Ferhan Tezcan

Hakemlere Kırmızı Kart

1974 yılıydı Avusturya Lısesı sonrası Hazıran ayım boştaydı. Futbola ciddi bir merakım vardı. St.Georg'da (Lisenin resmi adı) okurken Matematık ve Almanca kıtaplarımın arka sayfalarında Alman ve Avusturya lig takımlarının kadroları yazardı. Hepsini de ezbere bilirdim.

Lisesde okurken Avrupa'ya ilk seyahatımı Avusturya'ya yapmıştım. Viyana'ya ilk gittiğimde Hernalser Gürtel'e uğramıştım. Orası meşhur Rapid'ın kulüp yeriydi. Sonra da Ernst Happel stadını zıyaret etmiştim. Bunlar futbollla ilgili ilk anılarımdı.
Hele hele bir otel lobısınde rastladığım Avusturya Milli takımının teknik dırektörü Leopold Stasny ile bayağı sobet etmiştim.
Yaşı bayağı ilerıydi.
Biz gene 1974'e dönelim. Dünya kupası Almanya'da yapılacaktı.
Almanlar 1970 dünya kupasında yarı fınalde Italya tarafından elenmışlerdi. Bu kez öyle kolay pabuç bırakacak gibi görunmüyorlardı. Kalede Maıer gibi bir dev. Savunmada Bert Vogts, Paul Breıtner, Franz Beckenbauer, orta sahada Overath, Netzer, gibi yıldızlar, hücumda Uli Hoeness, Grabowski, Gerd Müller, Hölzenbeın gibi oyuncular vardı.
Almanya ilk maçını Frankfurt'da bir Güney Amerika takımı olan Şili ile yapacaktı.
Şili'nin en büyük kozu Caszely idi.
FIFA maça gururumuz hakem Doğan Babacan'ı atadı. Yani dünya kupasını Doğan Babacan açaçaktı. Frankfurt'un Wald stadını 80 bine yakın insan doldurmuştu. Maç büyük bir heyecanla başladı. Tam 14'üncü dakıkaya gelinmişti ki, Şili'nın büyük starı Caszely Alman mıllı takımının atağını başlatan Berti Vogts'u orta sahanın göbeğinde adeta ''biçti''
Doğan Babacan sakın bir şekilde yerde yatan Vogts'un kalkmasını bir -iki dakıka bekledi. Vogts 'un ayağa kalkmasından sonra döndü Caszely'ye kırmızı kartı gösterdi. Stadda bir anda uğultu koptu. Kimse bu hareketi beklemıyordu. Babacan maçı gayet güzel yönetti.

KIMLER GELDI, KIMLER GEÇTI?

Türk futbolu 50'lı yıllarda Muvakkar Ekrem Talu ile tanışmıştı. Sonrakı yıllarda Ertuğrul Dlek,Özcan Oal, Hılmı Ok, Ahmet Çakar Cüneyt Çakır gibi isimler futbolumuza damga vurdular.
Ama Türk futbolu o isimleri mumla arıyor.
Neden?
Çünkü hakemler Türk futbolunun yükselişine ayak uyduramadılar. Pes ettiler eksik kaldılar. Koskoca Türkiye'den çıkan ''elit '' hakem sayısı bir. O da Halil Umut Meler. Başka yok. Alttan gelenlerde de böyle bir umut yok.
Geçtiğiz günlerde Ekan Özdamar'ın yönettiği Sivaspor - Galatasaray maçını izliyorum .Sivasspor bir karambolde bir gol atıyor. Hakem gol veriyor. Yan hakem santraya dönüyor. Beş-on sanıye sonra VAR hakemi Özgüç Türkalp apar-topar Özdamar'ı izleme yerine çağırıyor. Erkan Özdamar bir izliyor ,bir karar veremiyor. Birara dnüyor ve sonra tekrar ızlemeye gidiyor. Yani kararı gönlüne göre değil. Sonra ofsayt deniyor ,faul var diye bir iddia ortaya atılıyor.
Şu ana kadar ne Galatasaray'ın hocası Okan Buruk ne Sıvas 'ın hocası Rıza Çalımbay pozısyonun ne olduğu konusunda bir bilgi sahibi değiiler.
Bana göre maçın hakemide ne olduğu niye golü iptal ettiği konusunda bir bilgi sahibi değil.
Eski hakemlere bakıyorum . Onlarda bir karar verememişler.
Yani anlayacağınız hem de FIFA kokartı takan Erkan Özdamar ile Türk futbolu bir yere varacaksa ....
Yandım keten helva ....

Hoşcakalın

 

YORUM YAP