“Kimsenin spekülasyonları altında kalmadığımın cevabı”

“Kimsenin spekülasyonları altında kalmadığımın cevabı”

2.08.2023 14:37:27

İlçe kongre hazırlıklarını Hürhaber için değerlendiren CHP İlçe Başkanı Berker Esen, “Kongreye tek liste ve tek aday gidiyor olması benim
kimsenin spekülasyonları altında kalmadığımın en iyi cevabı. Tek aday ve tek liste olması, herhangi bir ilgisizlikten ya da önümüzdeki yerel seçimlere olan meraksızlıktan değil, uzlaşı olduğundan bu süreç bu şekilde işledi. Olabildiğince kapsayıcı ve kucaklayıcı olduk” dedi.

13 Ağustos 2023 ilçe kongresi arifesinde CHP İlçe Başkanı Berker Esen ile delege seçimleri ve hazırlıkları konuştuk.kullan_11
“TABANDAN TAVANA YAYILAN BU GÜZEL ORGANİZASYON, SADECE CHP'DE VAR”
Sevginar SALİ: Delege seçimlerinizi 23 Temmuz'da tamamladınız nasıl geçti süreç?
Berker ESEN: Delege seçimlerimiz doğrultusunda takvimimizi yayınladık. 35 mahallemizin tamamında sandık koyarak üyelerimizin katılımıyla delegelerimizi belirledik. Cumhuriyet Halk Partisi bugün siyasi partilerin arasında üyelerini tabana yayan ve tabanla beraber bir süreci başlatan, işleten tek parti. Her ne kadar yukarısı ile ilgili kurultay alakalı eleştiri konusuolsa da, günün sonunda Cumhuriyet Halk Partisi'nde süreçler tabandan başlayarak tavana doğru ilerliyor. Üyelerimizilçe kongre delegelerini seçiyor. 400 delegemiz, ilçe başkanını, yönetimini ve üst il delege kurulu üyelerini seçiyorlar. Daha sonra il delegeleri de il başkanı yönetimiyle bunun üyelerini seçiyor ve günün sonunda 81 ilden toplanan kurultay delegeleri de Genel Başkanı, Parti Meclisi ve Yüksek Disiplin Kurulu üyelerini seçiyorlar. Bu tabandan tavana yayılan çok güzel bir organizasyon. Sadece Cumhuriyet Halk Partisi'nde olan bir durum.
“35 MAHALLEMİZDE DELEGE SEÇİMLERİMİZİ TAMAMLADIK”
35 mahallemizde delege seçimlerinin takvimini açıkladığımızda bunu haftalara yaydık. Tek bir takvime sıkıştırmak yerine bir hafta sonunu beldelere, bir haftayı köylere ve 2 haftayı da merkez mahallelere ayırdık.Hem partililerimizin bu sürece daha aktif bir şekilde katılmaları noktasında hem de sürecin içinde kendilerini hissetmeleri için gerekli koşullarıhazırladık. Ve bugün 35 mahallemizin tamamında delege seçimlerimizi tamamladık.
“SÜRECİ SON DERECE ŞEFFAF BİR ŞEKİLDE YÜRÜTTÜK”
Örnek verecek olursak Bekirli Mahalle'mizde 8 üyemiz var.8 üyemizin olduğu mahallemizde dahi sandık kurarak delegelerimizi üyelerimizin katılımıyla beraber belirledik. Son derece demokratik, şeffaf bir şekilde bu süreci yürüttük.
YÖNETİM KURULU VE MECLİS ÜYELERİNE TEŞEKKÜR
Görev alan yönetim kurulu üyesi ve meclis üyesi arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum, katkılarından dolayı. Her mahallede duyurularımızı önceden yaptık ve bu anlamda sandığı da ilgili saatlerde koyarak üyelerimizin katılımıyla süreci tamamlamış olduk.
Adaylık noktasında bu kararı aldığımda, ilk ailemle paylaştım. Çünkü yoğun bir süreçten geçtik. 4 yıldır görevdeyiz. Normalde kongre de 2 yılda bir yapılır. 2 yılda bir yapılmasının sebebi, 2 yıl da uzun bir süredir ve yıpranmalara sebebiyet verir. Yönetim içerisinde birtakım fikir ayrılıkları oluşabilir. Çok şükür biz 4 yıldır bir fikir ayrılığına kapılmadan, kendi içerisinde tüm süreçleri çözen ve aktif bir şekilde üreten bir pozisyonda görevimizi,Allah'ın izniyle, üyelerimizin takdiri ile 13 Ağustos'ta bir sonraki gelecek olan yönetim kurulu üyesi arkadaşlarımıza devredeceğiz.
