Ferhan Tezcan

Futbol federasyonu başkanı kim olacak?

Türk futbolunun yavaş yavaş ayağa kalkmaya başladığı günlerdi. 1965 yılının ortalarıydı. Futbol Federasyonu başkanı seçilecekti.
İlk kez Türkiye'de futbolun patronu seçimle başa geçecekti.
Büyük ilgi çeken seçim Ankara'da yapıldı.
Gençlerbirliği camiasından yetişmiş Orhan Şeref Apak futbolun ''dümenine '' geçti. O zamanlar Türkiye'de ikinci lig yoktu. Düşenler, çıkanlar karmakarışıktı. Apak, ilk iş şehirlere takımlarını kurdurmaya başladı. Bursaspor, Samsunspor, Eskişehirspor, Adanaspor, Trabzonspor, Antalyaspor, Kayserispor, Sivasspor hep o yıllarda kuruldular.

Anadolu futbola susamıştı. Türkiye'de Anadolu takımları bir çığ gibi büyümeye başladılar. İçlerinden kaliteli oyuncular çıktı. Bu futbol devrimini yerleştiren Orhan Şeref Apak 1970 yılında futbol Federasyonundan ayrıldı.
Sonra Hasan Polat seçildi. O da 1970-76 yılları arasında Türk futboluna büyük hizmetler verdi.1976 yılından sonra Türk Futbolu çalkalanmaya başladı. Gelen başkan 6 ayı geçmiyor istifa ediyordu. 4 sene içinde yani 1980 yılına kadar tam 8 başkan (İbrahim İskeçe 2 kez) atanıp sonrada bıraktılar. 1980 darbe yılıydı. Askerler başa gelmişti. Tabii ki seçtikleri de bir emekli paşa oldu. Yılmaz Tokatlı çok sevilen sayılan bir adamdı. 3.5 yıl hizmet etti. Başarılı işler de yaptı.1984 yılında görevi bıraktırdılar. Turgut Özal başbakan olmuştu.

Herhalde onun istediği biri başkan olacaktı.
Öyle de oldu.
Ailenin yakın dostu Kemal Ulusu futbolun başına geçti. Ama toplam 1 yılı bile geçmedi ömrü. Arkadan istikrar yine bozuldu. Tapu Kadastro genel müdürü Halim Çorbalı'da Futbol Federasyonunda görev yaptı.1989 yılına gelinmişti. Futbol Schumacher'leri, Derwall'leri, Didier, Six'leri, Abramczik'leri ülkeye taşıyordu. Batılı birine ihtiyaç vardı. UEFA'da üst düzey görev yapan Şenes Erzik Futbol Federasyonu başkanı oldu.

ERZİK HAVUZU KURUYOR
Türk futbolu Şenes Erzik ile yukarı tırmanmaya başladı. Medyada özel televizyonlar yeni kuruluyordu. Hepsi maç naklen yayınları yapmak istiyordu. Mesela Fenerbahçe'nin İstanbul'da oynayacağı lig maçını Show TV yayınlıyor, Anadolu'daki maçını ise Kanal 6, ATV, Star TV, Kanal D paylaşıyordu. Bazen de paylaşamıyordu. Büyük kavgalar, tartışmalar çıkıyordu. Şenes Erzik Avrupa gibi Türkiye'de havuz sistemini kurdu.
Havuzdan ilk para olan yıllık 40 milyon doları da alıp kulüplere dağıttı. Kulüpler toparlandı ama medya da yine kavga başladı.
ATV ile Show birbirine girmişti.1997 senesinde Erzik kavgalara dayanamayıp işi bıraktı. Kavga yüzünden Erzik'in ardından Özkan Olcay bir ay, Abdullah Kiğılı'da aynı süre kalıp Federasyonu terk ettiler. Kavgalar Futbol federasyonuna yeni bir ''ihale '' açtırmak için bitmiyordu.
Güçlü bir başkan lazımdı.
O da geldi.
Haluk Ulusoy.
Ulusoy geldikten sonra ''sükûnet'' sağlandı. 2002 dünya kupasında alınan Dünya 3.lüğü büyük başarıydı. Haluk Ulusoy yüzlerce kişiyi Güney Kore ve Japonya'ya taşıyarak orayı Türkiye'ye çevirmişti. 2004 'de yerini Levent Bıçakçı'ya bıraktı. Bıçakçı iyi bir hukukçuydu da 1 yıl 5 ay dayanıp gitti. Sonra yine Haluk Ulusoy geldi. Ulusoy 2008'de giderken Hasan Doğan ortaya çıktı.
Müthiş bir adamdı.
Kişilikliydi.
Ciddiydi.
Belki de Futbol Federasyonuna gelmiş en düzgün adamdı. Ama ömrü uzun olmadı. Bursa 'da vefat etti. Çok erken gitti. Toplam 4 y sonra yeni bir seçim oldu. Mahmut Özgener geldi. O 2 yıl 11 ay görev yaptı. 2011 'de göreve gelen Mehmet Ali Aydınlar huzursuz bir icraat geçirdi. Fenerbahçe ile büyük sıkıntılar yaşadı. 2012'ye gelindiğinde Beşiktaş başkanlığından ayrılan Yıldırım Demirören tam 2019 Şubat ayın kadar tam 7 sene kaldı.

BAŞKAN KİM OLACAK?
Şimdi önümüzdeki Mayıs ayında yeni bir Futbol Federasyonu başkanı seçilecek. Adaylar çok. Bunların başında Fikret Orman geliyor. Orman hem Beşiktaş hem ve Futbol Federasyonunu kolluyor.
Ama adı geçen bir başka Beşiktaşlı daha var.
O da Ahmet Nur Çebi.
Çebi Federasyona daha yakın. Nihat Özdemir adaylardan biri.
Ama Özdemir Fenerbahçe'nin adayı değil. İçlerinde en kuvvetli aday Göksel Gümüşdağ. Hükümet kanadında da güçlü olan Gümüşdağ'ın Futbol Federasyonu Başkanı olması kimseyi şaşırtmaz. Rıdvan Dilmen'inde Futbol Federasyonu başkanlığına talip olduğu biliniyor. Kendisi “kabul etmese de” adaylar arasında o da var.
Fenerbahçe'nin eski kaptanı Oğuz Çetin, Galatasaray'ın eski kaptanı Cüneyt Tanman da adı Futbol Federasyon başkanlığında gündemde olanlar arasında yer alıyor.
Evet, çok fazla zaman kalmadı.
Bakalım Futbol Federasyonu için kimin adı zirveye yerleşecek.

YORUM YAP