Değirmenci: İhaneti onlar yaptılar

Değirmenci: İhaneti onlar yaptılar

29.07.2019 10:00:15

31 Mart seçim süreci ile ilgili CHP'ye seçim kaybettirdiği iddialarına yanıt veren Selami Değirmenci, ihanet edenin kendisi olmadığını savundu ve gerekçelerini anlattı.

31 Mart'tan sonra sessizliğe bürünen Selami Değirmenci, adaylık ve seçim sürecini Hürhaber'e değerlendirdi.

“ÖZCAN BEY DIŞINDA KİM ADAY OLSA KAZANIRMIŞ”
Sevginar SALİ: 31 Mart Yerel Seçim sonuçlarını Silivri açısından nasıl değerlendiriyorsunuz?
Selami DEĞİRMENCİ: Halk aslında mutlak surette Belediye yönetiminin değişeceğinin işaretini vermişti. CHP Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu haricinde, herkes mevcut adayla seçimin kazanılamayacağını biliyor ve söylüyordu. Bu nedenle farklı aday adayları çıktı. Çalışmalar yapıldı. Seçim sonrası gördüğümüz manzara şuydu; sadece mevcut aday adayları değil, CHP'den herhangi bir üye Silivri'de Belediye Başkanlığına aday olsaymış seçimi kazanırmış. O kadar net söylüyorum. Özcan bey dışında beş aday adayıydık, ama onların dışında kim olursa olsun kazanacak durumdaymış.

“KAYBEDEN AÇISINDAN ŞAŞIRTICI BİR SONUÇ DEĞİL”
Mevcut Belediye yönetimine olan tepki sonuçta karşıdaki ittifakın adayını da toparladı, böyle de bir sonuç çıktı. Kaybeden açısından şaşırtıcı bir sonuç değildi.

“KAZANMAK İÇİN GİRDİK”
Biz de tabi ki seçime kazanmak için girmiştik. İttifakların iki yerde toplanmış olması sonuçta vatandaşın kararını etkiledi. Her ne kadar bizim mitinglerimiz ve toplantılarımız geniş katılımlı, çok büyük destek görüntüsü altında olsa da oy'a yansımadı.

“BANA OY VEREN İNSANLAR, IŞIKLAR'A OY VERMEYECEKTİ”
Sevginar SALİ: CHP'ye seçim kaybettirdiğinizi düşünüyor musunuz?
Selami DEĞİRMENCİ: Kesinlikle böyle düşünmüyorum. Oy sonuçları çok net bir şekilde zaten gösterdi. Özcan Işıklar ve Ekrem İmamoğlu arasında 16 bin oy farkı var. Ben 6 bin 700 oy aldım. Özcan Işıklar'a verilmemiş 10 bin oy var. Sonuçta ben girmesem de, bana oy veren insanlar zaten Işıklar'a oy vermeyecekti. Hatırlarsanız seçim sonunda Işıklar'ın, “Bana seçimi kaybettiren Selami Değirmenci değil, içimizdeki arkadaşlar” şeklinde demeci vardı…

“IŞIKLAR BİR KONUDA HAKLI OLABİLİR”
Son Örgüt Toplantısında olayı yine bana bağlanmış. Belki şu konuda haklı olabilir; ben aday olmasaydım onun ayıpları, yolsuzluklarıyla ilgili kamuoyu bu kadar net bilgilenmeyecekti. Sadece söylentiden ibaret kalacaktı. Biz net bir şekilde gerçekleri ortaya koyduk. Yapılan suçlamaların hiçbir tanesine cevap veremedi.

“KİRLİ İLİŞKİLER, SİLİVRİ'YE BU ACI SONU YAŞATTI”
Sevginar SALİ: Seçim sürecinde öne sürdüğünüz söylemler hakkında yargıya intikal eden herhangi bir konu var mı?
Selami DEĞİRMENCİ: Yok, çünkü tamamı gerçekti. Söylediğimiz her sözün arkasındaydık. Belgesi olmadan söylenmiş hiç bir şey yok. İçişleri Bakanı çıkıyor, “Belediye Başkanı 3 yılda 500 gün yurt dışında kalmış” diyor. Belgesi, İç İşleri Bakanının söyledikleri.
Genel Merkeze aday adaylığı için müracaat ettiğimizde bize “İftira atıyorsunuz, bu kadar yırt dışına çıkmış olamaz. Belge getirin” dediler. Normal vatandaş Emniyet'ten belge alıp Genel Başkanlığa verebilir mi? Ama aldık. Emniyet imzalı belgeyi de kendilerine verdik. Özcan beyin 5 yılda kaç kere yurt dışına gittiğini gösteren belgeler Genel Başkanlıkta. 19 Kişilik MYK'da Genel Başkan hariç 18 kişi oy birliğiyle iki defa Özcan beyin adaylığını reddetti. Bir kere de Parti Meclisi reddetti. Özcan Bey, bu seçimlerde Türkiye'de Genel Başkanın atama yetkisi alarak atadığı tek Belediye Başkanı adayıdır. Kirli ilişkiler, Silivri'ye bu acı sonu yaşattı.