4 yıl uzun bir süre, tek bir istifa dahi almadan, dört yıl önce yönetim nasıl kurulduysa aynı şekilde görevi tamamlayıp bir sonraki gelecek olan kurula devredeceğiz.
“SÜRECİ PARTİMİZİN BAŞARISINI ÖNE ALARAK YÜRÜTÜYORUZ”
Görevlerimizi yaparken partimizin başarısını öne alarak bu süreci yürütüyoruz. Pandemiden ve depremden geçtik, genel seçim ve cumhurbaşkanlığı seçimlerinden geçtik. Seçimsiz 3 yıl aktif bir şekilde partimizi ilçemizde görünür halde tutmaya çalıştık. Kurum ve kuruluşlarla ilişkilerimizi kuvvetlendirdik, muhtarlarımızla sık sık bir araya gelerek taleplerinin karşılamasının noktasındaçaba sarf ettik. Esnafın ve pazarın nabzını tutarak süreç içerisinde sahada devamlı aktif çalıştık.
“KİMSENİN LİSTE ÇIKARTMASINA ENGEL YOKTU”
Sevginar SALİ: Delege seçimlerine yönelik adil, hakkaniyetli, şeffaf olmadığı yönünde eleştiriler yansıdı…
Berker ESEN: Eleştiri elbette olacak, onlar değerli ve kıymetli ama dediğim gibi biz zaten takvimi haftalara yaymışız. Bunu önceden ilan etmişiz, üyelerle de paylaşmışız. O anlamda kimsenin liste çıkartmasınayada adaylaşması konusunda engel teşkil eden bir durum yoktu. Cumhuriyet Halk Partisindedoğası gereği zaten böyle bir şey mümkün değildi. Arzu eden arkadaşlar, elbette ki liste çalışmaları yapabilirler ki yapmak isteyenler de oldu. Yani bunu gelip benimle paylaştılar da zaten. Bu da güzel bir şey.
6000 üyemiz var ama 6 ay'dan daha uzun süreli üyeler baz alındığı için 5100 üye ile delege seçimlerimizi gerçekleştirdik. Partinin şöyle bir süreci var. Kongre tarihi ilan edildikten sonra 6 ay geriye sarar, son 6 aydaki, yeni üyelikler kongreye tabi olmaz. Oy kullanamaz, fakat delege seçilebilir. Delege seçilmeleri noktasında herhangi bir sıkıntı yok ama sadece kendilerine oy kullanamazlar. Partimizin kongre takvimi başladıktan sonra, 6 Mart önceki üyelikler baz alınır. 7 Mart'tan sonraki üyeliklerde kongrede delege seçimlerinde oy kullanamazlar. Kongre takvimi açıklandıktan sonraki 6 ayı kapsar.
“KONGRE SÜRECİNİ 5100 ÜYE İLE GERÇEKLEŞTİRDİK”
Sevginar SALİ: Delege seçimlerine yönelik üyelerin düşük katılımı eleştiriliyor?
Berker ESEN: 5100 üye ile biz kongre seçimlerini gerçekleştirdik. Büyük bir rakam. Kaç kişi oy kullandı konusunda ortalama bir rakam çıkartmadık ama tabii tek bir listenin olmuş olması, havaların sıcak olması, tatil, insanların katılım durumlarını etkiliyor. Sonuç itibariyle farklı listeler olmuş olsaydı her listede bulunan isimler üyeleri, sandığa getirme noktasında bir çaba sarf edecekti ve bu katılımı artacaktı. Tek liste olmasının avantajlarıgibi dezavantajları da oldu. Katılımı düşük tuttu. Delege seçimlerine üyelerin az katılımıbir ilgisizlikten ya da partiye karşı tavırdan değil, aksine bu süreçlerin, görevimizin ne kadar doğru yapmışız ki delege seçimlerinde belki Cumhuriyet Halk Partisi tarihinde ilk defa tek liste olarak kongreye gidebiliyoruz.
