“İktidarın, topluma verebilecek hiçbir şeyi kalmadı”

“İktidarın, topluma verebilecek hiçbir şeyi kalmadı”

13.04.2023 11:41:32

CHP Silivri Belediye Meclis Üyesi Cabbar Doğan ile yerel ve genel siyasetteki gelişmeleri değerlendirdik. Doğan, 14 Mayıs 2023 seçimlerine işaret ederek, “Artık bu kadar tahribat ve zarardan sonra toplum tek adam rejimi ve sistemine dur demeli” şeklinde konuşurken, AK Parti iktidarının Türkiye'ye vereceği hiçbir şey kalmadığını söyledi.

CHP Belediye Meclis Üyesi Cabbar Doğan ile kısa bir süre öne hayır oyu kullandıkları Silivri Belediyesi'nin 2022 faaliyet raporu ve genel siyasetin seçim gündemi üzerine sohbet ettik.
“YAPILAN HİZMETLER, BÜTÜN TOPLUMU KAPSAMIYOR”
Sevginar SALİ: Silivri Belediyesinin faaliyet raporunu nasıl değerlendiriyorsunuz?
Cabbar DOĞAN: Belediye Başkanının hizmet etme çabası var. Merkezi hükümetle iletişimi iyi ama biz grup olarak yetersiz görüyoruz. Yapılan hizmetler, bütün toplumu kapsamıyor. Sosyal ve kültürel hizmetler tüm yurttaşlara ulaşamıyor. Farklı kesimlerin ihtiyaçları da var. Örneğin, Göçmenlerin, Kürtlerin, Romanların v.s. Ekonomik ve sosyal olarak belli sıkıntıları var. Romanlar sosyalleşmeli. İhtiyaçları giderilmeli. Çadırkent mi yapılır? O barakalardan çıkarılmalılar. Belediye bunları görmezden geldi. Sosyal ve kültürel etkinliklere bu insanlar hep dışarıdan baktı. “Mutlu Silivri”nin bütün Silivri'yi mutlu etme iddiası varsa Belediye Başkanı bunları yapmak zorunda.
“BELEDİYENİN ÖZ SERMAYESİYLE YAPILANLAR ÇOK AZ”
Belediyenin öz sermayesiyle yapılanlar çok az. Belediye, merkezi hükümetle iş birliği yapıyor, güzel hizmetler de getiriyor. Önümüze gelen Faaliyet Raporu, Sağlık Ocağı, Hükümet Konağı, Millet Bahçesi gibi yatırımlar merkezi hükümetin hizmetleri. Sadece belediyenin öz kaynaklarıyla yaptığı hizmetlerin yer aldığı faaliyet raporu gelseydi, biz de ona göre bir karar verirdik. Öyle bir algıya, fotoğraflara boğmuş ki… Futbol sahasını, merkezi hükümet yapmış, Belediye Faaliyet Raporuna koymuş. Genel çerçevede değerlendiriyoruz. Evet, bu yatırımlarda ve hizmetlerde Belediye Başkanının katkısı var ama Faaliyet Raporu Belediyenin bir yıl içinde yaptığı hizmetler ve harcadığı paralar daha şeffaf olmalıydı. Bu çerçeveden baktığımız zaman bir şey görmüyoruz.
2023 Yatırım Yılı olacak dendi, 4 seneyi geride bıraktık Silivri'de hala otopark sorunu var. Belediyenin alt tarafında bir otopark inşaatı yapılıyor. Bu sorunu ne kadar çözeceği tartışılır.
“KILIÇDAROĞLU'NUN ADAYLIĞI ÇOK FAYDALI OLACAK”
Sevginar SALİ: Millet İttifakı Cumhurbaşkanı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nu nasıl değerlendiriyorsunuz?
Cabbar DOĞAN: Kemal Kılıçdıroğlu, 417 km'lik yol yürüdü. Adalet Yürüyüşünde bulundu. Dünyaya bir mesaj vermeye çalıştı. Türkiye'de adalet mekanizmasının işlemediğini, hukukun içe sayıldığını bu yürüyüşle duyurdu.
Şu anda Cumhurbaşkanı Adayımız. Bu ülkeye çok faydalı oldu, büyük hizmetler getirdi. Kendisi bürokrasinin içinden gelen biri. CHP'nin biraz homojen bir yapısı var. Adaylığı çok faydalı olacak.
“KILIÇDAROĞLU'NDAN BAŞKA BİR ADAYIN DAHA İYİ OLACAĞINI TAHMİN ETMİYORUM”
Sevginar SALİ: Kılıçdaroğlu ismi üzerinde uzlaşılana kadar Millet İttifakı'nda ciddi bir trafik yaşandı. En doğru isim Kemal Bey miydi?