“SEÇİMİ KAYBETTİREN BEN DEĞİL, KILIÇDAROĞLU VE GÖÇENGİL'DİR”
Silivri'ye seçim kaybettiren ben değilim. Başta Sayın Genel Başkan, sonra Silivri İlçe Başkanı Suna Göçengil, çünkü aday adaylarından tek Işıklar'la birlikte çalıştı. Bir tek onu empoze etmeye uğraştı. Onu aldı yanına İl'e, Genel Merkez'e gitti.

“İHRAÇ EDİLMESİ GEREKENLER GÖÇENGİL VE IŞIKLAR'DIR”
Şimdi duyuyorum disiplin ve ihraç süreçleri işletilmiş… Eğer birileri ihraç edilecekse bu partiden, (ki duyuyorum bazılarını ihraç etmeye kalkıyorlar, hatta parti üyesi olmayanlara bile ihraç için yazı göndermişler) Suna Göçengil edilmeli. Böyle bir sonuçtan sonra hiç ortaya çıkmaması gereken insan; Özcan Işıklar edilmeli. Ama buna rağmen hala kongre hazırlıkları yapıyor, siyasette devam edebilme hazırlığında ki bundan sonra asla olamayacak olan kişidir.

“PARTİNİN BÜTÜN ÜST ORGANLARI IŞIKLAR'IN ADAYLIĞINA ÇOK NET TAVIR KOYDU”
Sevginar SALİ: Son seçimde DSP'den adaylığınızla ilgili herhangi bir pişmanlık yaşıyor musunuz?
Selami DEĞİRMENCİ: Hiç yaşamıyorum. Ona mecbur bırakıldık. Hemen dönelim geriye. 2009 yılında MYK'dan kararım çıkmışken, başka kirli ilişkilerle 3-4 saat sonra bizim adaylığımız geri çekilerek Özcan Işıklar aday yapıldı.
2014 Yılında Özcan beyle karşılıklı yarıştık. İkimiz de 9'ar kişilik liste çıkardık. Bizim listemiz kazandı. 9-0'la kazandık. Ona rağmen aday yapılmadık. Bizim eksiğimiz, ayıbımız, yöneltilen eleştiri yokken yine aday yapılmadık.
Bu defa da MYK'ya rağmen, Parti Meclisi'ne rağmen, hatta çok net bir şekilde İl Başkanının istifa tehdidine rağmen Özcan bey aday gösterildi. Biliyorsunuz İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, üç belediyeye yönelik ‘Bunlar atanırsa ben istifa ederim diye' çok net tavır koydu. Bunlardan bir tanesi Silivri'ydi. Silivri adayı olarak Işıklar atanınca İl Başkanı istifasını verdi, sonra da geri aldı. Partinin bütün üst organları, olmaması gerektiği konusunda çok net tavır koydu. Hiç birinin hakkının yiyemem, hepsi ellerinden geldiğince Özcan Işıklar'ın aday olmaması konusunda tavır koydular. Tavır, Işıklar olmazken Değirmenci olsun diye değildi. “Bununla girersek kesin kaybederiz” dediler. Bunu hepsi biliyordu. Ellerindeki bilgi ve belgeler bunu gösteriyordu. Sadece Genel Başkan, Muharrem İnce'nin çok ağır tehditleri sonucunda bu kararı vermek durumunda kaldı. Sonuçta, Işıklar'ın adaylığı Muharrem İnce'nin de siyasi hayatına mal oldu diyebilirim.

