İBB, yüzlerce yurttaşın itirazını görmedi

İBB, yüzlerce yurttaşın itirazını görmedi

20.02.2018 10:25:33

İBB Meclisine Cuma günü, Silivri Belediye Başkanlığı, İBB Meclis üyesi Hakkı Sağlam ve 1518 yurttaşın KİPTAŞ 3'e 12 kat inşaat hakkı verilmesine itiraz ettikleri dilekçeleri geldi. İtirazlar CHP'li Meclis üyelerinin tepkisine karşın AKP'li Meclis üyelerinin oylarıyla reddedildi.

Cumhuriyet Gazetesi, KİPTAŞ 3 projesi ile ilgili son gelişmeleri “Silivri'de rant ısrarı” başlığı altında aktardı. “İstanbul Büyükşehir Belediyesi yüzlerce yurttaşın itirazını görmedi” denilen haberde gelinen süreç şöyle anlatıldı: “İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) iştiraki KİPTAŞ, satın aldıktan sonra, yapılaşma iznini 12 kata çıkardığı Silivri'deki arazilerde yüzlerce yurttaşın itirazını reddetti. Karardan dönülmezse, 12 katlı binalar rüzgâr koridorlarını olumsuz etkileyecek. Bölge halkı ise rüzgâr koridorlarını kesmeyen, tarihi dokuya zarar vermeyen başka alanlarda konut yapımı istiyor. Arazinin doğusunda tarihi Anastasius Surları bulunuyor. Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar da dava açacaklarını, hukuki mücadeleyi sürdüreceklerini söyledi.”

6 KAT UYARISI...
Haberin devamı şu şekilde: “Silivri'de, 173 bin metrekarelik 2 kat imar izinle araziyi İBB'nin iştiraki KİPTAŞ satın alınca 12 kat inşaat izni verilmişti. İBB Planlama Müdürlüğü bile karara itiraz ederek belediyeyi “bölgede en fazla 6 kat” sınırı var diye uyarmıştı. Daha sonra KİPTAŞ, İBB'ye yaptığı itirazda, imar planlarında daire başına zorunlu otoparkların şirketi zarara uğratacağını belirterek, bazı plan notlarının iptalini istemişti. KİPTAŞ'ın istediği plan notu CHP'li Meclis üyelerinin “ret” oyuna karşın AKP'li Meclis üyelerinin oylarıyla İBB'de kabul edilmişti. İBB Meclisi'ne dün Silivri Belediye Başkanlığı, İBB Meclis üyesi Hakkı Sağlam ve 1518 yurttaşın imzaladıkları itiraz dilekçeleri geldi. Sağlam'ın ve yurttaşların itiraz dilekçelerinde yeni imar planlarının çarpık kentleşmeye yol açacağı belirtilerek bu yapılaşmanın önüne geçilmesi istendi. Dilekçelerde “2009'da tarla olan ve düşük yoğunluk 2 kat izni olan alanda, KİPTAŞ'a geçtikten sonra 12 kat inşaat hakkı verilmiştir. 12 katlık binaların yapılmasıyla rüzgâr koridorları açısından negatif etki olacaktır. Aynı zamanda alan Anastasius Surlarına da komşudur. Bu bağlamda tarihi dokuya da zarar vermeyen, rüzgâr koridorlarını kesmeyen başka alanlarda konut yapımı öngörülmelidir” denildi.

‘İLKELERE AYKIRI'
Silivri Belediyesi'nin itiraz dilekçesinde ise özetle “yapılaşmanın artmasının ana plan kararlarını bozucu nitelikte olduğu ve imar mevzuatına, şehircilik ilkelerine ve planlama tekniklerini aykırı olduğu” vurgulandı. Yapılan plan değişikliğiyle 2 katın 12 kata çıkarılmasıyla bölgede yapılacak 12 katlı binaların bölgenin siluetini olumsuz yönde etkileyeceğine dikkat çekildi. İtirazlar CHP'li Meclis üyelerinin tepkisine karşın AKP'li Meclis üyelerinin oylarıyla reddedildi.”

Haber Merkezi

YORUM YAP