Şahin Dirik

Esas heyecan şimdi başlıyor: Yerel Seçimler

Genel seçimler bitti ve bana sorarsanız sonuçlar öyle abartıldığı düzeyde şaşırtıcı değildi. Alıştığımız bir tabloydu şeklinde yorumumu yapıp konuyu şimdilik kapatıyorum. Ancak esas heyecan şimdi başlıyor. Bu heyecanın adı ne mi? Yerel seçimler. Yerel seçimler 2024 yılının Mart ayında yapılacak. Yani bir yıl bile değil, yalnızca 10 ay sonra önümüzde bir sandık daha olacak. Belediye başkan aday adaylığı müracaat sürecinin de 2023 Ekim ayı gibi başlayacağını hesaba katarsak bu maratonun başlangıcına yalnızca beş ay var.
Silivri'de her zaman esas heyecan yaratan seçimler, yerel seçimler olagelmiştir. Çünkü Silivri gibi küçük ilçelerde belediyeye kimin sahip olacağı konusu, partilerin ve çoğu partilinin hayat kalitesini doğrudan etkiler. Silivri gibi yerlerde her siyasetçi, belediyeyi alıp o imkânlara kendisinin ve çevresinin sahip olması hayaliyle nefes alır. Yerel seçim denince aklıma hep duygu dolu anlar gelir. Belediye meclis üyesi olup adının önüne bir “title” eklemek suretiyle prestij elde etmek isteyenler, listelere alınmayınca kızıp intikam için başka partilere çalışanlar, istifalar, isyanlar, bağırış çağırışlar, gazetecilere para yedirip rakipleri aleyhine kara propaganda yaptıran ahlaksızlar. İşte tüm bunlar Silivri'de yerel seçim dendiğinde yaşanan duygusal anlara, verilen duygusal kararlara dair gösterilebilecek örneklerdir.
Her genel seçimde olduğu gibi bu kez de Silivri halkının tercihi yine CHP ve adayı Kemal Kılıçdaroğlu'ndan yana oldu. Partinin temsil ettiği ideolojiye olan halk desteği ilçede apaçık görüldü ve yurt genelinin aksine Millet İttifakı'nın Cumhur İttifakı üzerinde kurduğu ezici oy farkı Silivri'de net bir şekilde hissedildi. Zaten tablo Silivri'de ittifak halinde girilen, iki ana bloktan oluşan tüm seçimlerde aşağı yukarı böyle oluyor. Yakın geçmişte bu kapsamda değerlendirebileceğimiz beş seçim süreci yaşadık. Ben de bunları sizler için tablo şeklinde derledim. Gelin bu tabloyu beraber inceleyelim.
Tabloya 2019 Silivri Belediyesi seçim sonuçlarını eklemedim. Çünkü her ne kadar muhalefet Silivri'de o seçimde de tek blok halinde hareket etmiş olsa da Silivri halkının Özcan Işıklar'a olan nefretinin muhalefetin oy oranı üzerinde istisnai bir düşüşe sebep olduğunu düşünüyorum.
Tablodaki sonuçlara göre muhalefetin Silivri'deki oy oranı ortalama 57,77'dir. Bunu ben kafamdan atmıyorum, matematiksel, istatistiksel verilerle konuşuyorum. Bu yüzdeyle Millet İttifakı'nın Silivri'den belediye başkanı çıkarması hiç zor olmasa gerek gibi görünüyor.
