Çetin Ateş

KIDEM TAZMİNATI TAKSİTLER HALİNDE ÖDENEBİLİR Mİ?

Çetin Bey, biz üç arkadaşız çalıştığımız fabrika el değiştirme sebebiyle birçoğumuzu işten çıkarma kararı almış. Benim 7 yıl, arkadaşımın birinin 6, diğerinin de 4 yıllık tazminatını taksitler halinde ödeme yapacaklarını söylediler: Bu yasal mı bilgi verirseniz memnun oluruz.
Mahir Y.
Kıdem tazminatı bir seferde tek kalemde ve nakit olarak ödenmesi gereken bir unsur olmakla birlikte, uygulamada, işverenlerce değişik şekillerde ödeme isteği görülmektedir. Özellikle çok işçi çalıştıran ve yüksek ücretle çalışan işçilerin yoğun olduğu işletmelerde kıdem tazminatı işverenleri zorlayacak rakamlara ulaşabilmektedir.
İşletmelere getirdiği bu yük sebebiyle uygulamada işveren ya ödemekten kaçınmakta ya da taksitler halinde ödemeyi teklif etmektedir.
Hemen belirtelim ki, kıdem tazminatının taksitle ödenebilmesi için işçinin rızasının olması gerekir. İşveren bu konuda işçiyi zorlayamaz. Yargıtay kararları da bu yöndedir.
Kıdem tazminatı ödenmemesi veya işçinin rızası alınmadan taksitler halinde ödenmeye çalışılması sonucu işçinin açacağı davada tazminatın geciktiği süreler için en yüksek faiz oranı uygulanır. Faizin başlangıcı fesih tarihinin başlangıç tarihidir.
Yine uygulamada kıdem tazminatının çek veya senetle ödenmesi şeklinde uygulamalarla da karşılaşılmaktadır, burada da yine taksitle ödenmedeki kurallar aynen geçerli olup, tamamen işçinin rızasına bağlıdır. Gördüğünüz gibi işveren bu konuda sizi zorlayamaz nakit ve tek seferde vermek zorunda, buna göre hakkınızı arayabilirsiniz..

ÜCRET GARANTİ FONU NEDİR
NASIL YARARLANILIR?
Çetin Bey selamlar, çalıştığımız fabrikadan son 1 yıldır düzenli maaş alamıyorduk. Bir sabah geldiğimizde fabrikada çalışma yapılmayacağı söylendi ve üzerinden birkaç ay geçti. Duyduk ki iflas istemişler. Ben ve arkadaşlarımın hepimizin 4 ay ve üzeri maaş alacağı var. Sıkıntıya düştük biz ne yapmalıyız başvuracağımız bir yer var mı?
Ömer S.
Ömer Bey, çalışma hayatında sıkça karşılaştığımız bir durum işverenlerin işçi ücretlerini ödeyememe aczine düşmesi durumu ile karşı karşıya kalmışsınız. İşverenin konkordato ilan etmesi, iflası veya iflasın ertelenmesi, aciz vesikası alması sonucunda ödeme güçlüğüne düştüğü hallerde işçilere 3 aylık ödenmeyen ücret alacakları ÜCRET GARANTİ FONU aracılığıyla ödenmektedir.

NASIL BAŞVURULUR?
** İşçinin bu fondan yararlanabilmesi için son 3 aylık ücretinin varlığını ve ödenmediğini belgelemesi gerekir. Bunu yönetmelikte ekli ‘'işçi alacak belgesi'' ya da son üç aylık alacağını gösteren diğer bir belge ile bağlı bulunduğu iş-kur birimine müracaat etmesi gerekir. (Yönetmelik madde 8/1)
** İcra dairesinden alınacak aciz vesikası
** Mahkeme kararının tasdikli sureti veya iflas kararının yayınlandığı gazete ilanı
** Konkordato kararının tasdikli sureti veya gazete ilanı
Yukarıdaki belgelerle işçi, kuruma başvurusunu yapar kurum gerekli araştırmaları tamamlayarak 30 gün içerisinde ödemeyi gerçekleştirir.

NE ZAMAN EMEKLİ OLURUM?
01.01.1969 doğumlu bayanım 23.5.1989 tarihinde sigortalı olarak işe başladım. Aralıklı olarak çalıştım 1995 yılında tek doğumumum yaptım şu an 4260 günüm var nasıl ve ne zaman emekli olurum?
H.D
Sayın okurum, verdiğiniz bilgiler doğrultusunda emeklilik planlamanızı şöyle yapabiliriz
20 yıl------------45 yaş-----------5300 gün ödenmiş prim şartlarına tabisiniz.
Buna göre,
1-) Sadece prim eksiğinizi doldurmanız gerekiyor, prim eksiğinizi çalışarak tamamlarsanız 06.03.2019 tarihinde (hiç boşluk vermeden çalışmak koşuluyla)
2-)Doğum borçlanması hakkınızı kullanarak emekliliğinizi 2 yıl erkene çekmenizde mümkün, Buna göre, 2 yıl doğum borçlanması yaparsanız kalan günlerinizi de yine kesintisiz çalışarak tamamlarsanız 06.03.2017 tarihinde emekli olabilirsiniz.

YETİM AYLIĞINIZ KESİLMEZ
Babam emekli sandığı çalışanıydı 2014 yılında vefat etti 2014 yılından beri babamdan yetim aylığı alıyorum, şu ana kadar çalışmayı düşünmemiştim artık çalışmayı düşünüyorum çalışırsam babamdan aldığım yetim aylığı kesilir mi?
Sevcan B.
Cevap: Babanız emekli sandığına tabi olduğu için almakta olduğunuz yetim aylığı memuriyete geçmediğiniz veya evlenmediğiniz sürece kesilmez, yani 4/a kapsamında çalışmanız halinde yetim aylığını da almaya devam edersiniz.

  1. Mstf Mstf

    Merhaba çalıştığım firma konkordato ilan etti daha önceden bir davamız oldu ve kazandım fakat tahsil edemiyorum alacağımla ilgili bilgi verirseniz sevinirim.

  2. Fahrettin Fahrettin

    Merhaba.12 yıldır çalıştığım isterim konkordato ilan etti ve benimle birlikte birkaç kişi daha isten çıkarıldı.Tazminat ihbar vb. Gibi haklarımız ödenecek ama işveren bunu 4 taksitte ödemek istiyor. Gerekçe olarak ta konkordatoyu gösteriyor.Böyle bir hakki varmi?Teşekürler

YORUM YAP