Mecliste rapor tartışması

Mecliste rapor tartışması

10.04.2018 10:07:32

Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar'ın belediyenin 20017 yılı çalışmaları ve yatırımları hakkında gerçekleştirdiği detaylı anlatımın ardından oylanan 2017 Yılı Faaliyet Raporu, bu yıl da muhalefet engeline takıldı. Faaliyet raporu maddesi, meclisteki sayısal üstünlükle oy çokluğu ile kabul edildi.

Nisan Ayı Meclis Toplantısı'nın II. Birleşiminin I. Oturumunu gerçekleştiren Silivri Belediyesi, yaklaşık 2 saat süren oturumla 2017 yılı Faaliyet Raporu'nu görüştü. Faaliyet Raporu üzerine AK Parti Grubu adına Meclis Üyesi Tamer Şişman, görüş ve eleştirilerini dile getirdi. Yapılan oylamanın ardından Silivri Belediyesi'nin 2017 yılı Faaliyet Raporu, oy çokluğuyla meclisten geçti.

ŞİŞMAN: BELEDİYE CİDDİ BİR BORÇ VE FAİZ YÜKÜ ALTINDA
Eleştirilerini birbiri ardına sıralayan Tamer Şişman, şunları söyledi: “Sayın Başkan, kıymetli meclis üyeleri, değerli muhtarlarımız, değerli sivil toplum kuruluşu başkanları, çok kıymetli basın mensupları, siyasi parti temsilcileri, sevgili hanımefendiler ve beyefendiler hepiniz hoş geldiniz. Faaliyet raporuyla alakalı görüşlerimizi sunmak üzere söz almış bulunmaktayım. Faaliyet raporuyla ilgili incelemelerimizde belediyemizin 31.12.2017 tarihi itibariyle 190 milyon TL borcu bulunmaktadır. Buna mukabil belediyemizin alacak tahakkuku da vardır. Tahakkuk edilen bedel neden alınmaz bunu ben şahsım olarak da merak ediyorum. 60 milyon TL'ye yakın belediyenin kamudan alacağı bulunuyor. 2017 yılında belediyemiz tahsilatlarını yapamadığı için bütçeye ek olarak 5 milyon TL faiz ödeme zarureti doğurmuştur. 2017 yılı cari açığımız 30 milyon TL'dir. Borç ise yaklaşık 200 milyona tekabül etmektedir. Sayın Başkan 9 yıldır bu belediyeyi yönetmektedir. Alacaklarla ilgili ilçe belediyemizin kira bedeli tahakkukunun 20 milyon 500 bin TL olduğu görülmektedir. Tahsilatı ise 10 milyon 500 bin TL'dir. Neden bu tahsilatın üzerine gidilmediğini, mecbur kalıp kredi kullandığımızın sebebini açıklamalarını isterim.

“ASANSÖRLER NEDEN ÇALIŞMIYOR?”
Ayrıca son günlerde belediyemiz binasındaki asansörler çalışmamaktadır. Asansörlerin çalışmama durumu belediyemizin borçlarının çok olmasından mı kaynaklanmaktadır? Biz 2009'da buraya geldiğimizde klimaların icrayla kaldırılacağını ifade etmişlerdi, tahmin ediyorum Sayın Belediye Başkanı da bize 2019'da asansörleri kapalı olarak devredecektir.

“SOSYAL BELEDİYECİLİK AYRIM YAPMAMAYI GEREKTİRİR”
Belediyemiz herhangi bir sivil toplum kuruluşuna yemek organize ediyor, bir kişi menüsü yaklaşık 120 TL ama aynı belediyemiz kendi personeline yemek organize ettiğinde kişi başı menü fiyatı ne yazık ki 15 TL'ye tekabül ediyor. Sosyal belediyecilik anlayışında bu kadar farkın olmaması gerektiğini düşünüyorum.

“YEREL ESNAFA SAHİP ÇIKILMIYOR”
İlçemiz esnafı belediyemiz kurumlarından teklif dahi almadığını, teklif alsa bile bu işin gerçekleşmeyeceği sebebiyle kendileri de teklif vermediğini beyan etmektedir. Mal ve hizmet alımları, komşu ilçelerimizden gelen tekliflerle yapılmaktadır. Oysaki kendi ilçemizden alım yapmak piyasayı canlandırır, esnaflarımızı mutlu eder.