“CHP İLKELERİNE İNANMIŞ, O UĞURDA HAYATINI ADAMIŞ İNSANLARIZ”
Sevginar SALİ: “CHP'liyim” diyebiliyor musunuz?
Selami DEĞİRMENCİ: Biz tabi ki CHP ilkelerine inanmış, o uğurda hayatını adamış insanlarız. CHP, Silivri'de iki kez barajın altında kalmışken CHP'ye seçim kazandırmış kişiyim. CHP'nin oyu Türkiye'de 1994'te yüzde 4.5'ken, 1998'de 8.5'ken, biz burada bu partiye seçim kazandırdık. Ne Genç Parti'den aday olduğumuzda, ne DSP'den aday olduğumuzda ilkelere aykırı hareket etmek söz konusu değil, bu kadar yolsuzluğa bulaşmış, hiç hizmet etmeyen, belediyenin kaynaklarını kötü kullanan bir insanda ısrar edilmesine bir tepki konması gerektiriyordu.

“KILIÇDAROĞLU, HAK, HUKUK VE ADALETİ İSTİYOR AMA KENDİSİ BİLMİYOR”
Bugün sayın Kılıçdaroğlu, Belediye Başkanlarına yaptığı konuşmada, “Hak, hukuk, adalet isteğimizi Mısır'daki sağır sultana bile duyurduk” diyor. Bir tek kendisi duymadı. Hak, hukuk ve adaleti kendisi bilmiyor. Eğer bunlardan yanaysa böyle bir karar vermemesi gerekiyordu. Türkiye'de atama yetkisiyle atanmış tek belediye başkanı adayı Işıklar'dır. Onu atarken de, kaybedeceğini biliyordu. Son söylediği söz: “Evet, biliyorum, ama Muharrem'i de bu kararla bitireceğim.”
Silivri'ye seçimi kaybettiren Selami Değirmenci ya da arkadaşları değil, Kılıçdaroğlu'nun bu davranışıydı.

“BELEDİYE KAYNAKLARININ KUMARHANELERDE YENMESİNE TAVIR KOYDUM”
Sevginar SALİ: “CHP'ye ihanet etti” suçlamalarına ne diyorsunuz peki?
Selami DEĞİRMENCİ: Ben hiçbir dönemde CHP ve ilkelerine asla ihanet etmedim. Nasıl bir Belediye Başkanlığı yaptığımı herkes biliyor. Bunca haksızlığa ve hukuksuzluğa rağmen, Silivri Belediyesinin soyulmasına, Belediye kaynaklarının Bulgaristan ve Yunanistan kumarhanelerinde yenmesine tavır koydum. İnsanlara bunu açıkladım ve gösterdim. Hiç kimse “Hayır, sen yalan söylüyorsun” diyemedi, sadece “Olsun, o bizim arkadaşımız. Sen çıkma, ona seçim kaybettirme” dediler. Biliyoruz, burada çok büyük yolsuzluklar oluyor ve Belediye kaynakları heba ediliyordu.

“BEN ÇIKMASAYDIM DA SİLİVRİ HALKI ONU SEÇMEYECEKTİ”
Ben çıkmasaydım da Silivri halkı onu seçmeyecekti. Bunun da en güzel göstergesi seçimde verilen oy oldu. Hele hele Özcan Işıklar'sız girilen 23 Haziran seçiminde %20 fark var. Işıklar %42, İmamoğlu %62 aldı. Bunu iyi anlamak gerekiyor. Özcan bey olunca, insanların bir bölümü Ekrem beye bile oy vermediler, ki ona pay çıkmasın diye. Özcan Işıklar'ın dışında başka bir aday çıksaydı, yüzde 60'larda oy alacaktı. İhaneti onlar yaptılar.
Eğer şimdiki Belediye Başkanı arkadaşımız, Silivri kaynaklarını iyi kullanmaya devam ederse, insanlar kaynakların hizmete yöneldiğini görürse, o zaman onlar bize dua edecek. “On yıl Silivri'yi boşuna soydurmuşuz” diye üzülecekler.

“AKTİF SİYASET YAPMAMIZ SÖZ KONUSU DEĞİL”
Sevginar SALİ: Aktif siyaset hayatınız bitti mi?
Selami DEĞİRMENCİ: Tabi ki bitti. Artık aktif siyaset yapmamız söz konusu değil.

“BURANIN DENGELERİNDE SÖZ SAHİBİ OLMAYA DEVAM EDECEĞİZ”
Sevginar SALİ: CHP'ye geri dönecek misiniz?
Selami DEĞİRMENCİ: Siyasette üye olmak şart değil, bir görev beklersen üye olursun. Görev beklemedikten sonra üye olmanın gereği yok. Şunu çok net olarak söyleyeyim ki siyaset yapmak isteyen, doğru, dürüst, ilkeli arkadaşların her zaman yanında olacağız. Silivri'de yaşıyoruz, burada varız. Var olduğumuz müddetçe buranın dengelerinde söz sahibi olacağız. Bunun için illa CHP'ye üye olmak gerekmiyor.