“EMEK VERENLERİ GÖZETTİK”
Sevginar SALİ: Yerel seçimler arifesinde tek adayla kongreye gitmenizi neye bağlıyorsunuz?
Berker ESEN: Yönetim anlayışımızın getirmiş olduğu şeffaflığa. Mevcut ilçe başkan olarak listelere müdahil olmadım. Doğrudan mahalle temsilcilerimize bıraktım, çünkü her mahallemizin yönetim kurulu üyesi var. O mahallede bulunan meclis üyeleri var. O partide geçmiş dönemde emek vermiş partimizin büyükleri var. Dolayısıyla benim mahalle temsilcilerinden isteğim şu oldu‘mahalle temsilcilerimiz kadın kollarımızla görüşür, kapı kapı gezen,emek veren kadınlarımız var, onlara listelerde yer verin. Bu partinin pankartını asan, sahada emek veren, çalışan gençlerimiz var. O isimlere yer verin, parti hafızası vardır. Parti tecrübesini de geleceğe taşımak lazım. Bu isimleri kesinlikle onore edin. Kendilerini arayarak teklifte bulunun. Önerileri varsa alın. Ve bu anlamda sizler mahalle temsilcisi olarak sandıklarda görev alan isimleri biliyorsunuz. Sonuç itibariyle bizler seçime girdik ve sandıklarda görev alan, gerçekten emek veren partililerimiz var, bu isimlere listelerde yer verin, olabildiğince de ortaklaştırıp benim önüme getirin' noktasında bir çağrım oldu.
“ÜYELERİMİZE GÜVENDİĞİM İÇİN KENDİMİ ONLARA EMANET ETTİM”
Nitekim sonuç itibariyle 5100 üyenin tamamı partimizin üyesidir. Dolayısıyla benim mevcut ilçe başkanı olarak üyeleri ayırma şansım yok. Üyelerden seçilecek her delege benim delegemdir. Tercihine saygım sonsuz. Üyelerimize ve kendi emeğime güvendiğim için kendimionlara emanet ettim. Dolayısıyla hiçbir mahallede şu delege olsun, bu delege olsun noktasında bir çalışma yapmadım. Çalışmayı, mahalle temsilcilerimize ve mahalle temsilcilerimizle oluşturacağı komisyonlara bıraktım.
35 mahallede bu doğrultuda listeler ortak oluşturuldu. Bazı mahallelerimizde farklı liste çıkma durumları olduğunda ben her 2 kanalı da çağırıp uzlaştırdık.Emeğime de üyelerimizin bunu takdir edeceğine sonsuz olan güvenimden dolayı kim delege olursa olsun o anlamda kendimi onlara emanet edeceğimi söyledim. Şu isim olsun ya da bu isimde olmasın noktasında bir baskı yapmadım. Bir toplantıya katılmadım. Tamamen özgür iradelerine bıraktım 13 Ağustos'ta da kongremizi yapacağız.
“NORMALDE BU KADAR ŞEFFAF OLMAZ”
Yine aday çıkabilir. Bunun önünde bir engel yok.Sonuçta biz delege listelerimiz ile askıya çıktık. Askı süresi bitmiş olmasına rağmen, hangi delegemiz ya da üyemiz seçildi görmek isteniyorsa askıda tutmaya devam ediyoruz, seçim tarihine kadar. Bu anlamda gelip her türlü incelemeyi yapabilirler.Delege seçimlerinde de bizden üye listelerini isteyen, daylık beyan etmese de talep eden üyelerimiz ile listeleri paylaştık zaten. Normalde bu kadar şeffaf olmaz. Herkes listeleri kaçırırken biz adaylık beyan etmese dahi o mahalledeki bir üye listeyi talep ettiğinde paylaştık.
“ADAYLIĞIM NOKTASINDA UZLAŞI OLUŞTU”
Sevginar SALİ: Nasıl bir yönetim oluşturuyorsunuz gelecek dönem için?
