Hüseyin Kuru

Gündem...

Mİlletİn ve Devletin tercihi ile ‘Cumhurbaşkanlığı sistemi' ile kurulan kabine işbaşı yaptı ve yeni hükümet siste-minin ilk Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, gayrimenkul sektörüne umut oldu.
Neden derseniz, yaklaşık 10 yıldır Emlak Konut GYO Genel Müdürlüğü görevini yapan Murat Kurum'un, işin mutfağından geldiği için aşina olduğu sorunları hızla çözmesi bekleniyor.
2009 yılında Emlak konut GYO Genel Müdürlük görevine getirilen Kurum, şirketi 21.9 milyar liralık toplam varlıklarıyla Türkiye'nin en büyük gayrimenkul yatırım ortaklığına taşıyan isim.
Habertürk'ten Erdem Aktürk'ün haberine göre; Gayrimenkul sektöründe kampanyalar ve şehirleşme projeleriyle dikkatleri üzerine çeken eski Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum'un sektöre büyük bir ivme kazandıracağı planlanıyor.
Peki yeni Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'u bekleyen gündem maddeleri neler?

1-) Türkiye genelinde yaklaşık 15 milyon konutu ilgilendiren İmar Barışı sürecinde hızlı ilerleme,
2-) İmar Barışı'ndan sağlanan fonlarla, yoğunluk artırılmadan şehirleşme,
3-) Türkiye'de daha sağlıklı, planlı ve yaşanılabilir kentler meydana getirmek için kentsel dönüşüm projelerinin hızlandırmak,
4-) Proje geliştirmede uzun süren bürokratik süreçleri azaltılmak,
5-) Konut sektöründe biriken stokların eritilmesi konusunda adım atmak,
6-) Vatandaşlar için daha ulaşılabilir fiyatlarda konutlar üretmek,
7-) Mevzuata uygun alınan inşaat ruhsatı ile yapılan projelerin, imar planı iptalleri ile akamete uğramasının önüne geçmek,
8-) Sektörde iş yapan müteahhit sayısının iş yapım kapasitelerine göre sınıflandırmak ve sınırlandırmak,
9-) Yabancı yatırımcılara vatandaşlık şartı için konulan en az 1 milyon dolarlık gayrimenkul alım şartını 300 bin dolara indirmek,
10-) Tek bir KDV uygulamasına geçmek, alım satın vergilerindeki indirimlerin kalıcı hale getirmek.

Sektörden yükselen sesler, beklentiler ve düşünceler bu minvalde dillendiriliyor.

***
Milliyet Gazetesi'nden Duygu Erdoğan'ın haberine göre, ‘Sektörün içinden' bir isim olan Bakan Kurum, konut sektörünün sorunlarını yakından biliyor ve bugüne kadar oluşturulan yol haritalarında büyük emeği bulunuyor.
Tüm bunların yanında, sektörün kısa vadeli kriz dönemlerinde oluşturduğu çözümlerle, bu dönemleri konut geliştiricisi ve tüketici için fırsata dönüştüren Kurum, çevreye saygılı proje bilinciyle hareket ediyor.
Proje geliştiricilere göre; Kurum'un bakan olmasıyla birlikte gayrimenkul geliştiriciler ve sektörün temsilci örgütleri sorunlarına göre kısa ve orta vadede çözümler oluşturulmasını bekliyor.
İNDER başkanı Nazmi Durbakayım; Kentsel dönüşümün önündeki engeller ve kat mülkiyeti sorununun çözülmesini beklediklerini, dönüşümün ada bazlı teşvik edilmesi gerektiği dile getiriliyor.
Dövize bağlı olmayan yerli üretimin daha fazla kullanılması teşvikinin de bekleyen sorunlar arasında olduğunu, ayrıca yabancıya konut satışının ‘ihracat' sayılarak inşaat firmalarının bu kapsamdaki sistemden faydalanması gerektiği ifade ediliyor.

***
GYO Derneği Başkanı Feyzullah Yetgin ise ‘hızla artan müteahhit sayısına' dikkat çekerek “İrili ufaklı 400 bin olduğu tahmin ediliyor. Kanunda belirlenecek kriterlerle artık bu konuda yeni bir yapı belirlenmeli” dedi.
Sektörün hızlanması için hayata geçirilen dönemsel teşviklerin yerine, bu teşviklerin belirli düzenlemeler ile kalıcı hale getirilmesini beklediklerini belirten Yetgin, “Bürokrasi de azaltılmalı. Dönüşüm ise akıllı ve sürdürülebilir kentler açısından ele alınarak hızla yapılmalı. Bizim ülke olarak yürümemiz değil, koşmamız lazım” dedi.

***
Mesa Mesken YK Başkanı Erhan Boysanoğlu, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile KDV konusunda ilişkili diğer bakanlıkların, aciliyetle çözmelerini bekledikleri ‘KDV karmaşası'na dikkat çekti.
Boysanoğlu, “KDV, Türkiye'de en karmaşık iş. Yüzde 1, 8, 18 uygulanıyor. Kimi belediyelerin uygulamalarına göre bile yüzde kaç KDV olacağı farklılık gösteriyor. Hükümet bunun önüne geçmeye çalıştı ama yine de hem bizlerin, hem tüketicinin kafasını çok karıştırıyor. Buna artık tek bir KDV uygulayıp çözüm bulmalıyız. Dar gelirli için üretilen konutta yine yüzde 1 KDV kullanılabilir” diye konuştu.

***
KGY Derneği Başkanı Altan Elmas da, sektörün beklentilerini en iyi bilen ismin Bakan Murat Kurum olduğuna vurgu yaparken, Türkiye ekonomisine katkı sunan en önemli sektörlerden olan gayrimenkul için stratejik adımlar atılması gerektiğini kaydetti.
Elmas, “Sektörün sorunları var ama bunlara sorun değil geçici çözümler yerine, yeni bir yol haritasıyla, anlaşılır ve kalıcı bir sistem belirlemeliyiz. Konut geliştiricilerin, şehirlerin ve gelir grubuna göre insanların talepleri var. Sürdürülebilir bir büyüme için kısa, orta ve uzun vadeli olarak çözüm önerilerini hayata geçirmeliyiz” dedi.

***
Sektörün beklentileri bunlar... şimdi ise icraat zamanı.
Çok isabetli bir kararla bu işlerin başına gelen insanda, sektörde uzun yıllardır başarılı işler ve projelere imza atmış saygıdeğer bir isim olan Sayın Murat KURUM'a bizler de başarılar diliyoruz. Allah mahcup etmesin. İyi haftalar...

YORUM YAP