Koçoğlu: Bana oy vermeyenler üzülecek

Koçoğlu: Bana oy vermeyenler üzülecek

18.11.2019 10:34:00

CHP İlçe Başkan Adaylığı hususundaki iddiasını “Nasıl bir ilçe başkanı olduğumu gördüklerinde bana oy vermeyenler üzülecek” şeklinde değerlendiren Mümün Koçoğlu, partisine küstüğü dönemlerde destek vermediği suçlamalarını da açık yüreklilikle cevaplandırırken, “Bir iki kişinin ağzına bakarak siyasi geleceğimi belirleyemem” şeklinde yanıtladı.

İlçe Başkanlığının gelecekte CHP'nin kaybettiği iktidarı Silivri'de yeniden kazanması açısından arz ettiği önemi Koçoğlu, “CHP'de seçim organizasyonunu yapamayanlar, Silivri'de hiç yapamaz” ifadeleriyle yorumlarken, “Değirmenci'nin adayı mı?” sorusuna “Talip olduğumuz koltuk; kimsenin gölgesini kaldırmaz” şeklinde karşılık verdi.

Cumhuriyet Halk Partisi Silivri İlçe Başkanlığı iddiasını ortaya koyan Mümün Koçoğlu ile niyet ettiği sürece ilişkin bir söyleşi gerçekleştirdik. Devamında ekip arkadaşlarının bir bölümü ile hedefleri üzerine sohbette bulunduk. İlknur Sönmez, Mehmet Bulut gibi geçmiş dönemlerde CHP'de meclis üyeliği görevlerinde bulunanlar ile parti emektarlarından Güler Sakallıoğlu, Celal Yardımcı, Şaban Karagöz, Şerif Kahraman isimlerinin yanı sıra Aykut Batur, Aziz Kalaman, Serdar Karaca, Şahin Dirik ekibin gençlik aşısı olarak dikkat çekiyor... Koçoğlu, ilçe başkan adaylığına ilişkin süreç hakkında sorularımıza içtenlikle yanıtlar verdi.

“BİLİNÇLİ PARTİLİLERİMİZİN İLGİ VE DEĞİŞİM BEKLENTİSİ KARŞILAYACAĞIZ”

Sevginar SALİ: İlçe Başkan Adaylığına yönelik çalışmalarınız kapsamında aylardır partililerle görüşüyorsunuz. CHP yönetimine yönelik en sık karşılaştığınız eleştiriler neler oldu?

Mümün KOÇOGLU: CHP'ye yönelik eleştirilerden ziyade partililerimizin biraz ilgi ve alakaya hasret kaldığını hissettim. Ben telefon açmaktan ziyade ziyaret etmeyi tercih ederim, yüz yüze iletişimin daha doğru ve faydalı olduğuna inanıyorum. Partililerin birçoğunu ziyaret ettim.

İlgi ve alaka beklentisinin haricinde ciddi bir değişim isteği ve buna yönelik eğilim söz konusu. Geçmişteki o kırgınlıklar, küskünlerin nelere sebep olduğunu da gayet bilinçli olarak takip ediyorlar. Basın yayın organlarından, sosyal medyadan partililerimiz ve vatandaşlarımız birçok şeye hakim. Sizin anlatmanıza gerek yok. Zaten onlar hazırlıklı oluyorlar.

İlgililer en az bizim, aktif olarak parti içinde olan üyeler kadar, olup biteni biliyorlar ama partiye karşı soğukluklarını da hissettim. Bunları eleştiri anlamında söylemiyorum. Benim tespit ettiğim noktalar buydu.

4239 üyemiz var. Yarın kazandığımızda tüm partililerimizin, vatandaşlarımızın partimize olan ilgilerini artırmaya yönelik çalışmalar yapacağız. İlçede bekleyen bir İlçe Başkanı değil, sürekli partililerini ziyaret edip onların işyerlerine giderek çayını kahvesini içen bir İlçe Başkanı olmak için elimden gelen her şeyi yapacağım.

“TALİP OLDUĞUMUZ KOLTUK; KİMSENİN GÖLGESİNİ KALDIRMAZ”

Sevginar SALİ: Mümün Koçoğlu, “Selami Değirmenci'nin adayı mı?” peki?

Mümün KOÇOĞLU: Adaylık açıklamamda bu soruya nokta koyduğumu düşünüyorum ama sorudan kaçmamak adına yine cevaplamak istiyorum. Aldığım aile terbiyesi, eğitim, yaşım, en önemlisi de talip olduğum koltuk CHP'nin Silivri İlçe Başkanlığı koltuğu; kesinlikle kimsenin gölgesini kaldırmaz. Bana göre çok ulvi bir sorumluluk.