“OTOPARK VE MEYDAN DÜZENLEMESİ PROJESİ HAVADA KALDI”
Belediye Başkanımız 2009'da göreve geldiğinde bir an önce İSKİ'nin tahliye edilmesi gerektiğini söyledi çünkü oraya otopark ve meydan düzenlemesi yapılacaktı. Sevgili arkadaşlar, yıl 2018. 2011'de söylenen söz havada kalmıştır. Biz orayı terk edeli yıllar oldu, çukurda otlar bitmeye başladı. Bu şehrin en büyük ihtiyacı olan otopark konusunda bir arpa boyu yol almadık. “Nasıl olsa 2019'da AK Parti gelir, bunu çözer” derseniz, biz buna hazırız, bilginiz olsun.

“SAVURGAN HARCAMALARA YÖNELİNDİ”
Yine 2009'da iktidara geldiğinde Sayın Başkanım o güzelim asfaltı seri bir şekilde kaldırdı, yerine taş döşedik. Asfaltın sağlığa zararlı olduğu, döşenen taşların ömrünün ise 20-25 yıl olduğu ifade edilmişti. Bugün onuncu yılını tamamlamadan taşlar çöktü, yerine yeni taşlar dizildi. Bu savurganlığın bir sebebi olması gerektiğini düşünüyorum.

“SİLİVRİ, MERKEZDEN İBARET DEĞİL”
Silivri'mizde öyle mahalleler var ki; tretuvarları yapılmamış, yolları asfaltlanmamış, insanlar çamur çeper içerisinde yürüyor. Silivri sadece merkezden ibaret değildir. Sayın Başkanın Selimpaşa'yı, Gümüşyaka'da E-5'in üstündeki sokakları ve Cumhuriyet Mahallemizde yolu dahi olmayan sokakları gezmesini tavsiye ediyoruz.

“18. MADDE PRANGALARI KIRILMALI”
Belediyemizin imar çalışmalarına değinecek olursak mahalle statüsü kazanan köylerimizin 18 uygulamalarını biz önerge ile gündeme getirmiştik. Fakat bu işlem yapılmadı. Vatandaş evlilik hazırlığındaki çocuğuna ev bile yapamayınca şikayetlerini biz meclis üyelerine sunmaktadır. Tekrar buradan iletmeyi görev biliyoruz.

“HAYVANCILIK, TARIM KADAR ÖNEMSENMİYOR”
Bizin belediyemizin en çok üstünde durduğu TÜRAM olayı var bir de… TÜRAM, tarımla ilgilidir. Silivri'de tarıma dayalı bir ilçedir. Sayın Başkanın TÜRAM'la ilgili çalışmalarını biz de destekliyoruz lakin bu ilçede küçük ve büyükbaş yaklaşık 50 bin hayvan yetiştirilmekte, hayvancılık konusu yeterince önemsenmiyor. Bu hayvanların değerlendirileceği bir satış pazarı yok.

“SİLİVRİ'MİZİN DE EĞİTİM YUVALARINA İHTİYACI VAR”
Okullarımızın ve ibadet yerlerimizin belediyeden destek alması gerekirken bankların başka ilçelerden getirilip bahçelere yerleştirildiği görülmektedir. Ben geçtiğimiz gün Büyükçekmece Meclisi'ndeydim. Belediye kendi imkanlarıyla 2 tane okul kazandırmış. Hasan Beye buradan teşekkür ediyorum. Biz de aynı şeyleri bekliyoruz. Belediye kendi imkanlarıyla olsun, katkı almak kaydıyla olsun bu işin üstesinden gelebilir. Eğitim, ülkemizin geleceğinin temel taşıdır. Eğitim konusuna eğilmemiz gerekiyor.
Sayın Başkanım ilçeye üniversite kazandırma girişimlerinize de AK Parti Grubu olarak hep destek olduk. Getirdiğiniz protokolleri oybirliği ile geçirdik. Ama tabi ki bu protokolleri de çok fazla yazıp çizip tekrar iptal etmek çok da hoş bir şey değil.

