Ezgi Eğitim A.Ş.’ye sermaye artırımı

Ezgi Eğitim A.Ş.’ye sermaye artırımı

14.06.2017 11:35:31

Muhalefet Silivri Belediyesinin tek iştiraki Silkent A.Ş'den sonra Ezgi Eğitim A.Ş. adında farklı bir şirket kurmasına anlam veremediğini vurgulayarak sermaye artırımı talebine tepki gösterdi. “Amacı ve faaliyet konusu tamamen eğitim olan, arı, ticari faaliyetlerden etkilenmemiş bir şirket olmasını istediğimiz için ayrı bir şirket olarak Ezgi'yi kurduk” diyen Başkan Özcan Işıklar, teşebbüsün hayatını devam ettirebilmesi için yeterli gelir sağlayıncaya kadar geçen süre içinde nakit ihtiyaçlarını karşılayacaklarını belirtti.

Silivri Belediyesi Haziran ayı meclis toplantısı 2. Birleşiminin 1. Oturumunda, sermaye artırımı yoluyla Silivri Ezgi Eğitim Hizmetleri A.Ş.'nin sermayesine 1,5 milyon lira kaynak aktarma kararı aldı. Hissesinin tamamı Silivri Belediyesi'ne ait Silivri Ezgi Eğitim Hizmetleri A.Ş. sermaye artışı ile ilgili Plan ve Bütçe Komisyonu raporuna ilişkin gündem maddesi, mecliste uzun tartışmalara neden oldu. Komisyon tarafından yapılan görüşme sonucunda Silivri Ezgi Eğitim Hizmetleri A.Ş.'nin sermayesine artış yapılması hususu AK Parti Grubu'nun ret oyuna karşılık mevcudun oy çokluğu ile kabul edildi.

KUTLU, SERMAYE GİDERLERİNDEKİ ARTIŞA DİKKAT ÇEKTİ
AK Parti Grubu adına ret oyu verme gerekçelerini açıklayan AK Parti İlçe Başkanı İBB ve Silivri Belediyesi Meclis Üyesi Rıfat Kutlu, şöyle konuştu: “Malumunuz Silivri Belediyesi'nin bünyesinde SİLKENT A.Ş. adı altında zaten ticari firma noktasında faaliyetlerini devam ettiren bir şirket daha var. Bununla birlikte Ezgi Tic. A.Ş. kuruldu. Sermayesi 50 bin lira. Meclise gelen teklifle 50 bin liradan 1,5 milyona çıkması hususuyla alakalı. Silivri Belediyesinin mali raporlarına baktığımızda sermaye giderinde %284'lük bir artış durumu söz konusu. Hem matematik hem de muhasebe kurallarını alt üst eden bir rakam. Bu Silivri Belediyemizin bütçesinden kurmuş olduğumuz şirketlere sermaye gideri noktasında çok ciddi manada para pompalıyoruz anlamına gelir. %284'lük bir artışı tek başına SİLKENT A.Ş. sağladıysa Ezgi Tic. A.Ş. ile %400-500 gibi rakamları görebileceğimizi düşünüyorum. Bu vesile ile aynı hizmetin SİLKENT A.Ş. ile gerçekleştirilebileceğini, şirketin buna müsait olduğunu söylemek istiyorum. Bakanlığa başvuruda bulunuldu mu, nasıl bir onay çıkacak, konuyla ilgili bilgilendirilmek istiyoruz. Ezgi A.Ş.'nin yönetim kurulu başkanı kimdir, diğer yöneticileri kimdir, faaliyet alanı nedir bu konularla alakalı meclisi bilgilendirirseniz sevinirim Başkanım. Genel mahiyette Silivri Belediyesinin sermaye giderlerindeki artışın çok ciddi rakamlara çıkmasından mütevellit AK Parti Meclis Grubu olarak hayır oyu verdiğimizi kamuoyuna belirtmek istiyoruz.”