Kim olursa olsun partililerimize ve parti büyüklerimize saygımız sonsuz. Geçmişte bir takım sıkıntılar yaşanmış olabilir ancak ben Özcan Bey'le de 5 yıl görev yaptım. Belki düşünce yapısı olarak farklıydık ama ben her zaman kendisine saygı gösteririm. Hepimiz birbirimizin yol arkadaşıyız.

Çok komik eleştiriler yapılıyor. Biz pusulamızda 2015 yılında ve daha öncesinde mavi rengi kullanmıştık. İlk seçtiğim için beyazı bilinçli olarak tercih etmedim. İlk talip olan kişinin beyazı alması ters olur diye düşündüm ve sarı rengi tercih ettim. Sarı rengi Selami Bey'e bağlayanlar oldu. Çok enteresan. İnanın aklımın ucundan bile geçmedi.

Eleştirecek bir şey bulamadıkları için hep bunlar. Benim akçeyle bir işim mi var? İş takibim mi var? Yüz kızartıcı bir suç mu işlemişim? Partimi küçük mü düşürmüşüm? Hiçbir şey yok. Parti içinde en çok demokratik mücadeleyi veren meclis üyesi benken, öyle olduğunu düşünüyorum girdiğim sandıklardan dolayı, dışarıya çıktığınızda en az sıkıntı veren meclis üyelerinin başında gelirim. Parti disiplinine yönelik herhangi bir sıkıntı da yaşatmamışımdır.

Benim toplantıma arkadaşlar geliyor eleştiriliyor, aynı arkadaşlar diğer aday arkadaşların toplantısına gidince eleştirilmiyor.

Ben kimseyi aramadığım halde bir takım kişiler destek veriyor, aramadığım kişiler destek verilsin diye diğer adaylar tarafından aranıyor. İsim vermeyeceğim ama ne demek istediğim anlaşılır herhâlde.

“BİRBİRİMİZE İHTİYACIMIZ VAR”

Biz hoşgörülü olacağız, farklı bir sayfa açmak adına geliyoruz.  Geçmişteki tartışmalardan, kavgalardan herkes bıktı. Zaten ekonomik güçlükler vatandaşlarımızı zorluyor. Kalkıp bir de üzerine tuz biber ekip tartışmalarla, karalamalar ile kimseyi yıldırmanın bir anlamı yok.  Hoşgörülü olalım, yüzümüz gülsün birbirimize karşı. Diğer aday arkadaşlarım, hepsi benim yol arkadaşımdır. Bir kötü kelime dahi söylememeye özen gösteriyorum. Bazen özellikle soruluyor, diğer adaylar hakkında yorum yapmam. İlçe Başkanı olup göreve geldiğim zaman hepsine ihtiyacım var. Başka bir arkadaşım ileride İlçe Başkanı olacaktır, onun da bana ihtiyacı var. Birbirimize ihtiyacımız var. Daha iyi bir Silivri'yi, daha iyi bir CHP'yi nasıl yapabiliriz; Bizim derdimiz bu.

“PARTİMİZE DAHA FAZLA KATKI KİM SUNACAKSA O'NA DESTEK VERSİNLER”

Sevginar SALİ: Delege seçimleri başladı, buna yönelik mesajınız ne olacak?

Mümün KOÇOĞLU: Birini komşunuz olduğu için değil, eskiden tanıdığınız için değil, iş yaptığınız biri olduğu için değil,  gösterilen adayların içinde partimize daha fazla katkı sunabileceğine yönelik kime inanıyorlarsa partililerimiz, devamında delegelerimiz ona oy versinler. Kararsızlarsa çıkıp Silivri'yi bir dolaşsınlar. Partililerle bir anket yapsınlar. Partililerimiz kimi düşünüyorsa genel anlamda ona oy versinler.

