Işıklar: Yüksek katlı konuta karşıyım

Işıklar: Yüksek katlı konuta karşıyım

7.12.2017 15:54:43

KİPTAŞ'ın Silivri'deki parseline 12 kat inşaat izni verilmesi Meclisi karıştırdı. Konunun farklı yerlere çekilerek politik polemiklere meze edilmesine isyan eden Özcan Işıklar, “Konut yapılmasına karşı değiliz. Hazine arazilerinde yapalım. Belediyenin arazilerini de tahsis edelim. Cumhurbaşkanımızın dediği gibi 6 katı geçmeyelim, gökyüzünü karartmayalım. Rüzgar koridorunda değil, şehrin gelişme arterlerine merkez oluşturalım” dedi.

Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar, “Kat karşılığı müteahhite verdiği arazisinin yanına KİPTAŞ yapılacağı için feryat ediyor” şeklinde kamuoyuna yansıyan mevzuyu Aralık ayı oturumuna taşıdı. Konunun saptırılmasına ve ajite edilmesine sessiz kalamayacağını belirten Işıklar, kürsüye çıkarak imar durumu değişikliğinden doğan arsa rantına ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yatay mimarı talimatına rağmen çok katlı binada ısrarcı olunmasına tepki gösterdi. Işıklar, imar planı askıdayken AK Parti Grubu'ndan ‘Silivri Tarım Toprakları Sizden Yardım Bekliyor; Ya Şimdi Ya Da Çok Geç' başlığı ile change. org adlı sitede başlattığı imza kampanyasına destek vermelerini de istedi.

“İMAR DEĞİŞİKLİĞİ 10 GÜN İÇİNDE OLDU BİTTİYE GETİRİLDİ”
“Silivri'yi konuşuyoruz, beni bütün vicdanınızla, duyarlı bir şekilde dinlemenizi rica ediyorum” diyerek sözlerine başlayan Işıklar, şunları söyledi: “Bahse konu olan 173 dönümlük arazi, Star Life Villalarının arka tarafında kalıyor. Arazinin doğusunda tarihi Anastasius Surları bulunuyor. İşin vahameti burada. Bunun konuşulacak bir tarafı yok. 12.09.2017 tarihinde KİPTAŞ Genel Müdürlüğünce müracaat ediliyor. 18.09.2017 tarihinde makam yazısı yazılıyor. 22.09.2017'de Büyükşehir Belediye Meclisi kararı alınıyor. 10 gün içinde imar planı değişikliği yapıldı. Hissedarı 2 ay önce gelip imar durumunu sordu. “Burada imar izni 2 kat, yarısında da imar yok” deyince satacağını söyledi. Vatandaştan 2 kata satın alınıyor, 10 gün içinde önce 14 sonra 12 kata çıkarılıyor ve plan yapılıyor.

“OSMANLI'NIN HER ŞEYİNİ ÖRNEK ALANLAR İYİ İMAR UYGULAMALARINA SIRTINI ÇEVİRİYOR”
Osmanlı, 600 sene İstanbul'u yönetmiş. İki tane imar kuralı koymuş; güneşimi kapatma, rüzgârımı kesme! Osmanlı, ev yapanlardan işgal ettiği tarım toprağı ölçüsünde vergi alırmış. Yine Osmanlı, duman vergisi uygulamış. Çevre koruma duyarlılığına bakar mısınız? Osmanlı'nın her şeyini örnek alıyoruz da, imar konusundaki iyi örneklerine niye sırtınızı çeviriyorsunuz?

“ARSA RANTI AVCILIĞI YAPILDI”
Bizim burada isyanımız, konut yapılmasına değil. Silivri Belediyesi olarak 1350 tane tapuyu bizzat elimle verdim. O zaman Belediye Başkanı Sayın Selami Değirmenci'ydi, Yavuz Çengel arkadaşım ve ben İcra Kurulu olarak 3 kişiydik. Tarım vasfı düşük arazide kalite standartları yüksek konut yaparak vatandaşlarımızı ev sahibi yaptık. Demek ki Silivri Belediyesi halka konut yapabiliyor. Yerleşime açılacak ve burada kurulacak projelerin plan, fen, sağlık ve çevre bakımından araştırılarak ve incelenerek yapılmasının önemi büyük. Burası çok düşük bir rakama satın alındı. (Başkan Yardımcısı Mehmet Has, 19 milyon civarında bir rakam olduğunu söylüyor.) 100-110 liraya metresini alıyorsunuz, 14 kata çıkarıyorsunuz, şimdi yerin değeri bin 500-2 bin TL vardır herhalde. Bu arada kimler ne yaptı, kim pazarladı, kim ne aldı ona girmiyorum. Çıkacak onlar.