“BÜYÜKŞEHİR, GÖREVİNİ YERİNE GETİRİYOR”
İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden de bahsetmek istiyorum. Büyükşehir, ilçemizde gerçekten çok ciddi yatırımlar yapıyor. Boğluca Deresi konusunu siz söylemeden ben açayım; tarihi köprü nedeniyle Anıtlar Kurulu ile bir resmi yazışma süreci yaşandığı için süreç orada tıkandı. Hızır Hılkın köprüsü söküldü, çelik konstrüksiyonlu bir köprü yapılmaktadır. Büyükşehir Belediyemiz ilçemiz ölçeğinde üzerine düşen tüm çalışmaları yapmıştır, yapmaktadır. Kar daha yere düşmeden araçların otobanlarda, köşelerde beklediğini görünce siz acaba hangi ülkede yaşadığınızı sorgulayabildiniz mi? Onun için çalışmalarından dolayı Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Mevlüt Uysal beyefendiye huzurlarınızda çok teşekkür ediyorum.

“RUHSAT ALIM SÜREÇLERİ ARTIK HIZLANMALI”
2019'da yerler değişmiş olabilir. Burada olabiliriz de, olmayabiliriz de. Belediyemizin çalışmalarının daha aktif olması için daha gayretli olması gerekiyor. Kamuoyu belki sizlere iletemez ama imarla ilgili çalışmalarda sıkıntı olduğunu, ruhsatların geç verildiğini, hızlandırılması gerektiğini, yatırımcıyı sakın ola ki ruhsat konusundan dolayı elimizden kaçırmamamız gerektiğini de eklemek istiyorum.

“BELEDİYE BAŞKANIMIZ SPORA KARIŞMAMALI”
Sayın Belediye Başkanımızın spor kulüpleriyle ilgili tasarrufunu biliyoruz. Amatör kulüplere mutlak suretle ciddi ciddi destek vermek gerekiyor. Yoksa Silivri'mizde spor konusunda çok zayıf bir noktaya geldiğimizi sizlerde görüyorsunuz. Böyle pozisyonlara düşmemek gerekir. Belediye Başkanımızın, Başkanlık görevini yapması gerektiğini düşünüyorum.

“FAALİYET RAPORUNU KABUL ETMİYORUZ”
2017 yılı faaliyet ve denetim raporuna AK Parti Grubu olarak ret oyu kullanacağımızı beyan ediyor, siz değerli katılımcıları saygılarımla selamlıyorum.”

IŞIKLAR'DAN ‘BİZİM İŞİMİZ İNSAN' AÇIKLAMASI
“Belediyeyi doğru okumak lazım” diyen Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar, katılımcı demokrasi anlayışı içinde, insan odaklı hizmetler ve projeler geliştirdiklerini vurgulayarak yöneltilen eleştiri oklarına cevap verdi. Savunmasına özet ifadelerle, “Kamu yararı gözetmeyi her zaman vazgeçilmez bir ilke olarak benimsedik. Asla kişisel tercihlere ve keyfi uygulamalara dayanan bir yönetim anlayışı sergilemedik. Sosyal yönetim anlayışı ile halkın ortak ihtiyaçlarını katılımcı, şeffaf, çağdaş bir şekilde karşılayarak, sahip olduğumuz kaynakları planlı, etkin ve verimli bir şekilde kullanmaya, ekonomik ve kültürel zenginlikleri koruyarak hemşerilerimize yaşanabilir bir çevrede kaliteli yaşam düzeyi sunmak için gayret gösterdik, gösteriyoruz ve göstereceğiz. Değerli meclis üyelerimizin ve vatandaşlarımızın her türlü görüş, öneri ve emekleriyle birlikte planladığımız nice projeler tamamladık, yepyeni projelerimizle şehrimizi tasarlamaya devam edeceğiz.” şeklinde bir başlangıç yaptı.