Berker ESEN: Bu yola çıkarken sonuçta ben ilk olarak parti büyüklerimize gittim. Bu anlamda önceki dönem görev almış ilçe başkanlarımızla bir araya geldim. Düşüncemi onlara beyan ettim. Daha sonrasında çeşitli görüşmeler yaparak bunu noktada kendilerinin görüş ve önerilerini aldım, örgütümüzde adaylığa devam etmem noktasında uzlaşı oluştu. Ben bu uzlaşı için örgütüme teşekkür ediyorum. Tabii daha kongremiz gerçekleştiremedik. Şimdi bu güven ile yönetim kurulumuzu oluşturmaya gayret ediyorum. Olabildiğince isimler üzerinden değil de, görevlendirmeler üzerinden sonuç itibariyle yönetim kuruluyla bizdeki görevlendirmeler belli. Bu görevi en iyi kim yapar noktasında yola çıkarak isimleri belirlemeye gayret ediyorum. Çünkü önümüzde bir yerel seçim var. Bu yerel seçimlerde aktif çalışan bir yönetim olması, sürece katkı sunacaktır ve ivme kazandıracaktır ve bizlerin de çalışmasını kolaylaştıracaktır. Mevcut yönetim kurulu üyelerimizle de konuştuk. 4 yıldır çok ciddi emekleri var. Her birinin, ben emeklerinden dolayı, yol arkadaşlarıma teşekkür ediyorum.
“YEPYENİ BİR YÖNETİM, ÖRGÜTÜMÜZÜN KARŞISINDA OLACAK”
Devam etmek isteyenlerle elbette ki devam etme noktasındaki işbirliğim hala sürüyor, fakat partimizde bir genelge var. Genelge gereği önümüzdeki yerel seçimlerde meclis üyesi adaylığı ve belediye başkanlık adaylığı düşünenler, yönetim kurulu üyeleri olarak görev alamaz. Bu genelgenin ışığında yönetim kurulu oluştururken de arkadaşlarımla bu durumu da paylaşıyorum. Sonuç itibariyle kısa bir süre sonra bizi yerel seçim süreçleri bekleyecek.
10 Eylül'e kadar ilçe kongre takvimi işleyecek. 10 Eylül ile Ekim arasında il kongreleri yapılacak ve muhtemelen Kasım ayında da kurultayımız. Kurultayla birlikte yeni genel başkan yeni bir Parti Meclisi oluşmuş olacak. Akabinde yerel seçim süreci başlamış olacak, 90 günlük bir süreye ihtiyacımız var bizim kampanya için. Adayımızın 90 gün önceden belli olmuş olması lazım. İki ay içerisinde adayı belirleyip listelerimizi oluşturmak durumundayız. Dolayısıyla takvim sıkışık olduğu için bugün bu yönetim oluştururken de arkadaşlarımızla bunu paylaşıyoruz. Bu niyeti olanlar lütfen bu görevi talep etmesinler ve yeni gelecek olan kadrolara yol açsınlar diye.Devam etmek isteyen arkadaşlarımız var. Çoğunluğu devam etmek istemediklerini zaten paylaştılar.Görüşmelerim içerisinde yepyeni bir yönetim, örgütümüzün karşısında olacak. Ama dediğim gibi tek listenin dezavantajı da şu, çok fazlagörev talebi alıyoruz. Tek liste olduğu için olabildiğince arkadaşlarımızı değerlendirmeye çalışıyoruz ama talep edip yer bulamayan arkadaşlarımız olacak.Süreci yakından takip ediyorum. Bu anlamda kırgınlığı, parti ile alakalı küskünlüğü olan her isim ile tek tek, birebir görüşerek gönüllerini almaya gayret ediyorum. Eksiklikler olabilir.Listede yer bulacak kişi sayısı sınırlı. Dolayısıyla birileri ama isteyerek ama istemeyerek liste dışında kalabiliyor.
“KAYBEDECEK TEK BİR YOL ARKADAŞIMIZ YOK”
Bu anlamda kırgınlığı olan bir partilimiz varsa birebir kendisi ile diyalog kurup, süreç hakkında kendisini bilgilendiripgönlünü alıyoruz. Çünkü bizim bu süreçte kaybedecek tek bir yol arkadaşımız yok. Tek bir kırgınlığa küskünlüğe yer yok. Önümüzde bir yerel seçim var. Biz bu yerel seçim kazanmak istiyoruz ve kazanacağız da bununla ilgili iddiamız net. Kendi içimizde herhangi bir kırılmaya sebebiyet vermeden, küskünlükleri kendi içimizde onararakyolumuza devam edeceğiz.
