Denetleme komisyon raporu

Denetleme komisyon raporu

13.04.2016 11:00:28

Silivri Belediyesi Meclis Denetim Komisyonu 2015 Yılı Denetim Raporunu tamamladı. Nisan meclisinde okutulmadığı için AK Parti Denetim Komisyonu üyesi Mutlu Bozoğlu'nun tepki gösterdiği rapor belediyenin resmi internet sitesinde yayınlandı.
Silivri Belediyesinin 1 Ocak 2015 ile 31 Aralık 2015 tarihleri arasında gelir ve giderlerinin denetlenmesi 03/07/2005 tarihinde T.B.M.M.'de kabul edilen 5393 sayılı Belediye Kanunu 13.07.2005 tarihli Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren yasaya dayanmakta. Kanunun “Denetim Komisyonu” başlıklı 26. Maddesinde; “İl ve İlçe Belediyeleri ile Nüfusu 10.000'in üzerindeki Belediyelerde, Belediye Meclisi her Ocak ayı toplantısında Belediyenin bir önceki yıl Gelir ve Giderleri ile bunlara ilişkin hesap kayıt ve işlemlerin denetimi için kendi üyeleri arasında gizli oyla ve üye sayısı üçten az beşten çok olmamak üzere bir Denetim Komisyonu oluşturur” denmekte.
Komisyon, her siyasî parti grubunun ve bağımsız üyelerin meclisteki üye sayısının meclis üye tam sayısına oranlanması suretiyle oluşur ve belediye başkanı tarafından belediye binası içinde belirlenen yerde çalışır, çalışmalarında kamu personelinden ve gerektiğinde diğer uzman kişilerden yararlanabilir.
Denetim komisyonu raporu ayrıca meclis gündemine alınıp kabulü veya reddi konusunda mecliste bir oylama yapılmaz.
Anılan kanun hükümleri uyarınca Silivri Belediye Meclisince 04/01/2016 tarihinde yapılan seçim sonucunda Zafer Bıyıklı, Saadet Gencoğlu, Figen Yıldız, Harun Tüfekçi, Mutlu Bozoğlu'dan oluşan Denetim Komisyonu kurulması kararlaştırıldı ve 17/01/2016 tarihinde ilk toplantısını yaptı ve aldığı kararla; Denetim Komisyonu Başkanlığına Zafer Bıyıklı getirilmiş olup, ayrıca Silivri Belediyesi Mali Hizmetler Müdürü Emre Sarısaltıkoğlu'ndan Belediye Meclisi Çalışma Yönetmeliğinin 23. maddesi(a)fıkrası gereği yararlanılması uygun görüldü.
Denetim Komisyonu'nun, imar planı değişiklikleri ile personel alımları ve personel atamaları konusunda denetim yetkisi bulunmamaktadır. Denetim Komisyonunun görev ve yetkisi belediyeyle sınırlı olup, belediyelerin bağlı idareleri (ASKİ, İSKİ, EGO, GASKİ, KOSKİ, gibi) bu denetimin kapsamına girmez.
Belediyelerin kurdukları veya ortak oldukları şirketler, meclis denetim komisyonunun görev ve yetki alanı dışındadır. Denetim Komisyonu, belgeler üzerinde silinti, kazıntı ve düzeltme yapamaz veya yazı yazamaz.
Denetim komisyonu, denetim görevini yaparken ve bilgi ve belge isterken belediye ve bağlı idare hizmetlerinin görülmesini aksatacak tutum ve davranışlardan kaçınması gerekir.
Komisyon belediye birimleri ve bağlı kuruluşlarından her türlü bilgi ve belgeyi isteyebilir. Bu istekler gecikmeksizin yerine getirilir. Ancak, belediye ve bağlı kuruluşlarından istenilen bilgi ve belgelerin, belediyenin bir önceki yıl gelir ve giderleri ile bunlara ilişkin hesap kayıt ve işlemleriyle ilgili olması gerekir. Denetim komisyonunun denetim yetkisi belediyenin mali işlemleri üzerindedir. Raporun sonuç bölümünde denetim konularına ilişkin genel bir değerlendirme yapılabilir, eleştiri ve öneriler getirilebilir, varsa tespit edilen kamu zararlarının tahsil edilmesi gerektiği belirtilebilir.
Komisyon ilk toplantısına 17/01/2015 günü başlayarak 08-09-10-11-16-17-18-23-24-25-26 Şubat, 01-02-03-04-09-10-15-29-30 Mart 2016 günlerinde toplam 21 oturumda gerçekleştirdi.

GELİRLER
Komisyonun Silivri Belediye Başkanlığı'na ait gelirler ile bunlara ilişkin hesap kayıt ve işlemlerinin denetimi sonucunda tespit edilen hususlar şöyle:
2015 yılı Gelir Bütçesi özetlendiğinde 160.800.000,00 TL gelir tahmininde bulunulmuş olup; 2014 yılından 28.686.412,39 TL tahakkuk devri ile 2015 yılında yapılan 117.411.938,08 TL tahakkuk ile 1.278.963,73 TL tahakkuktan terkinden sonra, 2015 yılı toplam gelir tahakkuku 144.819.386,74 TL olarak gerçekleşmiştir. Bu tahakkuktan 2015 yılı içerisinde 110.162.231,99 TL Tahsil edilmiş olup, 2016 yılına 34.657.154,75 TL tahakkuk devretmiştir.

