiren konuları kendi platformlarımızda ve diğer konularda da sosyal hesaplardan etkin olarak paylaşmaya çalışıyoruz.

“HOBİMİ GELİŞTİRME FIRSATI BULDUM”
Sevginar SALİ: Kendi sorumluluklarınızın yanı sıra eşinizin aile işletmesi olan Şevk-et Kır Lokantasında etkin bir rol
üstlendiğinizi biliyoruz? Son dönemde de büyük bir ilgi gördü buradaki
değişiklikler…
Simge Kandemir KESEN: Eşimin ailesi ile birlikte işlettiği bir yer. Kahvaltı hizmeti yoktu, ben de mutfağı, yemek işlerini çok seviyorum. Bir şey yapmak, evdeki gibi olsun, lezzetli olsun istedim. Sunduğumuz birçok ürünü kendimiz yapmaya çalışıyoruz. Daha eşimle evlilik planlarımız gündemde yokken Mutfak Sanatları Akademisi'nde kahvaltı eğitimi aldım. Akabinde işler bugün gelinen noktaya kadar gelişti. Çok şanslıyım diye düşünüyorum; hobimi geliştirmek için iyi bir fırsat yakaladım. Ve güzel de oldu, çok büyük keyif alıyorum. Muhasebecilik çok stresli bir iş, lokantada rahatlıyorum.

“HEP ÇOK SOSYAL BİR İNSANDIM”
Sevginar SALİ: Eş, Ateş'in annesi, mesleki ve eşinize destek olduğunuz konular… Bunlara yetişmek zor olmuyor mu?
Simge Kandemir KESEN: İnsan enerjiyi önce kendinde, sonra yakınlarından alıyor herhalde. Eşim, oğlum ve ailem bana çok yardımcı olduğu için bu kadar işi bir arada yapabiliyorum. Bu konuda hakları ödenmez…
Aslında hep çok sosyal bir insandım. Çeşitli sosyal çevrelerde bulundum. Bunun en önemli sebebi spor yapmamdı. İlköğretim yıllarında 4 sene golf oynadım. Eş zamanlı olarak okulumun halk oyunları ekibindeydim. Üniversitede ara verdiğim Halk oyunları tutkuma İstanbul'a döndükten sonra çeşitli ekiplerde dans ederek devam ettim. Ortaokulla birlikte okulun voleybol takımına seçildim ve bu sporla yakın ilgim ve sevgim üniversite son sınıfa kadar devam etti. Gençlere en büyük tavsiyem spor yapmalarıdır. Hem sağlığınız, hem sosyal olmak için, en önemlisi de kötü alışkanlıklardan uzak durmak için... Yine üniversite yıllarında yoğun olarak bilgisayar ve İngilizce kurslarına katıldım. Yazları mümkün oldukça yurt dışına çıkmaya ve yabancı dilimi daha da ileri seviyelere taşımaya özen gösterdim. Yoğun eğitim ve iş hayatı ile birlikte farklı alanlarda uzmanlaşmak çok zordu. Hobi olarak yapmaya çalıştığım birkaç şeyden biri yemek söz ettiğim gibi... Onu da akademik eğitimlerle geliştirdim…
Bir de Beşiktaş taraftarı olduğumu söylemeden edemeyeceğim. Takımdan öte bir hayat tarzı... Dünya görüşü... Birkaç sene öncesine kadar hep, şimdi de elimden geldiğince maçlara da katılmaya özen gösteriyorum.
Mali Müşavirler Odası olarak geçtiğimiz günlerde gerçekleşen maratonda Ali İsmail Korkmaz Vakfı için koştuk. Sosyal sorumluluk projelerinde yer almayı, farkındalık yaratmayı hep önemsedim.
Atatürk ilkelerine, Cumhuriyet'e, kadınlara, gençlere sözde değil, özde değer veren 30 yıllık bir meslek grubunun temsilcisiyim ve bununla gurur duyuyorum. Yönetimde, kurullarda, komitelerde, temsilciliklerinde kadınla ayrıca önem veren bir yapımız var. Bu yapıyı ileriye taşımak, meslek mücadelemize katkı sağlamak da bizim görevimiz… Gücümüz yettiğince çalışmaya devam edeceğiz…