Cabbar DOĞAN: Siyaset bazen konjonktürel. Şu anda Kılıçdaroğlu'ndan başka bir adayın daha iyi olacağını tahmin etmiyorum. Belediye başkanları üzerinden manipülasyonlar yapıldı, Kılıçdaroğlu'nun önü kesilmek istendi. CHP tabanı ve sol muhafazakâr kesiminde artık tahammülü kalmadı. Daha önce Ekmeleddin İhsanoğlu ve Muharrem İnce vakaları oldu. Oylarımıza sahip çıkmadılar. Bu olumsuz tablodan sonra Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu'nun aday olması kaçınılmaz hale geldi. Kılıçdaroğlu'nun farklı kesimleri dinleyebileceği ve anlayabileceği, onlarla yol yürüyebileceğini partim anlamış oldu. Denenmiş Genel Başkanı aday gösterme kararlılığı içindeydik. Belediye Başkanlarının görevleri var. Onların kazanabilmesi için büyük mücadeleler verdik. Büyükşehir Belediyelerine sadece CHP seçmeni oy vermedi, toplumun farklı ve duyarlı kesimleri de oy verdi. Onları bırakmak istemiyoruz. Cumhurbaşkanımızı kesinlikle seçtireceğiz. Herkes emin olmalı.
“MEVCUT İKTİDARIN, TOPLUMA VEREBİLECEK ARTIK HİÇBİR ŞEYİ KALMADI”
Sevginar SALİ: 14 Mayıs'ta insanlar sandığa giderken neyi aklından çıkarmamalı?
Cabbar DOĞAN: Öncelikle insanların ideolojik ve politik davranmaması lazım. Hepimiz bu ülkede yaşıyoruz. Eğer ekonomik kriz varsa AKP'sini de, CHP'lisini de etkiliyor. Tüm toplumun gider dengesini bozuyor. Millet İttifakı, çok daha iyi yönetecek. Mevcut iktidarın, topluma verebilecek artık hiçbir şeyi kalmadı.
Cumhuriyetin değerleri tarumar oldu. Toparlamak ancak Millet İttifakına nasip olacak. Seçmen bunu göz önünde bulundurmalı.
Örneğin Yüksek Seçim Kurulu'nun 2019'da İBB için verdiği seçim tekrarı kararı. Hukuku ne kadar basite indirdikleri veya yok saydıkları ortada. İşte Kızılay'ın geldiği nokta… Yargının ne kadar tarafsız olduğunu toplumun bütün kesimleri görebiliyor. Siyasi manipülasyon ve algıların artık toplumda karşılığı yok. AKP'nin artık verebileceği hiçbir şey kalmadı. Tayyip Erdoğan'ın miladı doldu. Dindar, muhafazakâr, demokrat vurgusu yapan, AB hayalleri kurduran Erdoğan, gittikçe marjinal, radikal gruplara teslim oldu.
Millet İttifakının kazanması için çabamızı sürdüreceğiz.
“BU KADAR TAHRİBAT VE ZARARDAN SONRA TOPLUMUN TEK ADAM REJİMİ VE SİSTEMİNE DUR DEMELİ”
Sevginar SALİ: Yeni bir iktidar seçme tereddüdü yaşayan seçmene ne söylemek istersiniz?
Cabbar DOĞAN: Hepimiz bu ülkede yaşıyoruz. Bu ülkeye zarar gelirse sadece sağcısı, solcusu, CHP'lisi, AKP'lisi değil, hepimiz zarar göreceğiz. Bunun artı ve eksileri bütün toplumu ilgilendiriyor. CHP ya da Millet İttifakı, daha önce bakanlık, başbakanlık yapmış, 25 yılını bürokrasinin her kademesinde görev almış Cumhurbaşkanı adayı veya bir ittifak grubu var. Geniş halk kitlelerini temsil eden bu insanların ülkemizi çok daha iyi yönetebileceklerini düşünüyoruz. Temel eksiğimiz bütün toplumu bu sürece katmak. Herkes hak, hukukuna sahip çıkmalı. Artık bu kadar tahribat ve zarardan sonra toplumun tek adam rejimi ve sistemine dur demeli. Daha demokrat, hukukun bütün mekanizmalarının işlediği bir Millet İttifakı geldi. Ekonomik kriz, kültürel ve sosyal erozyon, kadınlar üzerinde baskı, yarının kaygısını yaşayan gençler var. Toplumdaki gençlerin yüzde 70'i mevcut iktidardan umutsuz. En verimli zamanlarında gelecek hayalleri kurmak yerine umutsuzlar. Bu hükümete ve Millet İttifakına bir mesajdır. Millet İttifakının buna cevap verebileceğini düşünüyorum. Yeniden toplumu yapılandıracağına inanıyorum.