“GENEL BAŞKAN TUTARLI DAVRANIRSA CHP BAŞARILI OLUR”
Sevginar SALİ: Bundan sonra CHP ne yapmalı?
Selami DEĞİRMENCİ: Yapılmak istenenler eğer gerçekleşirse güzel şeyler oluyor. İlk defa yerel yönetimlerle ilgili bir çalıştay yapılıyor. Belediyeler, ortak programlar doğrultusunda çalışıyor. “Herkes kendi kafasına göre çalışmayacak” diyor Genel Başkan. Ha, Genel Başkanın söyledikleri bu güne kadar doğru muydu? Hiç biri tutmadı. Sadece konuşuyor, ama onları hiçbir zaman uygulayan bir insan değil. Eğer CHP, bu ortaya konan ilkeleri uygularsa, Belediye Başkanlarını kontrol ederse, ilçelerde başka başka uygulamalar olmazsa ve de yolsuzluk yaptıklarını bile bile onlara göz yummazsa, ki geçmişte Beşiktaş'ta, Ataşehir'de, Silivri ve başka yerlerde yolsuzluk söylentileri çok fazla oldu, ama kendisi tam anlamıyla onların arkasında durdu. CHP'de yolsuzluktan ihraç edilmiş bir tane Belediye Başkanı bulamazsınız, ama AK Parti'de var. Geçmişte CHP'de de oldu ama Kılıçdaroğlu döneminde hiç olmadı. Dolayısıyla tutarlı olmak lazım. Eğer söylediği gibi yaparsa, CHP çok farklı şeyler yapabilir ve başarılı olabilir. CHP, orasını zenginleşme makamı olarak görenlerle bağını koparmalı. Ya onlara engel olmalı, ya kendi içinden uzaklaştırmalı. Halk artık her şeyin farkında. Selami'ye, şuna, buna gerek yok. Kılıçdaroğlu bir kere olsun Işıklar'a, “Nasıl bu kadar yurt dışına çıkarsın, nasıl kumar oynarsın?” diye sormadı. Ben biliyorum ki geçmişte İl Başkanlarından bir tanesi o kumarhanelere Işıklar'la defalarca gitti. Böyle ilişkiler olursa, o belediye başkanından iyi sonuç bekleyemezsiniz.

“BU KISIR DÖNGÜ İÇİNDE SİYASET BU KADAR KİRLENDİ”
Özellikle 2014 yılında çok oldu. Belediye Başkanları belirlenirken akçeli işlere çok fazla girildi. Parası olanlar aday olabildi. Belediye Başkanı da haklı olarak zenginleşmenin yolunu seçiyor. Bu kısır döngü içinde bu kadar kirlendi, bu kadar pislendi siyaset.
Benim Belediye Başkanlığı dönemim bitinceye kadar, yaklaşık 25 yıl siyaset yapmıştık, Genel Merkez nezdinde hiç böyle kirli ilişkiyle karşılaşmamıştım. Türkiye'de siyaset maalesef bugün bu noktaya geldi.

“CHP'DE CİDDİ BİR TOPARLANMA OLACAK”
Sevginar SALİ: Peki Silivri CHP'den ne bekliyorsunuz?
Selami DEĞİRMENCİ: Çok ciddi bir toparlanma olacağına inanıyorum. Kuşatma altındaydı. Geçmişte yapılan Referandum, Cumhurbaşkanlığı seçimi ve son seçim sürecinde de doğru dürüst örgüt toplantısı yapılmadı. Bu durum, Göçengil'in dönemine kadar hiç yaşanmadı. Örgüt tamamen yok sayıldı. ‘Nasıl olsa buradaki insanlar CHP'ye oy verecek, bizim çalışmamıza da gerek yok, kimi istersek aday yaparız, tıpış tıpış da gelip oy verecekler' dendi. Bunun böyle olmadığını gördüler. Artık CHP'nin tabanı her şeyin farkında. Ne Işıklar'ın, ne Göçengil'in, ne de o anlayıştaki insanların artık Silivri CHP'de politika yapma şansları yok.