Her muhtarlık bölgesinden delege seçilecek. Son seçime göre yapılmış dağıtım zannediyorum. Alınan oya göre delege atanıyor. Toplam 400 delegemiz artı ilçe yönetimimizde doğal delege oluyor. 16+1 İlçe Başkanı. 417 delegemiz oluyor. En büyük mahallemiz 59 delegeyle Yeni Mahalle. Onu 48 delege ile Alibey izliyor, 33 delegeyle daha sonra Selimpaşa Mahallesi temsil ediliyor. Burada İl Başkanlığı kesin olmamakla beraber cinsiyet ve gençlik kotasına dikkat edilmesi hususunda uyarılarda bulunuyor.  Bize gençlik kotasını kullanın %20 diyorlar. İyi de bizim 20 yaş altı 10, 30 yaş altı gencimiz 365 tane. Ben size burada nasıl %20 kotayı uygulayacağım? Bu bir tavsiye kararı ama listeler değişir, seçimler iptal edilir gibilerinden kullanılıyor. Bizim 30 yaş altında toplam 375 üyemiz var tüm Silivri'de.

“ADAYLIK DA SEÇİM DE CİDDİ BİR ORGANİZASYON İŞİDİR!

Genelde adaylar listeleri çıkarttılar. Bu bir organizasyon işidir. Bir delege, bir üye kalkıp kendisi de tek başına aday olabilir. Biz adaylar bir organizasyon yapıyoruz aslında. Örneğin Yeni Mahalle'de delege olmak isteyen 59 üyemizi bir liste içinde topluyoruz. Bizim listemiz bu, 59 tane delege adayımız var, 685 tane üyemizden 59 tane delege adayımıza destek istiyoruz diyoruz. Ciddi bir organizasyon işi olduğu için üyelerin kendisinin buna girmeye zamanı yetmez. Nitekim ben aylardır arkadaşlarımla bunun için çalışıyorum. Kolay bir süreç değil. Biz sarı renkli pusulayı aldık.  59 tane Yeni Mahalle için delege adayımız olacak. Biz de partililerimize 59 delege adayımızı sunacağız. Karşı adaylar da muhtemelen sunacaktır. Hangi listeyi tercih ederlerse o liste delege adayları olarak İlçe Başkanlığı seçiminde oy kullanacak. Bir kişi adayım derse sadece kendini de sandığın içine atabilir, attırta da bilir. 59 delegenin olduğu bir listeden fazla oy alırsa kendisinin delege seçilme imkanı olur.

Şu an 3 tane resmi olarak açıklanan adayımız var. Aslında biz şimdi aday adayıyız. Divana yeterli sayıda delege imzası verilmesiyle aday olabiliriz. %10. Doğal delegeler de girince 42 delegeye tekabül ediyor. Şahsım adına ben böyle bir tereddüt yaşamıyorum açıkçası. Birden fazla aday çıkması benim için hiç önemli değil. Bu partimizin zenginliğidir. Medeni cesaret işidir.

“CHP'DE SEÇİM ORGANİZASYONUNU YAPAMAYANLAR, SİLİVRİ'DE HİÇ YAPAMAZ”

4239 üye ile gidilen bir seçimde organizasyonunu yapamayan bir aday 120-130 bin seçmenle Silivri'de gidilen bir organizasyonu hiç yapamaz. Bu organizasyonu yapamayan ekip yarın öbür gün yerel seçimi alacağım iddiasıyla çıkamaz. Bunun altını özellikle çizmek istiyorum.

“GENÇ EKİBİMİZ VAR DENEYİMLİ İSİMLERLE DE HARMANLAYACAĞIZ”

Sevginar SALİ: “Gençler bilebilse, yaşlılar yapabilse” sözünden hareketle, gençlik vurgusuyla çıktınız, nasıl gençlik ve tecrübe ekibinizde nasıl değer görecek?

Mümün KOÇOĞLU: Genç ekibimiz var ama tabi ki deneyimli isimlerle harmanlayacağız. Ben partililerimi dolaşırken kimseye bir yönetim, il delegasyonu dağıtmıyorum. Hepimiz çalışacağız diyorum. Bir yelken açtık biz. Bir yarışa giriyoruz. Bir geminin üzerindeyiz, bunu rüzgârla doldurmamız lazım. Siyaset yapmak isteyen genç arkadaşlar ve bizler için güzel bir sınav. Bu sınavı başarıyla geçeceğimize inanıyorum. Genç bir arkadaşımız çıktı. Karşısında tecrübeli olduğumu düşünüyorum. Yine eski İlçe Başkanlarımızdan adayımız var. Partimizin yolu açık olsun.

“BULUNDUĞUM HER MEVKİE SEÇİLEREK GELDİM”

Sevginar SALİ: Bu süreçte hakkınızda öne süren eleştirilerden birinde de ‘partiye bağlılığınız' sorgulanıyor. Belediye Başkan Adayı gösterilmediniz diye partinize küsmeniz, farklı bir partiye çalışmanız söz konusu oldu mu?