GİDERLER
Komisyonumuzun Silivri Belediye Başkanlığına ait Giderler ile bunlara ilişkin hesap kayıt ve işlemlerinin denetimi sonucunda tespit edilen hususlar aşağıda gösterilmiştir:

GİDER BÜTÇESİ VE GERÇEKLEŞMESİ:
SONUÇ
a. TESPİTLER
2015 Yılına ait 4095 adet ödeme evrakı aylar itibariyle tek tek komisyonumuzca incelenmiştir. Komisyon çalışması sırasında çeşitli ödeme belgeleri ile ilgili olarak Harcama Yetkililerinin bilgisine başvurarak bilgilendirilmeye ihtiyaç duyulan konularda komisyonumuz bilgilendirilmiştir. Kurumun Muhasebe kayıtlarına alınması gereken tüm mali verilerin günü gününe kaydının yapıldığı, Mahalli İdareler harcama belgeleri Yönetmeliğe uygun belgelerin düzenlendiği tespit edilmiştir. Damga vergisi, gelir vergisi ve karar pulu kesintilerinin yasalara uygun şekilde yapıldığı ve ilgili vergi dairelerine beyan edildiği, SGK ve Vergi Dairesine beyannamelerin düzenli olarak verildiği tespit edilmiştir.
Kamu kurum ve kuruluşlarına yapılan yapılandırmanın devam ettiği tespit edilmiştir.
Tek tek ihale dosyaları incelenmiş olup; usule uygun olduğu tespit edilmiştir.
Kira gelirlerinin 2014 yılına göre artış gösterdiği tespit edilmiştir.
Ödeme emri belgeleri incelendiğinde, Mahalli İdareler Harcama Belgeleri Yönetmeliğine riayet edildiği, ödeme emri belgelerinin ve eklerinin usulüne uygun olarak tutulup düzenlendiği görülmüştür.

b. ÖNERİ-DİLEK VE TEMENNİLER
Belediyemiz vadesi geçmiş olan daha etkin yöntemler ile alacak takibi yapılması ve bu konuda kurumumuzun kullanabileceği tüm yasal yolların kullanılması gerekmektedir. Belediyemizin daha rahat maddi çizgide olması amacıyla etkin tahsilat yöntemlerinin uygulanmasına dair iradenin kararlılıkla ortaya konulması, yapılacak alımlarda teknik özelliklerin birim bazlı ve daha açıklayıcı formlarla hazırlanması,
Vergi ve diğer gelir kalemlerinde tahsilat tahakkuk oranının düşük olduğu, bu oranın arttırılması için mükelleflere ve borçlulara tebliğlerin zamanında yapılması,
22/d alımlarında yeterli katılım sağlanamadığından ilanın ve duyurunun İnternet ortamında, e-belediye sistemiyle yapılması,
Doğrudan temin yolu ile yapılan mal ve hizmet alımlarında rekabeti arttırıcı ortam oluşması için üç fiyat teklifinden daha fazla teklifin alınmasına itina gösterilmesi ve yaptırılan işlere farklı firmaların girmesine de olanak sağlanması,
Mal ve hizmet alımlarında tekliflerin bölgede kayıtlı Silivri Birleşik Esnaf Sanatkârlar Odası ile Silivri Şoförler ve Otomobilciler Odası bilgilerinden yararlanarak yapılması,
Bütçe kaynaklarının etkili ekonomik ve verimli kullanılması belediyemiz maddi imkanları göz önünde bulundurularak tasarrufa yönelerek cari giderlerin azaltılması,
Yapılacak alım ve yapım işlerinin Destek Hizmetleri Müdürlüğü aracılığı ile ihale yapılması,
Yapım işleri ihalelerinde dosyalarına yapım işinin uygulandığına dair fotoğraf konulması,
Para cezalarındaki caydırıcılık amacı da dikkate alınarak, para cezalarının ilgili mali yılı içinde tahsili cihetine gidilmesi, bunun mümkün olmaması halinde ise tahsili için gerekli işlemlerin yapılması,
Belediyeye bağlı iktisadi işletmelerin daha verimli kullanılabilmesi için gerekli özenin gösterilmesi,
Belediyemizin envanterinde kayıtlı amortisman ömrünü yitirmiş ekonomik açıdan masraflı araçların yenilenmesi,
Personel ile ilgili işlemlerde ve düzenlenecek evraklarda ilgili Kanun ve Yönetmeliklere riayet edilmesi, hesap verilebilirliğe dikkat edilmesi, kamu zararına yol açılmamasına;
İdari para cezaları ve yargı kararları neticesinde ödenecek ceza ve tazminatlarda, personel hata-ihmal ve kusurundan kaynaklanan durum varsa ilgililerden tahsili yoluna gidilmesi Komisyonumuzun ortak önerisidir.
5393 sayılı Belediye Kanunu'nun 25.maddesi gereğince Silivri Belediye Meclisi'nce oluşturulan komisyonumuz, 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu'nun amacına yönelik olarak, Belediye kaynaklarının kullanılmasında hesap verilebilirliği ve mali saydamlığı sağlamak amacıyla tespit edilen denetim sonuçları yukarıda bölümlerinde değerlendirilmiştir.”
Haber MERKEZİ

YORUM YAP