“SİLİVRİ BELEDİYESİNDE BEŞ YIL BOYUNCA HİÇ HIRSIZLIK OLMAYACAK”
Sevginar SALİ: Yeni Belediye Başkanımız Volkan Yılmaz'ı nasıl değerlendiriyorsunuz?
Selami DEĞİRMENCİ: İzlemeye çalışıyorum. Henüz ortada çok da fazla bir şey göremiyorum. Bol bol festivaller yapılıyor. Benim en çok eleştirdiğim konuların başında bu var. Yapılmalı, ama ekonomik durum iyi olduğunda… Bu kadar çok para sıkıntısı olduğu bir dönemde oraya harcanan her kuruş gereksiz. Ama bir şeyden çok eminim. Beş yıl boyunca Silivri Belediyesinde hırsızlık olmayacak. Kaynaklar azdır çoktur ama doğru ve yerinde kullanılacaktır.

“TRAFİK VE OTOPARK SORUNUNU ÇÖZMEYEN BELEDİYE BAŞKANI 2. DÖNEMİ HAYAL EDEMEZ”
Dört ay bitti, ilçe trafiği ve otoparklar konusunda hiçbir ışık yok. Trafik ve otopark sorununu çözmeyen Belediye Başkanı ikinci dönemi hayal etmesi tamamen boş olur.

“İMAMOĞLU AYRIMI BIRAKIN, DAHA DA TİTİZ DAVRANIR”
Sevginar SALİ: İBB'NİN CHP'de olması ilçemizi nasıl etkiler?
Selami DEĞİRMENCİ: Ben çok olumlu etkileyeceğine inanıyorum. Farklı partilerden olması çok önemli değil. Ekrem İmamoğlu, o konuda bir ayrım yapmayacak, hatta daha titiz davranacaktır. Kendine ters bir genel iktidara karşı bir durumu var. Kendi de aynı şeyi yapmayacaktır. Silivri'ye elinden gelen desteği verecektir.

“VOLKAN YILMAZ, CUMHURBAŞKANINDAN SİLİVRİ'YE DESTEK ALABİLİR”
Volkan beyin bir başka şansı daha var, Cumhurbaşkanından normalin ötesinde Silivri'ye destek alabilir. Farklı yatırımlar için gerek Bakanlıklardan, gerek kendi örtülü ödeneğinden kaynak aktarılabilir. Bahçeli aracılığıyla olur. Sonuçta burayı MHP almış olsa bile Cumhur İttifakı kazandı. Buradaki bir Belediyenin başarılı olması onların adına da övünç verecektir. Volkan beyin o ilişkileri doğru kullanacağına inanıyorum. İnsani yapısı Özcan Işıklar'la çok farklı. Hangi partiden olursa olsun insanlarla kurduğu diyalog onu sempatik hale getirecektir. O sempati bir iki yıl gider, hizmete dönmezse antipatiye döner. Silivri'de belli temel sorunlar dışında çok fazla sorun yok.
Otopark ve trafik yoğunluğu konusunda hiçbir şey yapılmıyor. Zabıta ve Emniyetle bu sorunlar çözülür. Sıkı denetim lazım. Belediyenin yaptırımı olmalı. İki üç noktaya Zabıta memurlarını koysanız, uyarsa biz trafik sorunlarını yaşamayacağız. Belki tamamen çözüm olmaz ama trafik rahatlar.
Mevcut Belediye Başkanı, demokrasinin sonucudur. Kendisine başarılar diliyorum. Başarılı olmasını gerçekten gönülden arzu ediyorum. Silivri, 10 yıldır hiç hizmet alamadı. Burada hizmet üretilmeli. CHP ve AK Partili meclis üyeleri destek olmalı. Herkes sahip çıkmalı. İyi niyetle bir şeyler yapacağından eminim. Kaynak yetersizliğinin bilincindeyim. Çok zor bir dönem. Tüm ihalelere girilmeli, kaçaklar bulunup önlenmeli. Birçok gayrimenkul satıldı, 250 milyon borçlanıldı ama temel bir yatırım bile yok. Üç tane binanın restorasyonu dışında temel yatırım olarak gösterebileceğimiz hiç bir şey yok. Bizden eser kaldı, Işıklar döneminden yok. İnsanlar hizmeti özledi. Dolayısıyla Belediye Başkanının iyi kadrolaşmayla iyi çalışmayla güzel işler başaracağına inanıyorum.
Aynı duygularım Ekrem İmamoğlu için de geçerli. Çok başarılı olmasını istiyorum. İstanbul Büyükşehir Belediyesinde de akıl almaz kaçaklar ve israflar var. AK Parti üst düzey yetkililerinin kazanç kapısı haline dönüşmüştü. O paralarla bile önemli hizmetleri yapabileceğine inanıyorum. Gönlüm öyle arzu ediyor.

YORUM YAP