“KONUTA KARŞI DEĞİLİM, YAPILIŞ ŞEKLİ YANLIŞ”
Konut yapılmasına karşı değiliz. Silivri'nin nüfusu yılda %2.5 oranında büyüyor. Her sene bin tane konut Silivri'ye lazım. Bunu engellemek akıl karı mı? Gazitepe yolu üzerinde, Medical Park Hastanesi arkasındaki ve Toplu Konutların orada hazine arazilerimiz var. Cumhurbaşkanımızın "5+1" talimatına rağmen 14 kat inşaat izni çıkarıldı. Herkesin huzurunda söylüyorum; buradan alınan 173 dönümün haricinde 500 dönüme yakın yerimizi, hazine arazileri de dahil ücretsiz bir şekilde hemen planlayalım, 4 katlı, çevre düzeni dahil evler yapalım. Daha önce yaptık, bu belediyenin böyle bir refleksi, bilgi birimi var, yine yapalım. Konuta karşı değilim, yapılış şekli yanlış.110-120 TL'ye alıp,14 kata çıkarılması vicdana sığmaz. Ben buna karşıyım. 14 katlık inşaatlarla gökyüzünü göremez hale getirirsiniz çünkü civarı 2 kat oranın. Gelin Gazitepe yolu üzerinde yapalım. Medical Park'ın orası 10 kat, planı biliyorsunuz, oraya yapalım. Hazine arazisi var, sıfır lira, bedava, belediyenin payı olan yerleri de verelim. Ama doğru bir şey yapalım, 4 kat olarak.

“4 KATLI YAŞANIR BİNALAR YAPALIM”
Rıfat kardeşimiz bu konuda benim için, “Parayı bulunca sosyal demokratlığı unuttu” yorumunda bulunmuş. Para dışında sosyal demokratlık iyi bir şeymiş yani! Parayı bulup da İslamiyet'i, günahı, haramı unutanları ne yapacağız? Daireleri ucuza satsaymışım. Rüzgar gülü gibi dikiyorsun binayı, sen 75-80 bin liraya ucuza satsana millete. Babamlar, 1923'te geldi. Mübadeleyle geldik. Lozan'la şehrimizde bıraktığımız mala karşılık burada yer verilmiş. Benim tapum 94 yıllık. Dedemden kalan bir yer. Ben bu belediyede İmardan Sorumlu Başkan Yardımcısıydım. O zaman büyük şehir, küçük şehir yoktu. Abelia'da kestik sınırı. Silivri Belediyesi'ne getirmem yeterdi ama ben yerimi plana açmadım. Benim binalarım 6 katlı. Bir Belediye Başkanı olarak istesem 10 kat yaptıramaz mıydım orasını? Yaptırırdım ama tenezzül etmedim. Silivri'de Mehmet'çim sağ olsun bir beni buldu, %52'si terktir. Benim binalarımın yanında yapıldığı için KİPTAŞ'a karşı çıktığımı söyleyen ahlaksız, sefil yaratığa alet olmayın. Gelin kimsenin rüzgârını kesmeyelim, güneşini kapatmayalım. 4 katlı yaşanır binalar yapalım, hiç kimseyi işgal altında bırakmayalım. Kibariye'nin dediği gibi, derin sularda inci tanesi aramayın.

“SİLİVRİ'Yİ GÖKYÜZÜNÜ GÖRMEZ HALE GETİRMEYELİM”
Ben buraya gökten zembille gelmedim. 63 sene çarşıda esnaflık yapan bir ailenin çocuğuyum. Bir iftira atarken kişisellikten uzak tutun. 2-3 tane insan ziyanlığının gazına gelmeyin. Onun dişine zamanında kan değmiş şimdi yokluktan ne yapacağını şaşırıyor. Burada hepinizin huzurunda söylüyorum; etrafıma yaptıklarını çekmeden ölmeyecek. Bugün olur, yarın olur; cezasını hukuk yoluyla bulacak. Silivri'yi gökyüzünü görmez hale getirmeyelim. Bu oyuna alet olmayalım. 110 lirayı aldığı yeri 2 bin TL yaptılar, bunun arkasındaki hikâyelere girmek istemiyorum acayip pis kokular var. Onun için Cumhurbaşkanımıza da yazacağım, imza da toplayacağım.

“HEPİNİZİN DESTEKLERİNİ BEKLİYORUM”
Konut yapalım, daha iyisini yapalım ama az katlı yapalım. Rüzgâr koridoruna değil, şehrin iki aksına doğru gelin 5 bin konut yapalım. Silivri Belediyesi'nin elinde bulunan bütün arsaları Büyükşehir'e tahsis etmeye ben varım! Gözünüzü seveyim, dilekçeyi toplayıp Silivri'yi koruyalım. Gelin beraber bu sorunu çözelim. Gökyüzünü karartmayalım. Hepinizin desteklerini bekliyorum. Tekrar söylüyorum; konut yapılmasına karşı değiliz. Hazine arazilerinde yapalım. Belediyenin arazilerini de tahsis edelim. Cumhurbaşkanımızın dediği gibi 6 katı geçmeyelim, gökyüzünü karartmayalım bunu söylüyorum. Rüzgar koridoruna değil, şehrin gelişme arterlerine merkez oluşturalım.”