“MALİ MÜŞAVİRLİK GİBİ SİYASETİN DE İÇİNDE DOĞDUK”
Sevginar SALİ: Siyasetçi bir babanın kızı olarak siyasete bakış açınız nedir?
Simge Kandemir KESEN: Mali Müşavirlik gibi siyasetin de içinde doğduk. Aktif siyasetin içinde olmasam da ister istemez içindeydim. Çok uzun yıllar buna maruz kaldım. Oda görevim benim için çok kıymetli. Öncelikle ona yoğunlaşmak istiyorum.

“KAGİD İLE TANIŞMAKTAN MEMNUNUM”
Sevginar SALİ: Kadın Girişimciler Derneği'ne üyeliğinizle ilgili duygu ve düşünceleriniz neler?
Simge Kandemir KESEN: KAGİD'te 4. yılım... Hem onursal başkanımız Aynur Süleymanoğlu hem de şimdiki Başkanımız Gülgün Narinç ile çalışma fırsatım oldu. Derneğimizde her biri birbirinden kıymetli, kadınlara ışık tutan 10'larca üyemiz var. Hepsiyle tanışmaktan dolayı memnuniyetimi bir kez daha dile getirmek isterim. Hukuk ve Mali İşler Komisyonundayım. Bununla ilgili çalışmalar yapıyorum. Girişimcilikle ilgili İSMMMO Başkanımla bir görüşmem oldu. İnşallah ortak bir panelde buluşacağız.

GİRİŞİMCİLİKLE İLK TANIŞMADA BİRİNCİLİK ÖDÜLÜ
Girişimciliğe atılımım aslında güzel bir ödülle başladı. Üniversite bitirme tezim Türkiye Girişimci İş Adamları Derneği ile Uludağ Üniversitesi'nin ortak bir projesiydi. Sanal bir para ve sanal bir iş kurmamız istendi. Kurduğumuz işi on yıl içinde karını mali tablolara dökerek, çeşitli analizler hazırlayarak sunum yaptık. Kıymetli isimlerden oluşan da bir jürimiz vardı ve Bursa'daki Girişimci İş Adamları Derneğindeki büyüklerimiz bize koçluk yaptılar. Benimki otel projesiydi. Bursa Aynur Otel'in sahibi benimle birlikte çalıştı. Birinci oldum. Orada aranan farklı bir iş fikriydi. Bunun yanında karlı ve doğru bir iş sunmak çok önemliydi. Benim tablolarım çok iyiydi. Güzel sonuca vardık. O aşamada Bursa'daki girişimci iş adamlarıyla tanışma ve çalışma fırsatı buldum. Bu benim için inanılmaz güzel bir tecrübeydi. Bu yarışmaya hazırlandığım 6 aylık dönemde çeşitli iş adamları ile çalışma ve fikir alışverişinde bulunma imkanım oldu. Sonrasında da sosyal ilişkilerimiz devam etti.

Sevginar SALİ: Son olarak eklemek istedikleriniz neler var?
Simge Kandemir KESEN: Öncelikle bana bu fırsatı verdiğiniz için çok teşekkür ederim.
Basının hayatımızdaki önemi yadsınamaz. Kadın Girişimciler Derneği Basın Komisyonu olarak kadınların ve kadın girişimcilerin farkındalığını artırmak adına verdiğiniz emekler için sizlere teşekkür ediyorum.
Geçtiğimiz günlerde Cumhuriyetimizin 96. Yılını coşkuyla kutladık. Ve 10 Kasım'da Ulu Önerimiz Mustafa Kemal Atatürk'ün aramızdan ayrılışının 81. yılını kaydettik.
Bu keyifli röportajı da Mustafa Kemal Atatürk'ün sözleriyle sonlandırmak isterim; “Benim naçiz vücudum elbet bir gün toprak olacaktır. Fakat Türkiye Cumhuriyeti ilelebet payidar kalacaktır.”

YORUM YAP