SOSYOLOG - Aleyna Çalış

Çocukluk depresyonu

Merhaba değerli okuyucularımız, bu hafta da sizler ile hayatımızın en değerli varlıkları olan çocuklarımızın; bebeklik, çocukluk ve ergenlik dönemlerindeki depresyon hallerini objektif bir pencereden ele alacağım.

DEPRESYON:  Sürekli bir mutsuzluk hali, hiçbir şey yapmak istememek, keyifsiz ve isteksiz olma durumu, ağlama nöbetleri, alınganlık, uyku ve yeme bozuklukları, aşırı kilo alma ya da kilo kaybı, hareketlerde ağırlaşma, içe kapanma, ölümü düşünme, ölmekten bahsetme, intihar eğilimi, umursamazlık, boş vermişlik gibi farklı duygu durumları yaşayan bireyler için ilk düşünülen genellikle depresyon olur.

Genellikle yetişkinlerin yaşadığı düşünülse de depresyon aslında çocukların da yaşadığı bir sorundur ve bu anlamda önemi son yıllarda ortaya konmuştur. Çocuk gelişmekte olan bir canlıdır, yetişkinlere bağımlıdır, onların kontrolünde ve yönlendirmesindedir. Çeşitli gelişim basamakları geçirir ve her gelişim basamağında çözümlemek zorunda olduğu farklı bir sorun ile karşılaşır. Depresyon;  çocuğun veya ergenin kendini aşırı derecede üzgün, umutsuz ve değersiz hissetme halidir.

BEBEKLİKTE DEPRESYON BELİRTİLERİ NELERDİR?

Daha çok anneden ayrı kalma ve ihmal durumlarında ortaya çıkar. Annenin yokluğunda, vefatında, hastalık sebebiyle hastanede çok uzun süre kalma halinde ya da annenin ağır hastalıklarında görülebilir. Düzenli bağlanacağı anne ilişkisi kurulduğunda bebek, sevgi ve ilgi aldığında yavaşça düzelir.  Belirtileri; bebekte uzun süren ağlama nöbetleri, küskünlük, iştahsızlık, kendi kendine sallanma, vurma, içe kapanma, çevreye karşı ilgisizlik, uyku bozuklukları, sindirim problemleri gibi belirtiler  gözlemlenmektedir.

OKUL ÖNCESİ ÇOCUKLARDA DEPRESYONUN BELİRTİLERİ NELERDİR?

Okul öncesi dönemde çocuk iç dünyadan çok dış dünyanın etkisi altındadır. Özellikle anne, baba ve aileye bağımlıdır. Çabuk unutan ve algılayamaz zannedilse de sünger gibi bir zihni vardır ve bütün olup biteni emer. Belirtileri;  aşırı hareketlilik ve hırçınlık, çevreye ve kendine zarar verme, içe kapanma ve aşırı sessizlik, duygusal tutarsızlık ve anlık değişiklikler, uyku ve yeme bozukluğu, parmak emme, altını ıslatma  gibi daha küçük yaşlara gerileme gibi belirtiler gözlemlenmektedir.

 

OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARINDA DEPRESYON BELİRTİLERİ NELERDİR?

Bu dönemde çocuğun dile hakimiyeti daha çok artmıştır. Okul ve dış çevre daha fazla önem kazanmıştır. Aile dışı etkilere daha açıktır. Öğretmenin söylediklerine, arkadaşlarının hareketlerine duygusal tepkiler gösterir. Belirtileri;  baş ağrısı, kas ağrısı, mide ağrısı ya da yorgunluk, sıklıkla okula gitmeme ya da okul başarısının beklenenin  altına düşmesi, evden kaçmaktan söz etme ya da evden kaçma girişimleri, ani öfke gösterileri, ağlama, arkadaşlarla oyun oynamaya karşı ilgi kaybı, zayıf iletişim, alkol ya da madde kullanımı, ölüm korkusu, sıklıkla ölümden söz etme, artan sinirlilik, kızgınlık ya da düşmanlık duyguları gibi belirtiler gözlemlenmektedir.

ERGENLERDE DEPRESYONUN BELİRTİLERİ NELERDİR?

İç sıkıntısı ve huzursuzluk, dikkat toplamada güçlük çekme, eyleme vuruk davranışlar, insanlara sığınma veya onlardan kaçış, okul başarısında düşme, enerji azlığı, uykusuzluk, iştahsızlık, ilgi azlığı, ümitsizlik, intihar düşünceleri gibi belirtiler gözlemlenmektedir.

ÇOCUKLUK DEPRESYONU NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Çocuk ve ergenlerin tedavisinde kişi ve çevresi bir bütün olarak değerlendirilir. Aile, çocuk, okul ve tedavi ekibi iş birliği içerisinde tedaviye başlanır. Çocuğun durumuna göre oyun terapisi, bireysel psikoterapi, aile danışmanlığı, aile terapisi, ilaç tedavisi uygulanır.  Kimi  aileler çocuğun sorununun ciddiyetini fark etmez  veya kendisinin çözebileceğine inanır. Bu inanç, tedavi sürecini tıkayan yanlış inançlardan biridir.

ÇOCUĞA VERİLEBİLECEK EN GÜZEL ŞEY ZAMANDIR.

 

YORUM YAP