IŞIKLAR: SİLKENT MASRAFINI DAHİ KARŞILAYAMAZ HALE GELMİŞTİ
SİLKENT A.Ş.'nin mali yapısı bozulduğu için kontrollü bir şekilde devredildiğini söyleyen Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar, açıklamasında şu görüşlere yer verdi: “SİLKENT A.Ş. bildiğiniz gibi fırından başka işletmesi olmayan şirketimizdi. Silivri Belediyesi, Türk Ticaret Kanununda yapılan değişikliklerden sonra %100'üne hakim. Vergi ve sigorta ödemeleri nedeniyle fırınımızın faaliyetini durdurarak fırıncılara kiralama yoluyla devrettik. O zaman 30-40 bin nüfuslu Silivri'nin ekmek piyasasında 7-8 bin ekmek çıkarırsak fiyatları regule edebiliriz, maliyetine ekmek çıkarabiliriz diye düşünmüştük. Belediye sosyal hizmetlerde kar amacı gütmez. Kamu şirketleri kar etme amacıyla kurulmadığı için gerektiğinde sosyal amaçları da süspanse edebilmeyi göz önüne alarak kurulur. Süreç içerisinde nüfus artınca bizim ürettiğimiz ekmek fiyatı regule eden bir sayı olmaktan çıktı. 200-300 bin ekmek üretilen bir yerde 8 bin ekmek üreterek o fiyatları regule edemediğiniz gibi maliyetini de karşılayamaz duruma geliyorsunuz. Zor durumdaki vatandaşlarımız evine ekmek götürebilsin diye o fırını açık tutmak zorunda kaldık. Çabuk ulaşabilmeleri için o büfeleri düşük gelirli olan mahallelerde konuşlandırdık. Her gün ücretsiz ekmek dağıtımı yaptık. Fırıncılar ekmeği piyasanın %20 altında yine aynı büfelerde satmayı taahhüt etti, zor durumdaki vatandaşlara ücretsiz ekmek teminini de protokole bağladığınca anlaştık. Herhangi bir mağduriyet oluşmadı. Birikmiş olan sigorta ve vergi borcunu da tasfiye etmemiz gerekirdi çünkü orada 45 kişinin işine son vermiş olduk. Gelir olmadığı için hizmet sermaye ile yapılmak durumunda kalıyor.”

“EZGİ'NİN TEK FAALİYET KONUSU EĞİTİM”
Silivri Belediyesi TÜRAM Özel Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi -Tarım Teknolojileri Alanı olarak önümüzdeki eğitim ve öğretim yılına yetiştirilmeye çalışılan okul hakkında merak edilenlere de açıklık getiren Işıklar, “İzin aşamalarını geçtik, Allah kısmet ederse Eylül ayında öğrenci alarak derslere başlayacağız. Ezgi Eğitim Hizmetleri A.Ş. de SİLKENT A.Ş'nin %100 sahibi olduğu bir şirket. Yani Ezgi'nin sahibi SİLKENT. Dolayısıyla o da belediyenin. Amacı ve faaliyet konusu tamamen eğitim, başka hiçbir hesabı geliri gideri olmayan, arı, ticari faaliyetlerden etkilenmemiş bir şirket olmasını istediğimiz için ayrı bir şirket olarak Ezgi Eğitim Hizmetleri A.Ş.'yi kurduk. Yoksa bir faaliyet konusu ilave eder SİLKENT A.Ş.'nin içine kurardık. Borçtan harçtan etkilenmemesi gerekçesiyle başka bir şirket kurma yoluna gittik.

“MEB'DEN DESTEK ALANA KADAR OKULUN İHTİYAÇLARINI KARŞILAYACAĞIZ”
Eğitim görecek gençlerimiz burslu okuyacak, 1 lira ücret almamayı düşünüyoruz. Milli Eğitim Bakanlığının eğitim öğretim desteğinden ilk aydan yararlanamıyoruz. Bizim bu çarkı döndürebilmemiz için buraya bir para koymamız lazımdı. Bu para onun için. Şirketin şeffaf muhasebe verileriyle alakalı kamuoyuna düzenli olarak bilgi verilecek. Zaten bizim de arzu ettiğimiz saydam bir yönetim yapısı. 1,5 milyonu rezerv olarak tutacağız, ihtiyaç dahilinde kullanılacak. Devletin öğrenci adına yaptığı katkıyı almaya başladıktan sonra orada böyle bir ihtiyaca gerek kalmayacağını düşünüyoruz.” dedi.
Şirket yönetiminde Silivri Belediyesi CHP'li Meclis Üyeleri İbrahim Çeşmecioğlu ve Doruk Bulut, Silivri Önder Çiftçi Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Metin Oral ve Silivri Ziraat Odası Başkanı Metin Gürsu'nun görev aldığı bilgisi verildi.

Hazal BAŞARAN

YORUM YAP