KUTLU: BURADA BİR RANT VARSA, O RANTTAN FAYDALANAN SİLİVRİ HALKIDIR, KONUTU OLMAYAN DAR GELİRLİ VATANDAŞTIR
AK Parti Grup Sözcüsü ve Meclis Üyesi Rıfat Kutlu, Işıklar'ın açıklamalarına karşılık olarak şu cevabı verdi: “Sayın Başkan, mevzu bahis yerle ilgili bahsetmiş olduğunuz süreçte 2 kat olan yapıyı 12 kata çıkarmak ve bir rant sürecinden bahsettiniz. Buradaki mülk sahipleri bu satışı KİPTAŞ'a gerçekleştirdi. Bu satışta da mülk sahipleri oraya KİPTAŞ'ın yapılacağını biliyordu. Burada bir rant varsa, o ranttan faydalanan Silivri halkıdır, konutu olmayan dar gelirli vatandaştır. TOKİ 6 kat yapıyor, Sayın Başkan siz ona da karşı çıktınız. Sayın Cumhurbaşkanının bahsetmiş olduğu kat yüksekliği, toplu konutlar için geçerli bir kavram değil. Arazi tahsis etmeyi neden bir önceki meclis toplantısında ifade etmediniz, KİPTAŞ'ın yapılacağını biliyordunuz? Satış yapıldıktan sonra bunu eleştirmeniz samimi gelmiyor. Tarım topraklarını koruma noktasındaki anlayışınız dar gelirli vatandaşlarımızın umutlarını söndürmeyecektir. Ben gerçek kaygınızı biliyorum. Siz bugün Silivri'nin geçmişten bugüne en yüksek katlı binalarının ruhsatını veren Belediye Başkanısınız. Bu ne perhiz bu ne lahana turşusu derler!”

KUTLU'YU KONUŞTURMADI
Kutlu'nun konuşması sırasında mecliste tansiyon yükseldi. “Rıfatçım inandırıcı olman için şu projeyi engelle, ben seni tebrik edeceğim” diye müdahalede bulunan Işıklar, Kutlu'nun sözünü defalarca kesti.

IŞIKLAR-KUTLU ATIŞMASI
Karşılıklı atışmaya dönen konuşmada Işıklar'ın yerli ve yabancı ayrımı iması tepki çekti. Tam bir söz düellosuna dönüşen tartışma, kayıtlara şöyle yansıdı:
Özcan IŞIKLAR: Belediye arazilerini tahsis etmeye hazırım. Başakşehir, Bahçelievler, TOKİ, KİPTAŞ, Belediye hepsi birden konut yapıyorlar. Niye Silivri'de yapmıyorlar? Niye bunu 10 günde geçirip 12 kata çıkardılar?
Rıfat KUTLU: Acaba belediyenin bir çözüm üretememesinden olabilir mi?
Özcan IŞIKLAR: Hayır, hiç alakası yok.
Rıfat KUTLU: Belediye başkanının bu insanları ihmal etmesinden olabilir mi?
Özcan IŞIKLAR: Hayır, bize sormuyorlar.
Rıfat KUTLU: Onların dertleriyle dertlenmemesinden kaynaklanıyor olabilir mi? Eğer bunu dert edinmiş olsaydınız bugün bu kürsüden projeye engel olmazdınız!
Özcan IŞIKLAR: Sen benim kadar dert edinemezsin Silivri'yi. Benim başka bir memleketim yok! Burasını dert ediniyorum ben.
Rıfat KUTLU: Silivri, en az sizin olduğu kadar benim de Sayın Başkan! Az önce kullandığınız ifade bilinçaltınızı ortaya koydu.
Özcan IŞIKLAR: Silivri'yi dert edinmeyen kişi burada Tarım Lisesi açmaz, 4 bin çiftçiye kurs vermez. Bırakın bunları. Polemiğe gerek yok. Şu 14 katı durdur, 6 kat için hazine arazilerini verelim, hemen yarın git imzanı ver, hiç bekleme...
Haber:
Hazal BAŞARAN

  1. Erdinc Akca Erdinc Akca

    Benim anlamadigim taraf niye butun bu insaatlar silivriye yapiliyor? Selimpasa hala mahzur kalmis birmerkez. Gul Kent yanlari hali hazirda iki kat silivri nasil oluyorda 12 kata izin alabiliyor.bunlarin aciklanmasi lazim.Tesekkurler.Erdinc Akca. Emekli insaat muhendisi.

YORUM YAP