Mümün KOÇOĞLU: Ben bugüne kadar hiç kimse tarafından bir yere aday gösterilmedim; bulunduğum her mevkie seçilerek geldim. Partime neden küseyim? Bu parti bana hayatımda sahip olmayacağım şeyler verdi. Beni Büyükşehir Meclis Üyesi yaptı. Bugün bu partiden İlçe Başkan Adayıyım. Silivri'de girmediğim kapı kalmadı. Binlerce partilimiz var, çoğunu tanıyorum. Bu partiye ihanet etmem mümkün mü? Siz annenize babanıza, eşinize, çocuğunuza ihanet edebilir misiniz? Ben nasıl böyle bir şey yapabilirim?

“BİR İKİ KİŞİNİN AĞZINA BAKARAK SİYASİ GELECEĞİMİ BELİRLEYEMEM”

Ben aktif siyasete 2008'de girdim. 2009'da meclis üyesi aday adayı oldum. Olmadı. 2010 yılında Partiyi teslim aldım. Bir rapor çıktı karşımıza. Mümün Koçoğlu, şu şu isimler partiye oy vermedi. Allah Allah. 2014'e geldik. Tüm örgüt beni liste başı yaptı. Bir iki kişinin ağzına bakarak siyasi geleceğimi belirleyemem, kusura bakmasınlar. Varsa öyle bir şey çıkarsınlar! Arkadaşlar oy verme kabinine benimle beraber mi girdiler, nereden biliyorlar? Benim vicdanım rahat. Bu tarz tartışmaları unutacağız. Geçmiş geçmişte kaldı.

“TÜM PARTİ BÜYÜKLERİM SİYASİ BİR HAFIZADIR, DENEYİM BANKASIDIR”

Tertemiz bir sayfa açmak için bu göreve talibim. Tüm yol arkadaşlarımı partide birleşmeye davet ediyorum. Bazı şeyleri istemeyebiliriz ama bazı şeyleri de kabullenmek zorunda kalabiliriz. Benim hayatımda var böyle deneyimlerim. İstemedim ama kabullendim. Bize de oy vermeyecek partililerimiz vardır ama hiçbir şey değişmeyecek hepsi bizim partilimizdir. Herkesle eşit mesafedeyim. Tüm parti büyüklerim siyasi bir hafızadır. Hepsi bir deneyim bankasıdır. Bizim kimseyi küstürme gibi bir lüksümüz olmaz, olamaz. Bizim amacımız maksimum faydayı, memnuniyeti yakalamak. Bugün kamuoyunun ve arkadaşlarımın bana vermiş olduğu desteği görüyorum. Bu işi istiyoruz. Yapabileceğimize de inanıyoruz. Örgütümün soluğu ensemde. Ben bu işi yapamazsam zaten bir dahaki seçime beni oradan indirmesini de çok iyi bilir. Örgütüme bu anlamda güvenim sonsuz.

“YUKARISI ARIYOR, BİZ İŞİMİZE BAKIYORUZ”

Sevginar SALİ: İl ve Gene Merkez düzeyinde ilişkileriniz ne durumda?

Mümün KOÇOĞLU: Bizim İl ve Genel Merkez'deki siyasetçilerimiz yılların siyasetçileri. Ben tabanla siyaset yapan bir insanım. Çayırdere'den Ahmet'le, Selimpaşa'dan Ali'yle, Kavaklı'dan Cengiz'le… Benim tarzım bu. Genel Merkez'de zaten örgütsel bir yapı var. Bölgesinde seçimi kazanmış, organizasyonu güzel yapan, başarılı olan bir kişiye, beni sevmese bile Genel Merkez de saygı gösterecektir. Ben partim için varım. Biz gönülden aşkla bu işe talibiz. Geçmişte belediye Başkan Aday Adaylığı sürecimiz vardı. Gittik Genel Merkez'le görüşmelerimizi yaptık. Açıkçası bu süreçte de bir ya da iki defa yukarısını aramışımdır. Onun haricinde yukarısı arıyor. Biz işimize bakıyoruz.

Çok güzel şeyler yaşanıyor. Bakın geçtiğimiz akşam bir mahallemizde üyelerimiz toplanmış. Bu belki uzun yıllardır yapılmayan bir şey. İstişare etmişler. Oy kullanmışlar. Üyelerimiz toplantılar yapıp tartışıyorlar. Ciddi bir hareketlenmedi bu. Bu hareketlenme seçimlere yansıyacak göreceksiniz. Yerel seçimlere de yansıyacak. Silivri'nin gündeminde CHP'nin kongresi konuşuluyor.

