Ferhan Tezcan

Dekoderler çöpe

1999 yılıydı. Mehmet Emin Karamehmet'in Show TV'yi satın almasından günler geçmişti. Cem Uzan'ın sahibi olduğu TELEON Şirketi yayın haklarına bir yıl önce sahip olmuştu ama yürütemiyordu. Ya kulüplerin parasını ödemiyor ya da görüntü haklarını biçimsiz ve şekli-şemalı olmadan yönetiyordu.

Biz o zaman 1996 yılında transfer olduğumuz Show TV'de patronumuz Erol Aksoy ile dengeli bir çalışma içindeydik. Erol Bey sert bir adamdı. Ama başta Şansal Büyük ve ben bu sertliğe pek prim vermezdik. O yüzden bize karışmazdı. Bu arada haberlerin başında da Reha Muhtar vardı. Muhtar da tam bir fenomendi.

Ocak ayıydı. Karamehmet Show TV'yi Erol Aksoy'dan aldıktan sonra yayın işlerini de elinde buldu. O ara DİGİTÜRK falan yok. Hemen Ankara'da ''karasal'' lisanslı Işık TV'yi buldular ve satın aldılar. İlk yayınlar bu kanal üzerinden yapılacaktı.

Karamehmet o günlerde Şansal Büyüka'yı arıyor ve soruyor: ''Şansal bey bu işin altından kalkabilir miyiz? ''

Büyüka'nın yanıtı kısa ve net : ''Hiç merak etmeyin. ''

Gerçekten de üç gün sonra yayına çıktık. Yayınlarımız çok hareketliydi ve basitlik yoktu. Ardından sezon bitti. Ben de dinlenmek için Fethiye'ye tatile gittim.

Tatilde İstanbul'dan bir telefon geldi. Arayan Show TV Genel Müdürü Murat Saygı idi. Hatırımı sordu ve ekledi ''Mehmet Emin Karamehmet ve Şansal Bey seni LIG TV Genel Müdürü yaptılar gelirsen iyi olur. ''

ŞİMDİ NE OLACAK?

Lig TV 36 programla kuruldu. Büyük emekler harcandı. Ve ben 2005'de Lig TV'den ayrılıp Digitürk Başdanışmanı oldum. İki yıl sonra da sokağa çıktım.

Digiturk Mehmet Emin Karamehmet'ten sonra bir süre ''kayyum'' ile yönetildi. Sonra da Katarlılara satıldı. Katar sevdiğimiz kardeş bir ülke. Ama futboldan anlamadıkları ve Türkiye'yi pek tanımadıkları sonradan anlaşıldı. Futboldan anlasalar Fransa'da Lille şampiyon olmazdı. Türkiye'yi tanısalar dekoder sayısı bu kadar düşmezdi.

Pandemi ile beraber onlar da zora girdiler ve bir yere kadar geldiler. Ama artık iş yürümüyor. Kulüpler sıkıntı içinde.

Başkan Nihat Özdemir sonunda işe noktayı koydu ve 31 Ocak'ta ihale açılması kararlaştırıldı.

Bu konuda Kulüpler Birliğinden dört, TFF'den dört ve genel sekreter Kadir Kardaş ile birlikte çalışıyorlar. Özdemir'in açıklamasına göre artık dekoderler çöpe atılacak. Bir yayıncı değil birkaç yayıncı olacak. Web yayınları ve internette ağırlık kazanacak.

Bahis yayınları ''legal'' bir şekle girecek. Süper Lig'in yanında 1.Lig içinde ayrı bir yayıncı olacak. Dekoderler çöpe gidince başka bir teknik ortaya çıkacak. Kulüpler 8'er 8'er torbaya girecekler. Anadolu kulüpleri ve Fenerbahçe, Beşiktaş, Galatasaray ve Trabzonspor ayrı tutulacaklar. Puanlama sistemi değişecek.

 

Anlayacağınız 31 Ocak'ta yayıncılarınız değişecek. Araya sürpriz isimler girebilir. Bu konu herkese ve Türk futboluna hayırlı olsun.

YORUM YAP