“TÜRKİYE'DE BİR İLK OLMA ÖZELLİĞİNE SAHİP, GELECEĞİN TARIM VE ZİRAAT MÜHENDİSLERİNİ YETİŞTİRECEK LİSEMİZİN AÇILIŞ TÖRENİNE NEZAKETEN BİLE OLSA KATILMADINIZ”
Başkan Işıklar'ın ilçemize okul kazandırılmasını isteyen Şişman'a cevabı sert oldu: “Eğitimden bahsediyorsunuz. Hasan ağabey iki tane okul yapmış. Teşekkür ederiz. Tekirdağ Belediye Başkanı Kadir ağabey de 11 tane yaptı. Bende 28 tane okul arsası verdim. 4 üniversite alanı olan tek belediye burası. Türkiye'de bir ilki gerçekleştirerek, TÜRAM Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'ni eğitime açtık. Tamer Bey, davetiye gönderdiğim halde o okulun açılışına gelmediniz. Göreceksiniz tarımı yaşatacak nesiller Silivri'den yetişecek. Bu benim gururum değil, hepimizin gururu. Ben nezaketen gelirdim. Bütün Türkiye bu okulu taklit ediyor şimdi. Her bölge beşer yüz öğrenci okutsa Türkiye'nin kaderi değişir. Toraklarımızı korumak için yaptığımız mücadelenin göstergesidir bunlar. Üretim yapalım, meslek sahibi yapalım, zenginleşelim. Fakirliği yönetmek yerine, fakirliği yok edelim.”

“TAŞ; ASFALTA GÖRE DAHA DAYANIKLI, UZUN ÖMÜRLÜ VE SAĞLIKLI”
Asfaltı kaldırıp yerine taş döşediği için savurganlıkla itham edilen Işıklar, kaynakların israf edilmediğini şöyle ifade etti: “Evet asfaltı söktük ama bu kent anlayışından kaynaklanan bir şey. Sizlere Akören'de Büyükşehir'in yaptığı asfaltı göstereyim. Göstermiyorum fotoğraflarını canınız sıkılır diye. Dökülen asfaltı görseniz, kamyondan atmış gibi. 3 gün sonra asfalt dağıldı. Asfalt bir kere fosil atıkla yapılır, kanserojendir, şehir içine yapılmıyor. Ege'de kıyı medeniyetlerde 3 bin senelik granit taş vardır. Sen 20 dedin, 20 değil 3 bin yıl gidiyor o taşlar. O taşları yaptık. 20 yıl durması lazım, durmadı. Esnaflar su döktü, üzerinden araç geçti, trafik akan yerde olmadı. Gazitepe'de, Selimpaşa'da durdu. Taş da sıkıntı yok. O taşlar elmastan sonra kainatta ikinci sert malzeme. Hiçbir şey olmaz. En iyi asfaltın ömrüyse 3 yıl. Taş, ayrıca hız kesicidir. Yok efendim arabaların motoru sarsılıyormuş. Motoru sarsacak kadar hızlı araç kullanıyorsa şehir içi yolda, düşsün o arabanın motoru! Zaten süratli gitmesin diye taş koyuyoruz. Taş şehrimizin. Dışa bağımlı değiliz. Söke'den alıyorsun kırıp kırıp döşüyorsun. Bunu bütün dünya yapmış, niye inatlaşıyorsunuz? Ziyan edilen bir şey yok sadece bir işçilik masrafı o kadar. Google'dan gir, Beştepe'ye bak, Cumhurbaşkanımızın sarayı da böyle küçük taşlarda döşeli. Biraz sabır göstereceğiz, oturacak, alışacağız.”