“İHTİYACIMIZ OLAN TOPLUMSAL KUCAKLAŞMAYI MİLLET İTTİFAKI TESİS EDECEK”
Sevginar SALİ: Cumhur İttifakının iktidarında sağlanamayan toplumsal kucaklaşmanın Millet İttifakı'nda sağlanabilineceğine inanıyor musunuz?
Cabbar DOĞAN: Evet inanıyorum. Özlediğimiz ve ihtiyacımız olan toplumsal kucaklaşmayı, kimsenin kendini dışlanmış ve öteki hissetmediği düzeni Millet İttifakı iktidarı bu ülkede tesis edecek.
“HÜKÜMETİN İŞİNE GELMEDİĞİ YERDE TERÖRİSTSİN, İŞİNE GELDİĞİ YERDE YASAL!”
Sevginar SALİ: Bugün CHP'desiniz ancak geçmişte HDP'de yöneticilik yaptınız. HDP'nin ittifaklarda ‘kaçınılması gereken bir parti' olarak görülmesini nasıl açıklıyorsunuz?
Cabbar DOĞAN: Bu, ikiyüzlülük. Türkiye Cumhuriyeti hukuk devleti. Mevcut anayasa bütün toplumu bağlıyor. Hukukun mekanizmasının nasıl işleyeceğini davranışlarımızla, günlük yaşantımızla içselleştirerek toplum veya kamu buna göre şekilleniyor. HDP de CHP, MHP, İYİ Partiler gibi Yüksek Seçim Kurumu'na, İçişler Bakanlığını kuruluş için dosyasını veriyor, onay alıyor. Seçilmişlerine mazbata veriliyor. Belli bir program sunuluyor. Anayasaya aykırı bir şey yok. Yıllarca siyaset yapıyorsun, hükümetin işine gelmediği yerde hain, teröristsin. Hükümetin işine geldiği yerde yasal bir parti. Zaten ülkenin en büyük sorunlarından biri de bu algı operasyonu. Yasalsa yasaldır. Suç varsa gereği yapılır. Toplum artık bunu yutmuyor.
“NE KADAR KÜRTLERİ TEMSİL EDİYORSA, O KADAR DA TÜRKLERİ TEMSİL EDİYOR”
Sevginar SALİ: Bugün gelinen noktada HDP, Kürtleri ne kadar temsil ediyor?
Cabbar DOĞAN: HDP'nin 90'lı yılların ortasında ilk çıkış noktası, Kürtleri temsil etmek, baskıları ortadan kaldırmak, köy yakmaları, işkenceleri ortadan kaldırmak için siyaseten legal olarak bir şey yapma çabasındaydı. Tutuklanmalar yaşandı. SHP Kontenjanından seçildiler. Sonra bağımsız grup oluşturdular. Kürtlerin inkâr edildiği ve yok sayıldığı bir süreçten HDP'nin Batı ve Ege kesimine kendini anlatması, bölgeye hapsolacağı, bir çözüm üretmeyeceği, daha sosyal demokrat kesimlerden iş birliği ortamı doğdu. Şu anda HDP'nin içinde karma bir yapı var. Merkezi düzeyde Türk kökenli insanların daha çok olduğu, demokrasi vurgusunu öne çıkarmaya çalışan, parti politikasını ülke geneline yaymaya çalışan, özellikle Ege'de, Batı'da, İç Anadolu'nun belli bölgelerinde eş başkanların birçoğu Türklerden oluşuyor. Ne kadar Kürtleri temsil ediyorsa, o kadar da Türkleri temsil ediyor. Eş başkanlık sisteminden tüm Türkiye'ye hitap edecek pozisyona geldi.
“VAR GÜCÜMÜZLE ÇALIŞACAĞIZ”
Sevginar SALİ: 14 Mayıs Genel Seçimleriyle ilgili mesajınız nedir?
Cabbar DOĞAN: 14 Mayıs Genel Seçimlerin ülkemize hayırlı olmasını diliyorum. Ülkemize barışın, hukukun egemen olduğu, demokratik Cumhuriyetin yeniden filizlendiği bir Türkiye hayaliyle Genel Başkanım Kemal Kılıçdaroğlu'nun Cumhurbaşkanım olmasını diliyorum. CHP listelerinden milletvekili adayı olan tüm isimleri de TBMM'de görmeyi umarak bu doğrultuda var gücümüzle çalışacağız.
Sevginar SALİ: Seçim tahmininiz nedir?
Cabbar DOĞAN: Genel Başkanım Kemal Kılıçdaroğlu'nun yüzde 52-3 oranında oyla Cumhurbaşkanı olarak seçileceğini düşünüyorum. Mecliste Millet İttifakı'nın çoğunluğu sağlayacağına da inancım tam.

YORUM YAP