“BANA OY VERMEYENLER ÜZÜLECEK”

Sevginar SALİ: Diyelim ki CHP İlçe Başkanı seçildiniz, gündeminizde öncelikli olarak hangi konular yer alacak?

Mümün KOÇOĞLU: Hedefte partimin seçim başarısı var. Yeni kadrolar da yetiştirmek burada çok önemli. Öncelikle de partiyi birleştirip bütünleştirmemiz lazım. Bu ciddi bir problem. Birinci nokta bu. Kavgaları, gürültüleri, patırtıları bu partiden kaldırmak. Seçim başarısı ondan sonra kendiliğinden gelecek. %20 kota konuluyor, partide %8.6 gencimiz var. Bu biraz ters kalıyor. İl, ilçe olarak kötü niyetli olursanız kalkar kota tutmadığı için delege listelerinde oynama da yapabilirsiniz. Biraz esneklikler gerekiyor. Şu an CHP'de ciddi bir ayrışma var. Birleştirici bir şekilde hareket etmemiz gerekiyor. Diğer arkadaşlarımı destekleyenlere sonuna kadar saygı duyuyorum ama bana oy vermedikleri için üzülecekler. Görecekler nasıl İlçe Başkanı olduğumu. İnşallah ondan sonra da birlikte çalışmalarımıza devam edeceğiz.

“KİMSENİN BELEDİYE BAŞKAN ADAYLIĞI TEREDDÜTTÜ YAŞAMASINA GEREK YOK”

Sevginar SALİ: İlçe Başkanlığınızı 2024 seçimlerinde kendi belediye başkan adaylığı için tehlike, engel olarak görenlere ne söylemek istersiniz?

Mümün KOÇOĞLU: Kimsenin tereddüt etmesine gerek yok. Ben İlçe Başkanlığına adayım. Daha kazanmadık, bir kazanalım önce. Herkesin kendine göre hedefleri var ama bugünden 4 yıl sonrasını görme şansımız yok. Bu köprünün altından daha çok sular gelir geçer. Ben aslında çok büyük bir risk alıyorum. Önümüzde 4 yıllık bir süreç var. Bunun maddi manevi külfetleri olacak. Yanlış yaparsanız zaten otomatik olarak bitersiniz. Hiçbir hedef koyma şansınız yok. Biz öncelikle CHP'nin başarısını sağlayacağız. Ondan sonra kimin aday olduğunun bir önemi yok.

“İLÇE BAŞKANLIĞIMIZ, ÖN SEÇİM VE SEÇİMLİ BİR DEMOKRASİ ÜZERİNE KURULACAK”

Amacımız CHP'yi iktidar yapmak. Adaylık açıklamamda söylediğim gibi bizim İlçe Başkanlığımız, ön seçim ve seçimli bir demokrasi üzerine kurulacak. Biz geleceğe bakacağız ama önce bir toparlanacağız. Kadınlarımızı ve gençlerimizi bu sisteme entegre etmemiz lazım. Bu noktada çalışmalarımız var. Biz sadece seçimi düşünmüyoruz, ufak ufak seçimden sonraki adımlarımızı da atmaya başlıyoruz.

“CHP'Yİ İNŞALLAH 2024'TE İKTİDARA TAŞIYACAĞIZ”

Sevginar SALİ: Son olarak eklemek istediğiniz bir şey var mı?

Mümün KOÇOĞLU: Ben tekrar tüm partililerimize bu süreç içinde göstermiş oldukları ilgi alakadan dolayı sonsuz teşekkür ediyorum. Heyecanlıyız. Biz bu görevi istiyoruz. Ekonomik ve kişisel anlamda artık bir noktaya geldiğimi, iş ve aile sistemimi oturttuğumu düşünüyorum. Biz artık çoluk çocuğumuza daha iyi bir Silivri'yi nasıl bırakabiliriz onun derdindeyiz. Ekibimde genç isimler var. Çok istekliler. İyi örgütsel çalışmalar yapıyorlar. Birbirimizi birçok noktada tamamlıyoruz. Yeni kadrolarla, yeni bir anlayışla, daha demokratik bir sistemle CHP'yi inşallah 2024'te iktidara taşıyacağız.

 

 

 

 

 

 

YORUM YAP