Ferhan Tezcan

Federasyona kim saldırdı?

1970'lı yıllardı. Fenerbahçe İstanbulspor'dan Cemil Turan'ı transfer etmek istiyordu. Fenerbahçe Başkanı Emin Cankurtaran'dı. Rahmetli Cankurtaran maddi durumu 'iyi' biriydi. Arada sık görüşmeler oldu. Sonra başka birileri araya girdi. Sonra 'ateş' edildi. Yani futbola  'silah' girmişti.

Cemil Fenerbahçe'ye transfer oldu ama o silah işi hiç unutulmadı ve yıllarca gündemi meşgul etti.

Yani futbol 1970'lerde silahla tanıştı.

Aradan bayağı bir zaman geçti.

Bu kez yine Fenerbahçe Trabzon deplasmanından dönerken otobüsü kurşunlandı. Futbolcular büyük tehlike atlattılar. Bu olay da uzun süre konuşuldu. Ama bir sonuç çıkmadı.

Yine bir süre sonra Fenerbahçeli Mehmet Topal'ın arabası kurşun yedi.

Artık Türk futbolu kurşunlarla bayağı bir tanıdık (!) olmuştu.

Peki, futbolda kurşun var mıydı?

Tabi ki. İtalya'da maçlar çok çekişmeli geçiyordu. Sicilya takımı Catania sahasında bir maç yapıyordu. Maç bitti. Olaylar çıktı. İki taraftar kurşunlanarak hayatını kaybetti.

İtalya ayağa kalktı. Hükümet işe karıştı ve önlemler alındı.

ÖZGÜRLÜK VE AKIL

Özgürlükten söz edebilmek için kişinin elinde birden çok seçenek olması gerekir.

Bu anlamda özgürlük insanın beğeni, inanç, düşünce ve davranış türlerini seçebilmesi gerekir.

Ama önce yaşam hakkı.

Yaşam herkesin doğal hakkıdır. Bu hakkı insanın elinden almak başka bir insana verilmez. Allah'a mahsustur. Yasalar bu hakkı kendisine tanımış olduğundan davranış biçimi kısıtlıdır.

Yani kimse kimseyi canı istedi diye öldürmeye kalkamaz veya yaşamını biçimleyemez. Bu hak yani ölüm hakkı Allah tarafından kurallandırılmıştır.

Akıl burada devreye girer ve insanoğlu bu şekilde aklını kullanarak hareket eder.

FUTBOL FEDERASYONU İŞİ

Futbol Federasyonuna tam 11 kurşun atıldı. Bunların 5'i isabet etti. Bu beş isabet yönetim kurulu odasına girdi. Yönetici Hamit Altıntop tam anlamıyla direkten döndü. Sonra polis devreye girdi ve iki kişi yakalandı.

İçişleri bakanı bu iki kişi için 'zil-zurna sarhoş' tabiri kullandı.

Olabilir. Ancak arayla Futbol Federasyonunun önünden geçeceksin. Sonra 11 el ateş edeceksin. Attıklarının 5'i yönetim kurulu camından içeri girecek ve öldürmeye teşebbüs olacak. Sonra da sarhoş diye yakalanacaklar.

Bunu kimse yemez. Başta İçişleri Bakanı ve poliste yemez.

Bunun arkasında korkutma ve ürkütme vardır. Hatta hatta can alma bile vardır. Bu kadar sistemli bir konunun iki sarhoş ile isimlendirilmesi bile pek akla yatkın gelmiyor.

Ancak konu derinleştirildikçe olay ortaya çıkacak ve arkasında kimlerin olduğu kamuoyuna sunulacaktır.

YORUM YAP