SOSYOLOG - Aleyna Çalış

Mental yorgunluk

Kendimi çok yorgun hissediyorum, dinlensem de yorgunluğum geçmiyor, zihnimde bulanıklık hissediyorum, baş ağrısı yaşıyorum gibi şikayetleriniz varsa mental yorgunluk yaşıyor olabilirsiniz.
Kişinin dinlenmiş olmasına rağmen kendini sürekli olarak yorgun, halsiz, huzursuz ve tükenmekte hissetme durumunda mental yorgunluktan söz edebiliriz. Psikolojik ve mental yorgunluk, hayatın içerisinde yoğun stres, ilişkilerde bozulma, gelecek kaygısı, iş problemleri gibi sebeplerden kaynaklı oluşan yoğun düşünme halinin sonucunda meydana gelen ve dinlenmekle çözüme ulaşmayan bir problemdir. Çoğu zaman günlük ihtiyaç duyduğunuz uykuyu uyuyor olsanız dahi zihninizde yorgunluğu ve bulanıklığı hissediyorsanız gözden geçirmeye ihtiyaç duyduğunuz süreçler olduğundan bahsedebiliriz.
Yoğun düşüncelilik hali, çaba gösterilen ve enerji tüketilen meselelerin gerçekçi ve etkili çözümlere ulaşmaması sonucunda düşüncede kısır döngünün oluşması durumudur. Bu durum bir düşünsel geviş getirme durumudur. Bir konunun üzerinde ne kadar düşünülürse düşünülsün çözüm bulunamayan ya da bulunan çözümlerin etkili olmadığı durumlarda bir şeyi sürekli çiğnediğimizde çenemizde oluşan gerginlik ve yorgunluğu aynı şekilde zihnimizde hissederiz. Bu kısır döngü hali zamanla uykuyla ve dinlenmeyle izin vermeyen bir hal alır. Biz uyurken bile aktif olan zihinsel çalışma sistemi, dinlenmenin mümkün olmadığı bir süreci meydana getirir. Etkilerini rüyalarımızda ve eylemlerimizde göstererek bir uyarıcı niteliği taşır.
Mental yorgunluktan kurtulmak için, iş yükünü azaltmak, ilişkilerin gözden geçirilmesi, fizyolojik ve psikolojik muayeneler, rutinler oluşturmak, sağlıklı uyku ortamını ve sürecini inşa etmek, meditasyon, spor yapmak ve psikoterapi süreci faydalı olacaktır.

YORUM YAP