Melek Çorbacı Var

Kanıksatılmış şiddet

Ne kadar da şiddet bağımlısı bir toplum olduk, önceleri şiddete meyilli denilirdi ama biz artık şiddeti tamamen alışkanlık haline getirdik ne yazık ki! Erkeğin kadına şiddeti, hastanın doktora, bakıcısının otizmli çocuğa, velinin öğretmene, öğretmenin öğrencisine, imamın talebesine, anne-babanın çocuğuna ve çocuk büyüdüğünde anne- babasına şiddeti... Bu sıralama o kadar çok uzayabilir ki sayfam yetmez yazmaya!
En sonki yazımda bir temennim vardı; bir dua, belki bir umut, hayal ya da en gerçekçi tanımla söylemek gerekirse, ütopik bir cümlem!.. Evet, ütopik diyorum çünkü artık gerçekleşmesi imkânsız olduğuna inandım, inandırdılar.
Kadın cinayetlerinden bahsediyorum; umarım arkadaşımın başına gelen bu acımasız olay, son olur demiştim ama ardı arkası kesilmiyor maalesef. Ve artık o kadar rahat, pervasızca yapılıyor ki, haber bültenleri bile bu haberleri yayınlamaya yetiştiremiyor, slayt şeklinde hızlıca aktarıyor. Akşamki bültende bunu fark ettim. Bazı erkeklerin aciz, zayıf, yetersiz ruh hallerinin vermiş olduğu nefreti, eşlerinden veya sevgililerinden çıkarma alışkanlığı... (evet artık alışkanlık oldu)
Sesini çok beğendiğim ama görüşlerini hiç beğenmediğim bir sanatçı da, geçtiğimiz günlerde diyor ki: "Her erkek yapar, yapmayan erkek yok..." Bu anlamsız ve kadınları küçük düşürücü açıklamanın devamı da var ama o denli lüzumsuz ki sayfamı kirletmeye değmez! Erkeklerin kadınlara ihanetinden bahsediyor hanımefendi, erkek aldatırmış, bunu kanıksatmaya, normalleştirmeye çalışıyorlar. Bir kadın bunu asla söyleyemez hele ki aldatılan bir kadın asla söylememeli! Kadınların özgür duruşunu kabullenemeyen erkek cinsine, siz ve sizin gibilerin bu sözleri, cahil cesareti aşılamaktır. Sanatçı; topluma duyarlı, hassas ve bir o kadar da realist olmalı. Hayatın gerçeklerine karşı 3 maymunu oynayıp, kocam da kocam, beyim de beyim modunda yaşanmaz. Bu kafadan emekli olun artık! Herkes sanatçıyım dememeli bence, sanat duygu işidir, toplumun kanayan yarasını görüp, bunu iyileştirmek için çabalama işi, yaraları kanatma değil!
Velhasıl kelam, bazı alışkanlıklardan kurtulmak çok zordur ve çoğu zaman imkânsız, bu yüzden şiddetin her türlüsünü, bağımlılık haline gelmeden hayatımızdan çıkarmalıyız!..

YORUM YAP