Çetin Ateş

HANGİ KADINLAR ERKEN EMEKLİ OLUR?

Yani sürekli başkasının bakımına muhtaç çocuğu bulunan çalışan kadınlar için bir takvim yılına 90 gün ilave edilecektir. Normal çalışanlar için 360 gün kabul edilen bir takvim yılı bu gruba giren kadınlar için 360+90=450 gün olarak kabul edilmektedir.
Dolayısıyla yaşlılık aylığı bağlanması hususunda başvuruda bulunan kadın sigortalılardan başka birinin bakımına sürekli muhtaç derecede engelli çocuğu bulunanların, 1.10.2008 tarihinden sonraki çalışmalarının prim ödemeleri 1/4 oranında artırılır ve ayrıca bu orana tekabül eden gün sayısı kadarki sürede yaşından indirilir.
Engelli çocuğu bulunan bu kadınların bu erken emeklilik avantajından yararlanabilmesinin temel şartı, çocuğunun sürekli başkasının bakımına muhtaçlık durumunu sağlık kurulu raporuyla belgelemesi gerekir. Ağır engelli çocuğun ölümü halinde veya, sağlık durumunda iyileşme süreci olması sonucu, başkasının bakımına muhtaçlık kriterinin ortadan kalkması halinde, çalışan kadının hizmetlerine eklenen bu ek prim ve bu ek primin emeklilik yaşından indirilmesi hali, çocuğun ölüm tarihinden sonra veya, bakıma muhtaçlık durumunun ortadan kalkmasının belgelenmesinden sonra durdurulur.
SORU / CEVAP
31 ARALIK 2015 TARİHİNİ GEÇİRMEYİN
Çetin Bey, 14 yıldır bir şirkette aşçı olarak çalışmaktayım. Geçen ay emekliliğimi hesaplatmak için SGK'ya gittim 840 gün eksiğimi tamamlarsam emekli olabileceğimi söylediler. Memur 3 çocuğum olmasına rağmen 1 çocuk borçlanabileceğimi söyledi. Doğum borçlanmasını yapsam daha iyi olur mu?                                                                                           Sevgi Çapar                                                                                                             
Sevgi Hanım, ilk işe giriş tarihinizden sonra yaptığınız tüm doğumları, şayet doğumdan sonra boşluk varsa borçlanma yapabilirsiniz, memurun dediği gibi,  çocuklardan birini işe giriş tarihinizden sonra dünyaya getirmişseniz ve doğumdan sonrada çalışmamışsanız. 720 gün kadar borçlanma hakkınız var. Bence 31 aralık 2015 tarihine kadar hemen borçlanın ki gelecek borçlanma zammından etkilenmeyin borçlanmadan sonra geriye 120 gün eksiğiniz kalıyor bunu da çalışarak tamamlarsanız 4 ay sonra ekmeklilik başvurusu yapabilirsiniz.  

EVLİ DE OLSANIZ YETİM AYLIĞI ALIRSINIZ
Çetin Bey, Babamı geçen ay kaybettim evin tek çocuğuyum annemide geçen yıl kaybetmiştik,
Ben 23 yaşındayım evliyim aynı zamanda üniversitede okuyorum babamdan dolayı bana aylık bağlarlar mı evli olmam buna engel olur mu?
Savaş Tural
Savaş Bey, öncelikle başınız sağolsun. Durumunuzu şöyle özetlememe gerekirse,  Ölen anna babanın geride kalan çocuklarına ölüm aylığı bağlanabilmesinin bazı şartları vardır, yetim erkek çocuğuna ölüm aylığı bağlanabilmesi için, öğrencilik durumu yoksa 18 yaş ortaöğretimde eğitim görüyor ise, 20 yaş yükseköğretim tahsiline devam ediyor ise 25 yaş sınırı vardır.
Siz yükseköğretimde olduğunuzu belirtmişsiniz dolayısıyla 25 yaşınızı dolduruncaya kadar babanızdan dolayı yetim aylığı alabilirsiniz, evli olmanız buna engel teşkil etmez, ancak sigortalı bir işe girerseniz alamazsınız.       

TAMAMINI YATIRMANIZA GEREK YOK
Çetin Bey, yılbaşı gelmeden askerlik borçlanması yapayım istedim formu doldurdum müracaat ettim gelen borçlanma yazısında 540 günün tamamı hesap edilerek fiyatlandırılmış bana 280 gün yetiyor, hepsini yatırmazsam sorun olur mu?
Cenk Bozoğlu
Cenk Bey, 01.10.2008 den sonra kısmi askerlik borçlanması mümkün hale gelmiştir. Dolayısıyla 3.900 TL-4.000 TL gibi bir rakam yatırın, istediğiniz gün kadarı borçlanmış olursunuz.
Bu tereddütü yaşamamak için borçlanma talep formuna er veya erbaşlıkta geçen sürenin tamamı kutucuğu yerine 280 gün borçlanmak istediğinizi belirtseydiniz daha doğru olacaktı.

ASKARLİK BORÇLANMASIYLA SON 3,5 YILI DOLDURAMAZSINIZ
Çetin Bey, uzun yıllar Bağ-kur mükellefiyim muhasebeci arkadaşım SSK ya geçip son 3,5 yıl SSK' lı olmam halinde SSK dan hemen emekli olabileceğimi söylüyor,askerlik borçlanması yaparsam ödeyeceğim günlerimin 3,5 yıla faydası olur mu?
Cengiz Başoğlu

Cengiz Bey, son 3,5 yıldan başka prim eksiğiniz yoksa askerlik borçlanması yapmanıza gerek yok, çünkü yapacağınız askerlik borçlanmasından kazanacağınız hizmetler askerlik yaptığınız dönemlere sayılacağından son 3,5 yıl için bir katkı sağlamayacaktır, sonuç olarak son 3,5 yılı fiilen çalışarak doldurmaktan başka çareniz yoktur.

YORUM YAP