“KİMSENİN SPEKÜLASYONLARI ALTINDA KALMADIĞIMIN EN İYİ CEVABI”
Sevginar SALİ: Bağımsızlık ve tarafsızlığınıza yönelik eleştiriler zaman zaman gündeme geliyor bunlara yönelik cevabınız nedir?
Berker ESEN: Kongreye tek liste tek aday gidiyor olması benim kimsenin spekülasyonları altında kalmadığımın en iyi cevabı aslında. Hani az evvel de dediğim gibi tek aday tek liste olması herhangi bir ilgisizlikten ya da önümüzdeki yerel seçimlere olan meraksızlıktan değil. Uzlaşı olduğundansüreç bu şekilde işledi. Benim bu eleştirilere tavrım, 4 yıldır görevimizin başındayız. Bu anlamda emek verdik. Olabildiğince kapsayıcı ve kucaklayıcı olduk. Bugün “Küçük olsun benim olsun mantığı'' eleştiriler de geliyor. Kongrede de detaylı bir şekilde anlatacağız.
“ÜYE SAYISINIZ YÜZDE YÜZ ARTIRMIŞIZ”
Görevi devir aldığımızda 5 Ocak 2020 tarihinde partimizin üye sayısı 4100'dü. 4 yıl içerisinde ister istemez istifalar, nakiller, vefatlar, memuriyetten dolayı ayrılanlar oldu. Ortalama 500-700 kişi ayrıldığını da varsayarsak 3.500 ham üye ile ele aldığımızda bugünkü sayımız 6.100. Böyle baktığımız zaman 4 yılda biz üye sayımızı %100 arttırmışız. Aslında bu eleştiriyi getirenler partiyi belki çok fazla bilmediği için ne kadar büyüdüğünün farkında olmadığından eski mantıkla hareket ediyor. 2010 yılında bu partinin kapısından içeri girdim ve gençlik kollarında görev olarak parti içerisinde görevlere başladım. 2010 yılında parti üye sayımız 4 bindi. 2020'de de 4 bindi. Dolayısıyla aslında hep kendi içerisinde bir devir daimî vardı. Bugün gelmiş olduğumuz noktada%100 büyümeden bahsediyoruz. İlçe başkanı olmama rağmen tanışma fırsatına erişemediğim daha bir sürü partilimiz var. Önümüzdeki kongre sürecinin ardından da yeni üyelerimizle bir araya gelip nasıl katkı sunabilirler konusunu ele alaclağız.
“GENÇ ÜYE SAYIMIZDA CİDDİ ARTIŞ VAR”
Özellikle genç üye sayımız çok ciddi arttı. Yani 7 Mart'tan sonraki listeleri ele aldığımızda genç üye sayımızda ciddi bir artış olduğunu gözlemliyorum. Bunun da sebebiyeti özellikle ilk kez oy kullanan gençlerin partimize çok fazla teveccüh gösterdiği noktasında. Bunlarla da alakalı özel çalışmalarımız olacak. Eleştiri tabii değerlidir. Her zaman bu eleştiriler kıymetlidir, yol gösterici olur ama yaparken de biraz yapıcı olmak gerekir. Yapıcı eleştiriler başta acıtır, yıkıcı olmamak gerekir. 4 yıl içerisinde %100 bir büyümeden bahsediyoruz. Önümüzdeki sürede de bu üye sayısı daha da artacak.Her ayın 15'ine kadar üyelikleri toplayıp o genel merkezle paylaşıyoruz. Bunun yanı sıra online üyelikler de var. Partimizde online üyelikler de gerçekleştirilebiliyor ve hep 15'inde gönderdiğimiz üyeliklerde bakıyoruz ki yüzün altına düşmüyoruz. İstifa edenler de oluyor. Her istifa edeni bize tek tek arayarak hani bu istifasının gerekçesini kendisinden öğreniyoruz ve eğer ikna edebiliyorsak tekrardan onu geri kazandırıyoruz.Konuyu irdeleyip özenli bir şekilde süreç takibi yapıyoruz. Bu süreç içerisinde kaybedecek tek bir yol arkadaşımız yok. Herkesi kazanmak gibi bir sorumluluğumuz var.
Devamı yarın…

 

YORUM YAP