Peki, Silivri belediye başkan adayları kimler olacak? Cumhur İttifakı'nın adayı hiç şüphesiz yine MHP'li Volkan Yılmaz olacak. AK Parti yine aday çıkarmayıp Yılmaz'ı destekleyecek. Son genel seçim sonuçlarından da görüldüğü üzere BBP, Yeniden Refah ve HÜDA PAR gibi Cumhur İttifakı'nın küçük ortakları bile hep beraber aynı seçeneğe yüklenseler dahi Silivri'de ulaşıp ulaşabilecekleri maksimum oy %41,72. İyimser bir tahmin olacak ama bu oranın üzerine bir de Volkan Yılmaz'ın muhalefetten %7 civarı kişisel oy çekeceğini dahi hesaba katsak bu rakam belediyeyi almaya muhtemelen yine de yetmez. Ayrıca ben Volkan Yılmaz'ın normal şartlarda Silivri'de Recep Tayyip Erdoğan'ın tavan oy oranı olan %41'e ulaşabileceğini de düşünmüyorum. Zira AK Parti'nin, Yılmaz belediyeyi ilk aldığı andan itibaren ondan yana büyük beklentileri vardı ama hepsi ellerinde patladı. Şu an AK Parti tabanı Yılmaz'a karşı ilk seçimdeki kadar toleranslı ve konsolide bir yaklaşım içinde olmayacaktır. Bu şekilde baktığımızda Yılmaz'ın Silivri'ye veda etmesi çok uzun sürmeyebilir. Ancak bu tam anlamıyla bir veda olmayacaktır, zira kendisi zaten Silivri'de oturmuyor, ikameti burada ancak her gün başka bir ilçeden gidip geliyor.
Tabi bu bahsettiğim NORMAL şartlarda olacaklar. Peki, ANORMAL şartlar nelerdir ve bu anormal şartları kim yaratabilir? Tabi ki CHP! Ben muhalefetin adayının yine CHP'den çıkacağına, Silivri'nin İYİ Parti'ye falan bırakılmayacağına hemen, hemen emin gibiyim. CHP, geçen seçimde bana göre Silivri siyaset tarihinin en büyük hatasını yaparak Özcan Işıklar'ı bir kez daha aday gösterdi ve sonuçlarına hep birlikte katlandık. CHP'nin Silivri'de artık hata yapma lüksü kalmamıştır. CHP tüm hata yapma haklarını 2019'da en büyük hatayı yaparak tek seferde harcamıştır. Neyse ki gördüğüm kadarıyla bu hatanın geç de olsa farkına varılmış. Genel seçimlerde de milletvekili aday adayı olan Özcan Işıklar'ın en alt sıralardan dahi aday gösterilmemesi de bunun en büyük kanıtıdır.
Amaç Volkan Yılmaz'ı devirmekse bu iş Özcan Işıklar'la asla olmaz. Yine aynı şekilde 2019'da Işıklar'ın adaylaştırılmasını desteklemiş, halkın tepkisine kulak tıkamış, halka rağmen kendi menfaatleri için onun adaylaşmasını öyle ya da böyle istemiş herhangi bir isimle de olmaz. Burada CHP'nin yapması gereken tek şey, Özcan Işıklar isminden tamamıyla arınmış, onunla arasında herhangi bir bağ kalmamış, Volkan Yılmaz'a kayabilecek oyları minimalize edebilecek düzeyde CHP ve İYİ Parti teşkilatlarının ve Silivri halkının sevgisini arkasına almış, belediyecilik tecrübesine sahip birini aday olarak belirlemektir. Muhalefetin Silivri'deki maksimum oy potansiyeline ancak böyle ulaşılabilir ve belediye ancak böyle geri alınabilir. Şahsen benim aklıma bu özelliklere sahip tek bir isim geliyor : )

  1. Zeliha Zeliha

    Volkan yılmaz Silivri'de gelip ve gelebilecek en iyi belediye başkanı.sirf muhalefet olmak için Silivri feda edilmemeli.cumhur ittifakının desteklediği bir belediye ve çalışan bir belediyeci olarak Silivrinin geleceği için sonuna kadar volkan yılmaz.ciftcinin öğrencinin fakirin yanında ve çalışanının hakkını veriyor.ozcanin ödeyemediği belediye calisanlarinin maaşlarıni ikramiyelerine kadar volkan başkan ödedi.nankor olmasın Silivri halkı.

YORUM YAP