“DİĞER BELEDİYELER MAHSUPLAŞIYOR, BİZ MAHSUPLAŞAMIYORUZ”
Silivri Belediyesi'nin borç batağında olduğu iddialarına bu yıl da mahsuplaşma krizi üzerinden yanıt veren Işıklar, “86 milyon alacağımız var biliyor musunuz? Üsküdar'da cami yerini parayla alıyorlar. Sırbistan Belediyesi'yiz ya bizimle mahsuplaşamıyorlar. Bizim borcumuz tabi ki de çıkar. Bu borçtan dolayı faiz ödüyoruz. Bu borcu birbirimize kullanmayalım. Sizin yerinizde olsam bu Belediye Başkanını burada bağırttırmazdım; 86 milyonu mahsuplaştırırdım, gelirdim buraya, konuşma Başkan hadi yap da göreyim şimdi derdim. Nasıl baktığına bağlı. Sen denizci dürbününün uzak yerinden bakıyorsun, ben küçük yerinden bakıyorum. Bu bakış açılarıyla bunu çözemezsiniz. Bizim temel bir farklılığımız var, aslında ben sizin bunu çok iyi bildiğinizi biliyorum. Buradan yapılan işin ulvi olduğunun da farkındasınız. Silivri'nin İstanbul'un en huzurlu ilçesi olduğunun da farkındasınız. 12 senedir bir yolu bitiremediniz, gidip orada diyemiyorsunuz da. Bırakalım eziyet edelim de belki alırlar diye düşünülüyor herhâlde.” dedi.

“ALLAH'A ŞÜKÜR HİÇBİR ZAMAN ÇOCUK PARKLARINI SATIŞA ÇIKARMAK DURUMUNDA KALMADIK”
Tamer Şişman'ın gündeme taşıdığı asansör konusuna da ironik bir dille değinen Işıklar, Silivri Belediyesi'nin finansal durumunun birçok belediyeye kıyasla iyi konumda olduğunu AK Partili İstanbul Bağcılar Belediyesi örneğiyle anlattı. Işıklar, “Sizin asansörünüz bozulmadı, icra geldi. Klimaları sökeceklerdi. Bizim asansör bozuk, tamir edilecek, 24'ünde gel binersin asansöre. Burası 20 katlı bina değil, belediye binamız yalnızca 2 katlı, biraz da yürü, spor yapmış olursun. Bağcılar Belediyesi'nin çocuk oyun parklarını söktüler. Allah'a çok şükür 9 yıldır böyle bir şeyle karşılaşmadık, personelin maaşlarını yatırmamazlık etmedik. İsim vermeyeceğim etrafımızda 6 aydır maaş ödeyemeyen belediyeler var. O daha kötü. Ekonomi kötüye gidiyor arkadaşlar. İşin siyasi yanına girmek istemiyorum. Burası yeri değil ama durumumuz iyi değil. Bu kavga, birbirimizle kapışmalarımız sığ sorunlar. Birbirimizi ötekileştirmeyelim. Ben hepinizi seviyorum. Burada arkadaşlarımızsınız.” ifadelerini kullandı.

MUHALEFETİ ALT GEÇİT VE BOĞLUCA'YLA VURDU
Uzun yıllardır çözüme kavuşturulmayan alt geçit ve Boğluca Deresi üzerinden muhalefete yüklenen Işıklar, “Alt geçit sorunu için üniversiteden heyet getirdim. 4 tane proje yaptırdım. Dersime çalıştım çıktım karşılarına her defasında ama yapılmadı. Biliyor musunuz burası Karayolları sorumluluğunda. Büyükşehir almıyor. Mevlüt Beye Silivri'yi neden almıyorsunuz diye niye sormuyorsunuz? E zaten niye almadığını söylüyor, ‘oy vermiyor almıyorum' diyor. O söyledi zaten niye almadığını! Yukarısı başka bakıyor. Aslında oy verdi burası. Bu halk hem bana hem de Büyükşehir'e oy verdi. Bana oy verdiyse Kadir Beye de oy verdi. Büyükşehir'in işi diye. Boşuna tartışıyoruz. Herkes kimin görevinin ne olduğunu biliyor. Bir dere yatağı 12 sene sürmez. Bu fare deliğinden insanlar geçmez. Bunun partisi martisi yok. Bu sorunu el birliğiyle çözebiliriz.”

HAS'TAN BÜYÜK OVA KORUMA ALANI AÇIKLAMASI
Tartışmaların akabinde Silivri Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Has, kamuoyunda tartışmalara neden olan büyük ova koruma alanıyla ilgili teknik bir sunum gerçekleştirdi. Silivri Belediyesi'nin önümüzdeki günlerde büyük ova ilan edilen mahallelerde vatandaşlara yönelik bilgilendirme toplantıları yapması bekleniyor.

Hazal BAŞARAN

YORUM YAP