Çetin Ateş

EMEKLİ OLMAMAK İÇİN ELİNDEN GELENİ YAPANLAR VAR!

Aynen başlıktan da anlaşılacağı gibi herkes bir an önce emekli olabilmenin yollarını ararken, bazı vatandaşlarda nasıl emekli olamayayım diye adeta her yolu denemekte.

Emeklilik için 3 şart vardır;
1-Yaş şartı
2-Hizmet şartı
3-Ve yıl şartı
Kadınlar için 20 erkekler için 25 veya yaştan emeklilik için 15 yıl şartı genelde sağlanmış olur, burada genelde eksiklik olmaz. Eksiklik çoğunlukla hizmet sürelerinde veya yaş şartını yerine getirememe şeklinde ortaya çıkar. Hizmet eksikliklerini tamamlamanın çeşitli yolları vardır (askerlik borçlanması, yurtdışı borçlanması, doğum borçlanması vs.)
X Bey, emekli olmak istediğini beyan eder, emeklilik planlaması sonucu mevcut Bağkur hizmeti+ssk hizmeti yanında askerlik borçlanması yaparak 2500 günü anca bir araya denk getirmiştir, 3600 güne ulaşması için 1100 güne daha ihtiyacı vardır, yurtdışı borçlanmasına başvurmuş ancak borçlanma sürelerinde hata yaptığı için 1150 gün borçlanma hakkı varken 760 gün borçlanabileceğine dair borçlanma talebine cevap gelmiştir, hal böyle olunca bu yaştan sonra eksik sürelerini tamamlamak için çalışabileceği bir iş yeri aramaya koyulmuştur.
Bu durumda iken bir arkadaş tavsiyesi üzerine tanışmamız sonucu yurtdışı borçlanmasının yenilenmesi neticesinde daha önce 760 gün olarak borçlanabileceği süreler 1150 güne çıkmış emeklilik için önünde bir engel kalmamıştır. Ancaaaak;
Burada X Bey, galiba aldığı bilgileri yeterli görmeyip (işin aslı danışma ücreti ödememek) falan SGK da hemşerim var yardımcı olacak bana diyerek dosyasını alır ve gider aradan aylar geçer tekrar beni arar ve ne yapması gerektiğini sorar ben onu emekli oldu zannederken neler yaptığını sorduğumda anlattığı şeylerden anladım ki emekliliğini uzatmak için hatta emekli olmamak için yapılabilecek neler varsa yapmış olduğunu hayretle dinledim ve şimdi tekrar başa döndüğümüzü söyledim başka ne diyebilirdim ki, kimseye iradesi dışında zorla bir şey yaptırmak haddimize değil.
Bizim işimiz bize inanan güvenen insanları yönlendirmek….fazlası elimizden gelmez zaten..
EMEKLİLİK
HEM ÇOK KOLAY
HEM DE ÇOK ZOR
Doğru yapılmamış bir emeklilik planlanması, zaten karmaşık ve hassas bir sistemde tekrar tekrar başa dönmelere sebebiyet verir, Herkesin herşeyi bilmesinin imkanı olmadığı gibi her işin de bir erbabı vardır, Emeklilik sistemi her ne kadar aksak olsada, kişilere çalışma hayatı boyunca bulunduğu pozisyonlara göre türlü avantajlar sunar, önemli olan bu avantajları doğru yerde, doğru zamanda kullanabilmektir.

PARA YAŞLILIKTA LAZIMSA..
Belli bir yaştan sonra çalışmak mümkün olmadığına göre, iyi bir emekli aylığı en büyük güvencedir, her ayın sonu ATM ye gittiğinizde size sorgusuz sualsiz, faizsiz kefilsiz çekebileceğiniz emekli aylığınız sizin için belki de o güne kadar elde ettiğiniz en değerli para dır. Bu sebeple emeklilik planlamanızı iyi yapın..
Soru/Cevap
Çetin Bey, 14.10.1970 doğumluyu 01.07.1988 stajyer olarak başlangıcım var, sigorta başlangıç tarihi olarak kabul edilir mi ne zaman emekli olurum? Demet D.
Demet Hanım, staj başlangıç sürelerinin son dönemde hizmet başlangıç süresi olarak güncellenmesi kafaları karıştırdı, ancak maalesef bu süreler emeklilikte başlangıç olarak kabul edilmemektedir, stajdan sonra ne zaman normal çalışma başladıysanız o tarih sizin emeklilikte başlangıç olarak alınacak tarihtir. İlerde ne olur bu staj süresi başlangıç olarak kabul edilir mi bekleyelim görelim. Ancak şöyle bir durum var Staj başlangıcı olan bayanların tek olumlu yanı staj süresinden sonra doğumu varsa borçlanma hakkı var ancak burada da, doğum borçlanması normal işe giriş tarihinden başlayarak geriye doğru işleniyor.
Çetin Bey, ben bir işverenim, imalat üzerine çalışıyoruz. İki işçimin çalıştığı makinada sürekli sorun çıkıyor, son olayda hem makinam zarar gördü hem de ürettiğimiz mallardan ziddi anlamda zarara uğradım, bu işçileri çıkarmak istiyorum tazminat ödermiyim? Adı saklı
Sayın işveren, iş kanunuda işverenin ve işçinin birbirlerine karşı sorumluluk ve yükümlülüklerine yer verilmiştir, sizin çalıştırdığınız işçiye karşı nasıl görevlerinizi yerine getirmek yükümlülüğünüz varsa işçinin de verilen işi düzgün yapmak, makinaları özenle kullanmak, işini ciddiyetle yapmak, iş güvenliğine dikkat etmek, işyerinin güvenliğini tehlikeye atmaktan imtina ederek çalışma gibi yükümlülükleri vardır, Dolayısıyla, işçi işine özen göstermiyorsa, sık sık aynı sorunları yaratıyorsa, işi baştan savma yapıyorsa, tutanaklarla bunu belgeleyerek, verilen zararı bilirkişi nezaretinde raporla tespit ederek, verilen zarar işçinin bir aylık brüt ücretinden fazla ise iş akdini tek taraflı feshetme hakkınız var, bunun için, işçinin,
*işverene verdiği zarar için tutanak tutulur,
*Zararın tespiti bilirkişi raporuyla belirlenir ve belgelenir.
*işçinin savunması alınır
*işçi verdiği zararı tazminle yükümlüdür
*ayrıca işveren zararın tazmini ile ilgili dava da açabilir.

YORUM YAP